Στην αντεπίθεση η οικογένεια Παρασκευαΐδη για το «λουκέτο» της J&P Overseas

Κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Την δική της εκδοχή για τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο «λουκέτο» της εταιρίας J&P Overseas στη Σαουδική Αραβία αφήνοντας μια τεράστια εκκρεμότητα σε μισθούς και αποζημιώσεις έναντι των υπαλλήλων της δίνει η Λεώνη Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μέσω μιας μακροσκελούς επιστολής προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, η κα Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα, θεωρεί απαραίτητο -όπως λέει- να ανταποκριθεί στο περιεχόμενο και στις προκλήσεις που εμπεριέχονται στις γραπτές ανακοινώσεις που απηύθυνε σε αυτούς η οικογένεια Ιωάννου με ημερομηνίες 19 και 30 Οκτωβρίου 2018, «το περιεχόμενο των οποίων εστιάζεται, κυρίως, στη σπίλωση της οικογένειας Παρασκευαΐδη και της προσωπικής και επαγγελματικής μου αξιοπιστίας ως πρόσφατου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της J&P Overseas Ltd». 

Ωστόσο, η ίδια δράττεται της ευκαιρίας να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα διάφορα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και τους καλεί να μην «πλανώνται» σε σχέση με τα τεράστια ποσά που διέρρευσαν από την εταιρεία, ότι δηλαδή ξέφυγαν σε «άγνωστους προορισμούς και ατραπούς», προσθέτοντας ότι υπάρχουν τα στοιχεία και είναι καταγραμμένα.  

Εκφράζει τέλος τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με τους εκκαθαριστές Alvarez & Marshal, για την εξασφάλιση προτεραιότητας στην καταβολή και εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και άλλων δικαιωμάτων του προσωπικού της εταιρείας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

«Οι ηθικές καταβολές και η μνήμη του αείμνηστου συνιδρυτή της εταιρείας και πατέρα μου Γώγου Παρασκευαΐδη, μου επιβάλλουν επιτακτικά να σας καταθέσω εμπεριστατωμένα τις δικές μου αλήθειες, όπως τις διαπίστωσα με τον πλέον σκληρό τρόπο κατά τη σχεδόν τετράμηνη ενεργή συμμετοχή μου στα οικονομικά δρώμενα της J&P Overseas Ltd - από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2018. 

Οι πράξεις και παραλήψεις των τελευταίων χρόνων στην J&P Overseas Ltd, φαίνεται ότι ξεπέρασαν πολλούς φραγμούς. Όπως γνωρίζετε, ανέλαβα για πρώτη φορά καθήκοντα μέλους του ΔΣ και απέκτησα διοικητικό ρόλο στην J&P Overseas Ltd στις 3 Ιουλίου 2018. Δεν διστάζω να αναφέρω το γεγονός ότι ένα  χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα μου το 2007, η συμμετοχή μου στα δρώμενα της εταιρείας είχε απαγορευθεί από τους πλέον οικείους, με τη μητέρα μου κυρία Θέλμα Παρασκευαίδη να πρωτοστατεί. 

Έκτοτε και μέχρι τον Ιούλιο που μας πέρασε, δεν είχα κανένα ουσιαστικό ή/και ενεργό μέρος στη διοίκηση της εταιρείας μας μετά από απόφαση της μητέρας μου Θέλμας Παρασκευαϊδη και παροτρύνσεων από το στενό της περιβάλλον. Κατά το διάστημα των πολλών αυτών χρόνων, δεν είχα καθόλου ενημέρωση ή πρόσβαση στα δρώμενα της J&P (Overseas) Ltd, ούτε ακόμα στους ελεγμένους λογαριασμούς, παρότι όντας ακόμα απόλυτος ιδιοκτήτης (ultimate beneficial owner) μου οφειλόταν.

Μετά την απομάκρυνση Αντρέα Παπαθωμά και την ανάληψη  διοικητικού ρόλου στο ΔΣ της J&P Overseas Ltd στις 3 Ιουλίου 2018, μου διανοίχθηκαν οι οδοί της ενημέρωσης σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας. 
Το αποτέλεσμα των ευρημάτων μου ήταν, δυστυχώς, τουλάχιστον απογοητευτικό. 

Εύλογα ζήτησα εμπεριστατωμένη ενημέρωση  και επεξηγήσεις από τη διεύθυνση της εταιρείας με το δυστυχές αποτέλεσμα, αυτές να μην μου παρασχεθούν με επάρκεια ή ειλικρίνεια. Σημειώνω ότι έχουν προηγηθεί παραιτήσεις οικονομικών αξιωματούχων όπως του επί έτη CFO της J&P Overseas Ltd  Κώστα Κυριακίδη, καθώς και η παραίτηση – σύντομα μετά τον διορισμό μου - του κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια CEO της J&P Overseas Ltd, Γρηγόρη (Greg) Χριστοφίδη.

Κατά το σύντομο αυτό διάστημα διαπίστωσα πλείστες πράξεις και παραλήψεις που, κατά την κρίση μου, εν μέρει οδήγησαν στην απόφαση των δικαστηρίων του Guernsey στις 24 Οκτωβρίου 2018 για εκκαθάριση της εταιρείας μας J&P Overseas Ltd και του διορισμού του οίκου Alvarez and Marshal ως εκκαθαριστές. 

Είστε οι πρώτοι και ίσως οι μόνοι στους οποίους οφείλεται η διαφανής σκληρή αλήθεια. Σας την καταθέτω όπως αρμόζει.
Τον Αύγουστο του 2012, η οικογένεια Ιωάννου και η Θέλμα Παρασκευαΐδη, η οποία ενεργούσε πάντα υπό την καθοδήγηση του στενού της περίγυρου, αναδιάρθρωσαν την εσωτερική διακυβέρνηση του ΔΣ της J&P Overseas Ltd και το κατέστησαν ουσιαστικά διμελές. Διοικητικοί Σύμβουλοι, οι Δάκης Ιωάννου και Θέλμα Παρασκευαΐδη με αντικαταστάτες τους (alternates), τους Χρίστο Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά αντίστοιχα.  Τον Ιούλιο δε του 2016 η αντικατάσταση του Ανδρέα Παπαθωμά μετατράπηκε σε κύριο διορισμό από την Θέλμα Παρασκευαΐδη με την ίδια να αποχωρεί από το ΔΣ και να αναθέτει στον Αντρέα Παπαθωμά την πλήρη διοίκηση από πλευράς της οικογένειας Παρασκευαίδη.

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η περίοδος της διμελούς αυτής διοίκησης (Ιωάννου – Παπαθωμάς) κατά την περίοδο 2012 – 2018 σημαδεύτηκε από συνεχείς προστριβές, διαφωνίες και αδιέξοδα που οδήγησαν στην καταστροφική απόφαση του λειτουργικού διαχωρισμού της εταιρείας (demerger) τον Ιούλιο του 2016 και αποτέλεσαν, την αφετηρία της σημερινής κατάρρευσης της εταιρείας.  

Tο 2015, οι Χρίστος Ιωάννου και Ανδρέας Παπαθωμάς ανέθεσαν σε Ανεξάρτητους Συμβούλους τη διεξαγωγή μελέτης για την αξιολόγηση της διαχείρισης και εκτέλεσης των μεγάλων συμβολαίων της εταιρείας μας.  Μεταξύ άλλων οι Σύμβουλοι διαπίστωσαν ότι ο CEO της εταιρείας - Γρηγόρης (Greg) Χριστοφίδης  και η Διευθυντική του Ομάδα δεν είχαν την απαιτούμενη πείρα και γνώση για τους σημαντικούς ρόλους που τους είχαν ανατεθεί, και σημαντικότερα, ότι εάν η εταιρεία μας δεν εφάρμοζε μια σειρά επειγόντων και επιβεβλημένων διορθωτικών μέτρων, πολύ σύντομα θα κατέρρεε.  

Παραδόξως, και από ότι αντιλαμβάνομαι, ουδεμία ουσιαστική απόφαση λήφθηκε και ουδεμία ενέργεια υλοποιήθηκε από τους διοικούντες Χρίστο Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά. Οι εισηγήσεις των Ανεξάρτητων Συμβούλων – τους οποίους οι ίδιοι είχαν διορίσει – παρέμειναν απλά στα χαρτιά για σχεδόν 3 χρόνια μέχρι την κατάρρευση.  Αντ’ αυτού, προχώρησαν με την υλοποίηση του καταστροφικού λειτουργικού διαχωρισμού (demerger) όπως αναφέρεται στην σημείωση 2 και στην σημείωση 7 πιο κάτω.

Επισημαίνω ότι ο εν λόγω CEO της εταιρείας μας είχε διοριστεί το 2014 κατ’ επιλογήν Χρίστου Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά. Όπως γνωρίζετε, υπέβαλε την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2018 – δύο μήνες πριν την κατάρρευση της εταιρείας μας -και αντικαταστάθηκε με νέο CEO τον Γιάννη Κωνσταντίνου. Επίσης διορίστηκε  νέος CFO, ο Τάσος Ζίζηρος - αφού τον Ιούνιο του 2018 είχε επίσης παραιτηθεί ο προηγούμενος CFO Κώστας Κυριακίδης. Οι τελευταίοι δύο νέοι διορισμοί ήταν και πάλι επιλογή του Χρίστου Ιωάννου, τους οποίους και αποδέχτηκα, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούνταν νέες προστριβές τις οποίες δεν μπορούσε να αντέξει η εταιρεία. 

Τον Ιούλιου του 2016, η εταιρεία J&P Avax Ελλάδας - μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Ιωάννου - πώλησε στην J&P (Overseas) Ltd την χρεοκοπημένη εξαρτημένη εταιρεία της στον Αραβικό Κόλπο, Athena ME, αποκομίζοντας έτσι άμεσο κέρδος ύψους US$57 εκατομμυρίων αλλά, με αντίστοιχη ζημιά για την J&P (Overseas) Ltd.  Παράλληλα, πραγματοποιούνταν διαχρονικά διάφορες κοινοπραξίες μεταξύ της J&P (Overseas) Ltd και της J&P Avax αλλά με ετεροβαρείς όρους (onerous contracts) για τα συμφέροντα της J&P (Overseas) Ltd και προς όφελος της J&P Avax Ελλάδας.  Σημειώνω ότι ο Χρίστος Ιωάννου είναι Πρόεδρος της J&P Avax Ελλάδας, ενώ παράλληλα ήταν και προεδρεύων του ΔΣ της J&P (Overseas) Ltd.

Παρ’ όλα τα πιο πάνω δυσμενή, οι εξελεγμένοι λογαριασμοί της J&P (Overseas) Ltd, ακόμα κατεδείκνυαν μέχρι το τέλος του 2016 ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να είναι φερέγγυα. Ότι δηλαδή, παρά την πραγματοποίηση σημαντικών ζημιών για σειρά ετών, τα περιουσιακά της στοιχεία υπερέβαιναν των υποχρεώσεών της κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Εντός του 2018, οι διορισμένοι διευθυντές στο ΔΣ της εταιρείας Ten Group Services Ltd της οικογένειας Ιωάννου (Χρήστος Ιωάννου και Στέλιος Χριστοδούλου) υπέβαλαν παραίτηση χωρίς όμως να μεριμνήσουν για το διορισμό νέων μελών, με αποτέλεσμα το ΔΣ της εταιρείας να καταστεί αδρανές λόγω έλλειψης απαρτίας.  Ουσιαστικά, εγκατέλειψαν προσωπικό και υποχρεώσεις. Παρέμειναν ως Διευθυντές η Θέλμα Παρασκευαΐδη και ο Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης χωρίς βέβαια να μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους λόγω της προαναφερόμενης έλλειψης απαρτίας στο ΔΣ της Ten Group Services Ltd.  

Μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα για απομάκρυνση του Ανδρέα Παπαθωμά και το διορισμό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της J&P (Overseas) Ltd στις 3 Ιουλίου 2018, θεωρούσα ότι ο στόχος πλέον ήταν κοινός – με την εγκατάλειψη της καταστροφικής ιδέας διαχωρισμού (demerger), - για διάσωση και βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της  εταιρείας, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκα ότι οι λογαριασμοί του έτους 2017 καταγράφουν ζημιά ύψους US$7 εκατομμυρίων και ότι ο σχετικός έλεγχος από τους εξωτερικούς ελεγκτές βρίσκεται στα τελικά του στάδια χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικά εκκρεμούντα ελεγκτικά θέματα. 

Λίγες μέρες μετά… πληροφορήθηκα από τους ίδιους και πλέον υπεύθυνους αξιωματούχους επί σειρά ετών και ενεργά στελέχη της J&P (Overseas) Ltd, δηλαδή τους Χρίστο Ιωάννου, Γρηγόρη (Greg) Χριστοφίδη (CEO), καθώς και από τον πρόσφατα διορισθέντα CFO Τάσο Ζίζηρο ότι, η πραγματική ζημιά για το 2017 είναι περίπου US$750 (επτακόσια πενήντα) και όχι US$7 (επτά) εκατομμύρια και ότι ουσιαστικά η εταιρεία έχει καταστεί πλέον αφερέγγυα με τις υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία κατά περίπου US$500 (πεντακόσια) εκατομμύρια. 

Στη συνέχεια, ο Χρίστος Ιωάννου εισηγήθηκε το διορισμό εξωτερικών συμβούλων - μεταξύ των οποίων και τους Alvarez and Marshal - με τους οποίους είχε ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία για προσωπικά χρηματοοικονομικά του θέματα, για να αναλάβουν την αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της J&P (Overseas) Ltd. Στόχος, είχε αναφερθεί, ήταν να καταστεί φερέγγυα και να παραμείνει εν ενεργεία ως δρώσα οικονομική μονάδα.  Η αποδοχή μου για το διορισμό των Alvarez and Marshal αποδείχτηκε εκ των τελευταίων εξελίξεων δυστυχώς λανθασμένη. Ομολογώ ότι τελούσα  υπό σοβαρές αμφισβητήσεις και επιφυλάξεις ως προς την ανεξαρτησία και αμεροληψία των Alvarez and Marshal πλην όμως, αποδέχθηκα τον διορισμό γιατί προείχε η ενότητα στην εταιρεία στο κρίσιμο αυτό στάδιο. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Alvarez and Marshal και των εξωτερικών νομικών συμβούλων Sullivan and Cromwell - και πάλι στενών συνεργατών για προσωπικά θέματα της οικογένειας Ιωάννου, για τους οποίους είχα επίσης εκφράσει επανειλημμένα επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία και αμεροληψίας τους - με τις χρηματοδότριες τράπεζες της εταιρείας απέτυχαν.

Σε δύο μέρες, ο Χρίστος Ιωάννου έσπευσε να υποβάλει αμέσως και μονομερώς, χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της J&P (Overseas) Ltd, αίτηση στα δικαστήρια του Guernsey για εισαγωγή της εταιρείας, αρχικά σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, ενώ ακόμα πραγματοποιούντο προσπάθειες για επίλυση του αδιεξόδου και εμφανώς, δεν είχαν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού.  

Παρόλο ότι αρχικά είχα επιφυλάξεις για την μονομερή ενέργεια του Χρίστου Ιωάννου, αναγκάστηκα και συγκατένευσα λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας αφού προηγουμένως έπεισα τον Χρίστο Ιωάννου να διαφοροποιήσει τον σκοπό της αίτησης του ούτως ώστε να προστεθεί και ο σκοπός διάσωσης της εταιρείας.  

Ενώ, καμία ικανοποιητική εξήγηση δεν μου είχε ακόμα δοθεί για τους λόγους και περιστάσεις που οδήγησαν στην αναθεώρηση της αρχικής ζημιάς για το έτος 2017 στο θεόρατο ποσό των US$750 εκατομμυρίων αλλά ούτε και γιατί οι λογαριασμοί που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους εξωτερικούς ελεγκτές δεν συμπεριλάμβαναν αυτή την ζημιά η οποία έχει θέσει σήμερα την εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Μια βδομάδα μετά την εισαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς Διαχείρισης από τους Alvarez and Marshal - για τους οποίους είχα ευθαρσώς διαφωνήσει, -  υπέβαλαν οι ίδιοι αίτηση για εκκαθάριση της εταιρείας με τους ίδιους ως εκκαθαριστές!  Αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή από τα δικαστήρια του Guernsey στις 24 Οκτωβρίου 2018 παρά τη δική μου γραπτή έντονη διαφωνία προς τo δικαστήριo για την πορεία εκκαθάρισης, και τον διορισμό των Alvarez and Marshal ως εκκαθαριστές, και ενώ παράλληλα προσπαθούσα την ύστατη να εντοπίσω νέους Διαχειριστές, χωρίς δυστυχώς επιτυχία.

Αγαπητοί συνεργάτες και μέλη της οικογένειας J&P,

Θεωρώ αυτονόητο ότι η τελική κατάρρευση της εταιρείας είναι, κατά το πλείστο, το αποτέλεσμα των τεράστιων ζημιών ύψους US$750 εκατομμυρίων για το έτος 2017 που μου παρουσιάστηκαν στα μέση Ιουλίου 2018 από τον Χρίστο Ιωάννου και την Διεύθυνση της εταιρείας.

Υπερθεματίζω τις αντιδράσεις απόγνωσης και απαίτησης για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας σας και κυρίως των δεδουλευμένων σας.  Σας καλώ να συνεχίσετε να διεκδικείτε με όποιο τρόπο εσείς κρίνετε καταλληλότερο, τα δικαιώματα σας.  Σας παροτρύνω να το πράξετε ως τα πραγματικά μέλη της οικογένειας της J&P Overseas Ltd  και δυστυχώς, τα θύματα της λεηλασίας κατά τα τελευταία 4 χρόνια της οικογένειας αυτής.

Μην πλανάσθε ότι τα τεράστια ποσά που διέρρευσαν από την εταιρεία σας ξέφυγαν σε άγνωστους προορισμούς και ατραπούς.  Κανένας και τίποτε δεν εξατμίζεται.  Υπάρχουν τα στοιχεία και είναι καταγραμμένα.  Σαφώς θα εξακολουθώ να απαιτώ απαντήσεις και εξηγήσεις με όποιο τρόπο κρίνω καταλληλότερο για την τεράστια αυτή ζημιά και πιο συγκεκριμένα, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  ΠΡΟΕΚΥΨΕ, η οποία έχει καταστρέψει την εταιρεία που οι ιδρυτές και εσείς με τόσο μόχθο και κόπο κτίσατε .

Στο μεταξύ από πλευράς μου, σας διαβεβαιώ ότι θα συνεργαστώ με τους εκκαθαριστές Alvarez & Marshal, για την εξασφάλιση προτεραιότητας στην καταβολή και εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και άλλων δικαιωμάτων του προσωπικού της εταιρείας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά σας όλα αυτά τα χρόνια.  Παραμένω παρούσα και αισιόδοξη ότι όλα τα δεδουλευμένα σας θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ