Η κτηματαγορά δεν είναι η ίδια με το 2013

Η επιδότηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια θα αυξήσει την ζήτηση των ακινήτων από τα κυπριακά νοικοκυριά.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η αγορά των ακινήτων κατά την παρούσα κρίση του κορωνοϊού δεν παρουσιάζει συμπτώματα που ήταν διάχυτα κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση, αναδεικνύοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εργοληπτικές εταιρείες, νοικοκυριά, τράπεζες και κράτος έχουν μάθει από τα προηγούμενα παθήματά τους.

Ο κ. Κουρουσίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, στο αφιέρωμα του Economy Today, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι αναφέρει ότι η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα την στήριξή της στην κτηματαγορά με την επιδότηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, τονίζοντας την άρρηκτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον τομέα των ακινήτων και την οικονομία του κράτους. Το κίνητρο της επιδότησης των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια θα αυξήσει την ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, συνεπώς και την ζήτηση στην αγορά των ακινήτων.

Ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι η στήριξη που δίνεται από το κράτος στην αγορά κατοικίας είναι στοχευμένη στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας αφού αφορά αγορά ακίνητων αξίας μέχρι 300.000  ευρώ. Μιλώντας με αριθμούς ανέφερε ότι η επιδότηση του επιτοκίου, στα τέσσερα χρόνια που θα ισχύσει, μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% της αξίας του ακινήτου.

Τονίστηκε επίσης, ότι τα ακίνητα διαχρονικά αποτελούν ίσως την ασφαλέστερη επένδυση παρά κάποια σκαμπανεβάσματα που μπορεί να παρατηρηθούν, κι ως εκ τούτου διαφαίνεται μια σταθερή κινητικότητα του κόσμου που μετατρέπει τις καταθέσεις του σε επενδύσεις στα ακίνητα. Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, λόγω του κορωνοϊού, δεν αφορούν ακίνητα «πρώτης επιλογής», εξηγώντας ότι διαμερίσματα ή ακίνητα που προορίζονται για πρώτη κατοικία δεν παρουσίασαν μείωση στις τιμές.

Ο κ. Κουρουσίδης παρατηρεί ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της παρούσας κατάστασης στον κατασκευαστικό τομέα με το τι συνέβαινε κατά την περίοδο πριν την οικονομική κρίση του 2013. Οι εμπλεκόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, δείχνουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, με τον δανεισμό τους από τις τράπεζες να είναι περιορισμένος και στον βαθμό που πρέπει.

Η κτηματαγορά είναι ένας τομέας που μπορεί να βυθίσει μια οικονομία σε κρίση αλλά και να την επαναφέρει οδηγώντας την σε ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κυπριακά ακίνητα από ξένους επενδυτές, ωστόσο λόγω των περιορισμών στις αερομεταφορές υπάρχει μια στασιμότητα στις πωλήσεις ακινήτων.

Σε μια γεωγραφική ανασκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών στην Κύπρο ο κ. Κουρουσίδης αναφέρει ότι η Λεμεσός αποτελεί στόχο πολιτών ψηλών εισοδημάτων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Πάφος πολιτών κυρίως από την Κίνα ενώ στην αναδυόμενη αγορά της Λάρνακας υπάρχει ενδιαφέρον από Ισραηλίτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ