Γ. Καρούσος: Στόχος η συνεχής ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα

"Μέσα από ποικίλες στρατηγικές".

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό τομέα και μέσα από ποικίλες στρατηγικές και δράσεις θα επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξή του, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος σημείωσε ότι το Υπουργείο του έχει πετύχει με την εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών ενεργειών και δράσεων την τόνωση της οικοδομικής βιομηχανίας.

Σε χαιρετισμό του, στην 26η Ετήσια Χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, ο κ. Καρούσος είπε πως η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων, τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται, η συνεχής αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μερικές από τις δράσεις της Κυβέρνησης, που θα επιφέρουν  μακροπρόθεσμα οφέλη.

Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για τις επιπτώσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, τα  στοιχεία δείχνουν και την ώθηση που έδωσε στον κλάδο το πρόγραμμα, ειδικά στην απασχόληση και κατά συνέπεια, ο κατασκευαστικός τομέας είναι κομβικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία.

Όπως σημείωσε οι συντονισμένες δράσεις και το επιχειρησιακό πρόγραμμα έδωσαν ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο των έργων που εκτελέστηκαν την περίοδο 2018 - 2019, για τα οποία δαπανήθηκαν 176 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως προωθείται η υλοποίηση μεγάλων οδικών έργων και συγκεκριμένα η Α’ Φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, η Α’ Φάση του Αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊτά και ο Δρόμος Πάφου-Πόλης (στη βάση νέου σχεδιασμού), συμπληρώνοντας ότι έχουν δρομολογηθεί μεγάλα οικοδομικά έργα όπως το νέο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, το Νέο Κυπριακό Μουσείο, τα νέα γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το νέο Γήπεδο Λεμεσού, η Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας, το Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσό, έργα υποδομής, το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων, έργα αναβάθμισης αστικών κέντρων και άλλα ώριμα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί για όλες τις επαρχίες, περιλαμβανομένων και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε, επίσης, ότι περισσότερα από 35 έργα, €99,3 εκατομμυρίων, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στις ορεινές περιοχές Τροόδους, υπό την ομπρέλα της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες διαφορετικών υπουργείων. Έργα ύψους 322 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν στην επόμενη τριετία 2020-2023, έργα ύψους 623 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αποτελεί κύρια στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον  χρηματοοικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Τα έργα αυτά αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, να αναζωογονήσουν σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ