«Στεγαστικά σχέδια χωρίς υποδομές είναι δώρον άδωρον»

Η ερήμωση της υπαίθρου ίσως να μην είναι αναστρέψιμη – Προς τη θετική κατεύθυνση τα σχέδια της κυβέρνησης λέει ο Πρόεδρος του Συν. Εκτιμητών Ακινήτων Κυριάκος Ταλαντίνης

Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση είναι συνέχεια του σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2019 και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Κυριάκος Ταλαντίνης.

Ο κ. Ταλαντινης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο πρώτο είπε  «καλωσορίζουμε τα σχέδια γιατί είναι προς της σωστή κατεύθυνση και ελκυστικά. Αναμένουμε να τύχουν της δέουσας ανταπόκρισης κυρίως από ιδιώτες».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «αργήσαμε αρκετά ως πολιτεία γιατί η αστυφιλία και η ερήμωση της υπαίθρου που παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στις ορεινές και απομακρυσμένες μας κοινότητες ίσως να μην είναι αναστρέψιμη κατάσταση. Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά».

Σχολιάζοντας το επίδομα των 400 ευρώ που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τα 600 ετησίως για κατοίκους που διαμένουν τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα μακριά από αστικά κέντρα, ο κ. τόνισε ότι «δεν θεωρώ πως είναι μεγάλο ποσό αλλά είναι ένα επιπλέον κίνητρο».

Το πιο ισχυρό κίνητρο είναι τα ποσά που αφορούν την ανέγερση κατοικίας. Ωστόσο επανέλαβε ότι και για την απόλυτη αξιοποίηση του εν λόγω κινήτρου είναι βασική προϋπόθεση η δημιουργία και ύπαρξη υποδομών.

Απαραίτητες οι υποδομές

Για να τύχουν ουσιαστικής εκμετάλλευσης τα σχέδια αυτά, πρέπει να υπάρχει και κατάλληλη υποδομή τόνισε ο κ. Ταλαντίνης.  «Το οδικό δίκτυο, τα σχολεία, οι δημόσιες συγκοινωνίες κλπ, τότε με μόνο το κίνητρο της χρηματοδότησής, θα είναι δώρο άδωρο. Το θέμα των υποδομών εξάλλου έχει εμπειρικά αποδειχτεί  ότι είναι καταλύτης στην ώθηση της επιστροφής ανθρώπων, για εγκατάσταση στην επαρχία».

Αν προχωρήσει η υλοποίηση των υποδομών που αναφέρθηκαν χθες, τότε θα τύχουν μεγάλης ανταπόκρισης τα σχέδια αυτά σύμφωνα με τον Κυριάκο Ταλαντίνη. Επισημαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται να γίνουν όλα αυτά άμεσα αλλά θα πάρουν κάποια χρόνια να υλοποιηθούν. «Ως εκ τούτου πρέπει η κυβέρνηση να δει τα θέματα των χρονοδιαγραμμάτων υποβολής αιτήσεων που αφορά την περίοδο από 1η Μαρτίου μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Ίσως πρέπει στο τέλος της υπό αναφορά περιόδου να αξιολογηθεί η ποσότητα των αιτήσεων και αν χρειαστεί να υπάρξει επέκταση».

Ερωτηθείς για το αν θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές των ακινήτων από την δημιουργία υποδομών, ο κ. Ταλαντίνης απάντησε καταφατικά. Ωστόσο υπογράμμισε ότι «στις κοινότητες που καλύπτονται από τα σχέδια, οι κάτοικοι ή οι καταγόμενοι από αυτές, θα έχουν ήδη κάποιο ακίνητο και θα μπορεί να κτίσει. Αν δεν έχει και θα πρέπει να αγοράσει τότε όντως θα είναι πιο πάνω η αξία τους αλλά δεν θα είναι σε απρόσιτα επίπεδα».  

Επιπλέον ο κ. Ταραντίνης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας υποδομών, εντάσσεται και η ανάγκη οικοπεδοποίησης με ότι αυτό συνεπάγεται: σύστημα αποχέτευσης, χωρισμός οικοπέδων κλπ.

Μάλιστα πολλές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ενώ υπήρχαν πρόθυμη επενδυτές για επενδύσεις στα ορεινά δεν υπήρχε η ανάλογη προσφορά ή και οι τιμές που εζητούντο ήταν παράλογα ψηλές επειδή δεν υπήρχε καμία ανάγκη για πώληση, συμπλήρωσε.

Μειώθηκε η τάση εγκατάστασης Βρετανών σε ορεινά χωριά της Κύπρου

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η τάση εγκατάστασης Βρετανών κυρίως αλλά και άλλων ξένων υπηκόων σε ορεινά χωριά της Κύπρου. Ο κ. επεσήμανε ότι παρά το Brexit, όταν τελειώσει η πανδημία θα υπάρξει εκ νέου η προοπτική κατοίκησης ορεινών κοινοτήτων από Βρετανούς ή άλλους ξένους υπηκόους που «ίσως μετά τη σύνταξή τους να επιλέξουν να εγκατασταθούν στην ορεινή Κύπρο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ