Αναμένεται υποχώρηση τιμών στα ακίνητα

Πώς σχολιάζει ο κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου την αγορά και τις ευκαιρίες στα κτηματομεσιτικά.

Γιατί και πότε είναι καλό να αγοράσει κάποιος σπίτι ή διαμέρισμα; Κατά τον κτηματομεσίτη Πέτρο Λαζάρου, της G&P Lazarou, η περίοδος που διανύουμε είναι συγκριτικά αρκετά καλή για αγορά κατοικίας. Και αυτό επειδή όπως  αναφέρει, είναι αρκετά καλά τα επιτόκια των στεγαστικών συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Ωστόσο πρέπει και η κυβέρνηση από μέρος της να δώσει κίνητρα όπως η αύξηση συντελεστή ή η αφαίρεση ΦΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή πρωτοσέλιδο του Sigma, ο κ. Λαζάρου επεσήμανε ότι Η βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση και οι τράπεζες αναφορικά με τα επιτόκια, καθιστά συμφέρουσα την αγορά παρά την ενοικίαση σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως φαίνεται και από το γκάλοπ που προηγήθηκε του σχολιασμού του κ. Λαζάρου στο βίντεο που ακολουθεί, η κατάσταση με τα κτηματομεσιτικά, αγορές και ενοίκια κατοικιών, προβληματίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Οι τιμές της γης αναμένεται να υποχωρήσουν, τόνισε ο κ. Λαζάρου. Όπως εξήγησε αυτό αναμένεται να γίνει επειδή πολλά επενδυτικά και διαχειριστικά ταμεία που αγόρασαν γη, δεν το έκαναν για να τη μεταβιβάσουν σε απογόνους τους, αλλά για να την πωλήσουν παρακάτω. Συνεπώς τώρα που το σκηνικό έχει αλλάξει, με την κατάργηση του ΚΕΠ κ.α., αναμένεται ότι οι τιμές θα μειωθούν και θα προσαρμοστούν εν μέρει και στις δυνατότητες των αγοραστών.

Μετά τον Μάιο και τη χαλάρωση των περιορισμών, η κτηματαγορά σημείωσε την καλύτερή της απόδοση για το έτος, όπως αναφέρει.

Επισημαίνεται ότι αρκετοί αγοραστές, δεν έκαναν σωστή μελέτη προτού αγοράσουν με αποτέλεσμα να τώρα να έχουν προβλήματα και να παραπονιούνται για διάφορες βλάβες που εμφανίζουν οι οικίες τους. «Πήραν κάτι, για το οποία πλήρωσαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζάρου.

Το πρόβλημα με τις τιμές, δεν σχετίζεται με το υψηλό κόστος των ακινήτων αλλά με τους χαμηλούς μισθούς κατά τον κ. Λαζάρου. Από το 2008 μέχρι το 2013 οι τιμές υποχωρούσαν, κατόπιν υπήρχε μια σταθερότητα και τώρα αναμένουμε μια μείωση που θα επέλθει απ’ ότι φαίνεται αλυσιδωτά.

Για το αν η κυβέρνηση θα ήταν καλό να βάλει όρια στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Λαζάρου απάντησε ότι «δεν γίνεται αυτό επειδή δεν είμαστε ούτε κομμουνιστικό, ούτε φασιστικό κράτος. Είμαστε ελεύθερη αγορά» και ως εκ τούτου οι τιμές καθορίζονται χωρίς κρατική εντολή.

«Μια καλή μέθοδος για επενδυτικά ταμεία και άτομα που διαθέτουν χρήματα, είναι η ενοικιαγορά. Με αυτήν εξασφαλίζουν τα χρήματά τους με το να έχουν τη γη στο όνομά τους και να ενοικιάζουν το ακίνητο με ενοικιαγορά. Επίσης, δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό».

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ