Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου: Θέματα ασφαλείας από τα ψηλά κτίρια

Τίθεται επίσης σειρά ερωτημάτων για την αδειοδότηση τέτοιων κτιρίων.

Το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού εργάτη σε υπό ανέγερση πύργο στη Λεμεσό επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, καταγγέλλει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή το ατύχημα η Κίνηση αναφέρει ότι ο τραυματισμός και η δυσκολία της μεταφοράς του στο έδαφος, κάτι που χρειάστηκε να γίνει με γερανό που χρησιμοποιείται στην ανέγερση του κτιρίου, "επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και επισημάνσεις μας για τους κινδύνους και συνέπειες στη ζωή των πολιτών από την αδειοδότηση και ανέγερση κτιρίων αυτού του ύψους".

"Αν το κτίριο είχε τελειώσει και δεν υπήρχε ο γερανός, φανταστείτε τους κινδύνους για τη ζωή του τραυματία και πώς αυτός θα μεταφερόταν στο έδαφος από τον 13ο όροφο. Όπως έχει αναφέρει και δημόσια ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το κράτος και γενικότερα η Κύπρος δεν διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό για διαχείριση περιστατικών είτε τραυματισμών, είτε πυρκαγιάς σε πολύ ψηλά κτίρια", αναφέρει η Κίνηση.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση στην ανακοίνωσή της θέτει επίσης σειρά ερωτημάτων για την αδειοδότηση τέτοιων κτιρίων και τις υποδομές που απαιτούνται , τα κριτήρια χωροθέτησης και καλεί την κυβέρνηση και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του κράτους να επανεξετάσουν την πολιτική της αδειοδότησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ