Ποιοί διεκδικούν τα μεγάλα έργα του δημοσίου;

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις κατασκευαστικές για το 2019. Στα σκαριά βρίσκονται συνεργασίες αλλά και κόντρες για τα έργα-μαμούθ του κρατικού προϋπολογισμού. 

Του Σωκράτη Ιωακείμ 

Την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, όπως αυτός ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μεγάλα οδικά έργα, όπως:

· Α’ Φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας.

· Α' Φάση του Αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Σαϊτά.

· Δρόμος Πάφου - Πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του 2018 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του περιμετρικού Λευκωσίας, ενός αυτοκινητοδρόμου 32 χλμ, που θα συνδέει τους αυτοκινητοδρόμους που καταλήγουν στη Λευκωσία. Στον προϋπολογισμό του κράτους για το τρέχον έτος εντάχθηκε και το πρώτο τμήμα του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς από Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί. Το κόστος υπολογίζεται να είναι της τάξεως των €60 εκ. (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια κατασκευής του τρία χρόνια.

Άλλα μεγάλα έργα

Ακόμη στον προϋπολογισμό ο Χάρης Γεωργιάδης και το επιτελείο του συμπεριέλαβαν τα εξής:

· Πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές.

· Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

· Το νέο κτήριο της Βουλής.

· Το νέο Κρατικό Χημείο.

· Το νέο ποδοσφαιρικό Γήπεδο Λεμεσού.

· Την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας.

· Έργα ενεργειακής υποδομής στο Βασιλικό.

· Έργα αναβάθμισης Αστικών Κέντρων και άλλα ώριμα αναπτυξιακά έργα, που έχουν τροχοδρομηθεί για όλες τις επαρχίες, περιλαμβανομένων και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Αυτοί που διεκδικούν τα κρατικά συμβόλαια

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τα 38 κρατικά συμβόλαια για οδικά, θαλάσσια και οικοδομικά έργα (που είτε βρίσκονται υπό κατασκευήν, είτε αναμένεται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα) έχουν κατακυρωθεί σε πέραν των 20 εργοληπτικών εταιρειών ή κοινοπραξιών.

Οι κυριότεροι παίκτες του κατασκευαστικού τομέα, με βάση τα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε η «Σ», είναι οι:

1. A. Panayides Contracting Public Ltd
2. Cybarco Ltd
3. Lois Builders
4. Cyfield Development
5. GCC
6. Nemesis Εργοληπτική
7. C. Kasinos and Son
8. Iakovou Construction
9. P. Demou & D. Pareklisitis
10. Αντώνης Στατούρας Λτδ
11. Κυριάκος Χατζήκυριακος και Υιοι
12. Eltyinia
13. Prenecon Green Energy
14. A.N. Ioannou
15. Όμηρος και Αρτυματάς
16. ΚΟΚΙΑΣ ΛΤΔ
17. Μάκης Σαββίδης & Υιοί

Πρωτιά για Cyfield και A. Panayides

Τα περισσότερα έργα του δημοσίου την τελευταία διετία, και συγκεκριμένα πέντε έργα, τα έχει αναλάβει η Cyfield Development, ακολουθεί με τέσσερα έργα η κοινοπραξία Cybarco-A. Panayides, ενώ από δύο συμβόλαια κλείδωσαν η GCC, η κοινοπραξία ΚΕΠΑ Αττικής - Cyfield Development Puplic Ltd, η κοινοπραξία SEMESCO - ATLAS PANTOU, η Ιakovou Construction, Αντώνης Στατούρας Λτδ και A. Panayides.

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια με τη μεγαλύτερη αξία, η A. Panayides βρίσκεται στην πρώτη θέση με €23,3 εκ., ακολουθούμενη από τη Cyfield Development με €20 εκ. και τη Cybarco με €15 εκ.

Tα μεγαλύτερα σε αξία έργα

Τα μεγαλύτερα σε αξία έργα, τα οποία κατακυρώθηκαν, είναι:

· Επέκταση Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αξίας €20,1 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στην A. Panayides Contracting Public Ltd.

· Παράλληλος δρόμος με το Νέο Λιμάνι Λεμεσού, Μελέτη/Κατασκευή (Συγχρηματοδοτούμενο) αξίας €14,6 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στη Cybarco Ltd.

· Λεωφόρος Αγλαντζιάς και μέρος των λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά (Συμβόλαιο Αρ. PS/C/585) αξίας €11,9 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Lois Builders Ltd & Phoenix Constr. Ltd.

· Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, αξίας €9,7 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στη Νέμεσις Εργοληπτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

· Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αξίας €8,7 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στη Cyfield Development Public Ltd.

· Βελτίωση της λεωφόρου Τσερίου στον Στρόβολο (Συμβόλαιο Αρ. PS/C/662) αξίας €6,8 εκατ. και έχει κατακυρωθεί στη Cyfield Development Public Ltd.

Κτίζονται κοινοπραξίες

Ο ανταγωνισμός πάντως αναμένεται να φουντώσει το 2019, καθώς περιλαμβάνονται αρκετά αναπτυξιακά έργα, με κύκλους της αγοράς να διατυπώνουν την άποψη πως θα δούμε περισσότερες κοινοπραξίες να διεκδικούν τα μεγάλα projects, παρά μεμονωμένες προσφορές. Σημειώνεται ότι στην εγχώρια οικοδομική βιομηχανία δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 2.300 εγγεγραμμένοι εργολάβοι (κατέχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους) και μπορούν νόμιμα να εκτελέσουν ένα οικοδομικό ή/και τεχνικό έργο. Με τον όρο «τεχνικό έργο» εννοούμε την κατασκευή έργων υποδομών, οδοποιίας και γενικά έργων πολιτικής μηχανικής.

Ο πολλά υποσχόμενος κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή