CYFIELD: Πολυτελή ακίνητα σε Κύπρο και Ελλάδα

Στις σημαντικότερες αλλαγές που σημειώθηκαν στον τομέα των ακινήτων εν μέσω COVID-19 αναφέρεται ο Executive Director της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που σημειώθηκαν στον τομέα των ακινήτων εν μέσω COVID-19 αναφέρεται ο Executive Director της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, ο οποίος καταθέτει τις εισηγήσεις του για τόνωση της αγοράς. Σχολιάζει πως «η Cyfield, όντας στην πρώτη γραμμή και με τη γνωστή ευελιξία στην προσαρμογή των νέων δεδομένων, αναπτύσσει ήδη περισσότερες κατοικίες για όλους τους προϋπολογισμούς για τον ντόπιο αγοραστή, σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λεμεσού», ενώ προσθέτει μεταξύ άλλων πως «ο όμιλος Cyfield αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση περισσότερα από 35-40 έργα σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Αθήνα».

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που είδατε στον τομέα των ακινήτων λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19;

Λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και των διαφόρων περιοριστικών μέτρων που υπήρξαν κατά διαστήματα, έχουμε εξαναγκαστεί να μεταφερθούμε σε ψηφιακή λειτουργία μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο τομέας των ακινήτων προσαρμόστηκε σε διαδικτυακές και τηλεφωνικές συναντήσεις και ξεναγήσεις, με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Στο κομμάτι των προϊόντων, έχουμε παρατηρήσει ότι οι αγοραστές ψάχνουν διαμερίσματα ή κατοικίες που τους δίνουν την ευελιξία να δουλεύουν από το σπίτι.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, υπήρξε μείωση των ξένων αγοραστών, αφού ήταν αδύνατον για ένα χρονικό διάστημα να επισκεφθούν την Κύπρο, κάτι το οποίο είναι προσωρινό, καθώς οι ανάγκες υπάρχουν και θα εκδηλωθούν αργότερα. Ευτυχώς οι πωλήσεις στους ντόπιους αγοραστές συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς όπως και πριν από την πανδημία.

Ποια είδη ακινήτων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες και τι είδους ακίνητα βρίσκονται στις προτιμήσεις Κυπρίων και ξένων αγοραστών;

Ο κόσμος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερους χώρους, έναν κήπο και ένα γραφείο για να δουλεύει όταν χρειάζεται. Αυτή είναι μια αλλαγή που παρατηρήθηκε στην τοπική αγορά. Η Cyfield, όντας στην πρώτη γραμμή και με τη γνωστή ευελιξία στην προσαρμογή των νέων δεδομένων, αναπτύσσει ήδη περισσότερες κατοικίες για όλους τους προϋπολογισμούς για τον ντόπιο αγοραστή, σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Τα χαμηλά επιτόκια, τα μέτρα επιχορηγημένου επιτοκίου από το κράτος και η μεγάλη ρευστότητα των τραπεζών οδηγούν σε μεγάλη ευκολία δανειοδότησης νέων αγοραστών, κάτι που επηρεάζει θετικά τη ζήτηση στα ακίνητα. Οι νέοι, με χαμηλότερη ιδία συνεισφορά και χαμηλές δόσεις, μπορούν πιο εύκολα να αγοράσουν διαμερίσματα, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων ωθούν πολλούς να επενδύσουν για σκοπούς υπενοικίασης (buy to let), ώστε να προστατέψουν τον πλούτο τους με αποδόσεις 4-6%. Η Cyfield αναπτύσσει και διαχειρίζεται διαμερίσματα σε περιζήτητες οικιστικές περιοχές με εύκολη και άμεση ενοικίαση.

Όσον αφορά τους ξένους αγοραστές, εξακολουθούν να θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, είτε για εξοχική κατοικία είτε για να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό πρόγραμμα μόνιμης παραμονής στη Δημοκρατία.

Οι προσπάθειες για headquartering στην Κύπρο είναι επιτυχημένες και με την κάθοδο ξένων εταιρειών έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στη ζήτηση γραφείων, η οποία υπερκαλύπτει την τάση για εργασία από το σπίτι.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ποια μέτρα ή κίνητρα θα πρέπει να δοθούν για στήριξη του τομέα των ακινήτων;

Υπάρχουν 3 κατηγορίες κινήτρων που προτείνουμε να δοθούν στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων:

(Α) Πολεοδομικά κίνητρα:

• Αύξηση του Συντελεστή Δόμησης κατά 10% και έναν όροφο, σε όλες ανεξαιρέτως τις ζώνες, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κτίρια με πιο μεγάλους και άνετους χώρους, αλλά κυρίως με χώρο γραφείου, που έχει γίνει αναγκαιότητα στη σημερινή εποχή.

• Να μη μετρούν στον Συντελεστή Δόμησης (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) διάδρομοι και κλιμακοστάσια, έτσι ώστε να σχεδιάζονται πιο μεγάλοι και άνετοι κοινόχρηστοι χώροι.

• Αποφάσεις για χορήγηση αδειών να παίρνονται από πολεοδόμους τεχνοκράτες και όχι από δημοτικά συμβούλια.

(Β) Οικονομικά κίνητρα:

• Μείωση του ΦΠΑ σε 5% για όλα τα ακίνητα.

• Εγγύηση του κράτους προς νέους αγοραστές πρώτης κατοικίας για ευνοϊκότερο δανεισμό.

(Γ) Διαδικαστικές βελτιώσεις:

• Άμεση έκδοση αδειών όταν δεν χρειάζεται κατά παρέκκλιση με υπευθυνότητα του αρχιτέκτονα.

 

Ποια έργα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό σας και τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός σας για τα επόμενα χρόνια;

O όμιλος Cyfield αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση περισσότερα από 35-40 έργα σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Αθήνα.

Διαθέσιμα προς άμεση παράδοση διαμερίσματα δύο και τριών υπνοδωματίων στις καλύτερες περιοχές της Λευκωσίας:

• Green Park στον Λυκαβητό

• Simone 3 στην Ακρόπολη

• City Gates στη Δασούπολη

• Εvripides στην Αγλαντζιά

• Εras στο κέντρο της Λευκωσίας

Υπό κατασκευή πολυκατοικίες:

• Apollo Heights στην Αγλαντζιά

• Nefeli στον Λυκαβητό

• Lykavitos Heights στον Λυκαβητό

• Dafni στα Λατσιά

Ακόμα, άλλες εννέα πολυκατοικίες είναι υπό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν υπό ανέγερση συγκροτήματα κατοικιών τα οποία διαθέτουν από τρία μέχρι και πέντε υπνοδωμάτια, ευρύχωρους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με προαιρετική πισίνα, σε προσεκτικά επιλεγμένες περιοχές της Λευκωσίας, όπως:

• River Houses στον Στρόβολο

• Limni στον Αρχάγγελο

• Ελαιώνων στον Στρόβολο

• Gardens στα Λατσιά

• Luxury Home 50 στα Λατσιά

• Εva Residences στα Λατσιά

• Grace Luxury Houses στα Λατσιά

• Alexandroupolis στη Λακατάμια

Επιπρόσθετα, είναι υπό ανέγερση συγκρότημα δέκα κατοικιών και δύο πολυκατοικιών στη Λεμεσό με το όνομα Limassol Hill Residences στον Άγιο Αθανάσιο.

Στη Λάρνακα έχει ολοκληρωθεί το έργο Althea, το οποίο διαθέτει ακόμα μερικά ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, ενώ παράλληλα είναι υπό σχεδιασμό το νέο έργο Twins.

Σε εμπορικά κτίρια, έχει παραδοθεί το έργο CH-97 στον Στρόβολο και είναι υπό ανέγερση τα έργα «Μetropolitan» στο κέντρο της Λευκωσίας, ένα γραφειακό συγκρότημα 19 ορόφων που προσφέρει σύγχρονες και τελευταίας τεχνολογίας λύσεις, και «The Cross Point» στη Λεωφόρο Καλλιπόλεως, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκεται νέα εμπορική ανάπτυξη στη Δασούπολη και το έργο «Central» στην είσοδο της Λευκωσίας.

Υπό κατασκευή στην Αθήνα είναι τα έργα:

• Kousidi στη Ζωγράφου

• Τerpsitheas στην Αγ. Παρασκευή

• Patriarhou Ieremiou στην περιοχή Γκύζη

• Υpatis 1 & Ypatis 2 στους Αμπελόκηπους

• Dafni στην περιοχή Δάφνης

• Thea στην περιοχή Άλιμος.

Η ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων θα πρέπει πλέον να εξυπηρετεί τους Στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ποιες δράσεις εγκαινιάζετε εσείς ως εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο όμιλος Cyfield είναι ο πρώτος στην Κύπρο που εφάρμοσε και καθιέρωσε τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης Α στις κατοικίες και στα διαμερίσματα. Συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τα ακίνητά μας με την εγκατάσταση υποδαπέδιας θέρμανσης με ηλεκτρική αντλία θερμότητας, θερμομονωτικούς τοίχους και θερμομονωτικά αλουμίνια ως βασικές προδιαγραφές. Το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα είναι ελάχιστο και οι τελευταίες πολυκατοικίες έχουν φωτοβολταϊκά πάνελ εγκατεστημένα στις οροφές.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

ΚΤΙΡΙΟ «360»

Το «360», το ψηλότερο κτίριο στο κέντρο της Λευκωσίας, είναι ένα κόσμημα 34 ορόφων που αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις, τόσο για Κύπριους όσο και για ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το «360» διαθέτει 117 διαμερίσματα σε 27 ορόφους, όροφο για αποκλειστική χρήση από τους ενοίκους με spa (sauna & steam bath), residents’ club, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και πισίνα με χώρο ηλιοθεραπείας, υπηρεσίες θυρωρού 24/7 και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Το κτίριο διαθέτει επίσης 3 καταστήματα και ένα καφέ-εστιατόριο στο ισόγειο και εστιατόριο - lounge bar στους ορόφους 33-34. Είναι το πιο καινοτόμο και ασφαλές κτίριο αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας υλικά πολυτελείας, σύμφωνα πάντα με τις επιλογές και τις ανάγκες του πελάτη.

METROPOLITAN

Ακόμα ένα σημαντικό έργο του ομίλου είναι το «Metropolitan», ένα γραφειακό συγκρότημα 19 ορόφων που προσφέρει σύγχρονες και τελευταίας τεχνολογίας λύσεις για την επιχείρηση που θα το αποκτήσει.

Power Energy Cyprus Ltd (PEC)

Φυσικά το πιο σημαντικό έργο των τελευταίων χρόνων που κατασκευάζει η εταιρεία μας είναι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, Power Energy Cyprus Ltd (PEC), ο οποίος υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

Εταιρικό Προφίλ

Ο όμιλος Cyfield εδώ και 30 χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον τομέα των κατασκευών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Με έργα που αποτελούν σημείο αναφοράς και με δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η Cyfield είναι μια επιτυχημένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος σήμερα ασχολείται με τους εξής τομείς:

• Ανάπτυξη γης

• Δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής

• Παραγωγή και εμπορία εξειδικευμένων δομικών υλικών

• Παραγωγή ενέργειας

Η μεγάλη επιτυχία του ομίλου Cyfield φαίνεται από το γεγονός ότι κατασκεύασε άνω των 400 έργων (όλων των τύπων) σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ εργοδοτεί 650 υπαλλήλους και πάνω από 60 μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Το πελατολόγιό του ξεπερνά τους 5.000 ικανοποιημένους πελάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τα ιδιόκτητα σπίτια, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους, όλα με τίτλους ιδιοκτησίας.

Ακόμα, ο όμιλος έχει κατασκευάσει δρόμους και αποχετευτικές υποδομές μήκους πέραν των 620 χλμ., περισσότερα από 100 έργα υποδομής, ενώ έχει επενδύσει σε εξοπλισμό και μηχανήματα άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στη Cyfield «we deliver what we promise»! Η ομάδα του ομίλου ξέρει πώς να διαχειρίζεται αποδοτικά και αποτελεσματικά τους πόρους των πελατών της, αλλά και των εταιρειών που την εμπιστεύονται.

CYFIELD GROUP

Cyfield Tower, Λεωφόρος Λεμεσού 132, 2015, Λευκωσία

Τηλ.: +357-22427230

Φαξ: +357-22495203

www.cyfieldgroup.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ