Πιο μικρά σπίτια χτίζουν πλέον οι Κύπριοι

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Εκδόθηκαν σήμερα από την Στατιστική Υπηρεσία οι αριθμοί των αδειών οικοδομής που δόθηκαν κατά τον μήνα Μάϊο στην Κύπρο. Από την ανακοίνωση διαφαίνεται ότι η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά και οι Κύπριοι σιγά σιγά μειώνουν το εμβαδό των κατοικιών που αποφασίζουν να κατασκευάσουν.

Μείωση στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν αλλά και στην αξία και το εμβαδόν τους καταγράφηκε τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Μάιο 2020, μήνα κατά τον οποίο άρχισαν σταδιακά να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 708 σε σχέση με 709 τον Μάιο του 2019.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €274,3 εκατομμύρια (€287,9 τον Μάιο 2019)  και το συνολικό εμβαδόν τις 200,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (258,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τον Μάιο 2019). Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 956 οικιστικές μονάδες (907 τον Μάιο 2019).

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 εκδόθηκαν 2.429 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 2.820 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 43,7% και το συνολικό εμβαδόν κατά 25,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 5,7%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ