4ο Συνέδριο Ακινήτων: Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά ακινήτων

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο λένε οι συμμετέχοντες στο 4ο Συνέδριο Ακινήτων στη Λευκωσία

Με ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, καθώς και για τη συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας, διοργανώθηκε την Πέμπτη το 4ο Συνέδριο Ακινήτων στη Λευκωσία, με ομιλητές από το Κτηματολόγιο, την Κεντρική Τράπεζα και εκπροσώπους των συνδέσμων και οργανώσεων εργολάβων, κτηματομεσιτών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας FMW, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών εκφώνησε ενώπιον των συνέδρων η Νατάσα Κασπαρή, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας του Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά του τομέα ακινήτων στο ΑΕΠ και στην αγορά εργασίας, όμως δεν παρέλειψε να τονίσει την ευαισθησία του τομέα στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και υπογράμμισε την ανάγκη για «μοντέλα ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

«Σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας για τις οικονομικές δραστηριότητες στο κράτος μας, η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και κυριότερα, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», πρόσθεσε ο Υπουργός στον χαιρετισμό του. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέθεσε ως μέτρα του Υπουργείο την επίσπευση της έκδοσης πολεοδομικών αδειών, καθώς και το προς ψήφιση του Νομοσχέδιο που αφορά στη διευκόλυνση των Στρατηγικών Αναπτύξεων με κόστος άνω των €25 εκ., όπως επίσης και την επικαιροποίηση και παράταση των Σχεδίων Πολεοδομικών Κινήτρων μέχρι το τέλος του 2022.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, λέγοντας ότι οι πιστώσεις που θα διοχετευθούν το 2022, έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση των επιλέξιμων περιοχών. «Στο σύνολό τους, οι δαπάνες για τα στεγαστικά σχέδια φτάνουν σήμερα τα 125 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, ποσό κατά 25% αυξημένο σε σχέση με το 2021 και διπλάσιο σε σχέση με τις δαπάνες του 2018», είπε. Από την άλλη, μίλησε για την ανάγκη συμπαγούς αστικής ανάπτυξης και αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των μεγάλων πόλεων, με στόχο «ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός να δημιουργήσει ένα αστικό μοντέλο που να αντεπεξέρχεται σε δυσμενείς αλλαγές και απειλές, μέσω της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητάς του».

Τέλος, έκανε λόγο και για το προωθούμενο πρόγραμμα για την αναδόμηση, επιδιόρθωση και ριζική βελτίωση των κτιρίων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς που στεγάζουν εκτοπισμένους της τουρκικής εισβολής, στο πλαίσιο του οποίου έχουν υλοποιηθεί Έργα αξίας €140 εκ., ενώ βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έργα της τάξης των €13 εκ., όπως είπε.

Τη διαχρονική στήριξη του ΚΕΒΕ στον τομέα των ακινήτων εξέφρασε ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, μεταφέροντας στους συνέδρους τον χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έθεσε και το συνέδριο υπό την αιγίδα του, υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας αυτός είναι ζωτικός για την οικονομία, αφού ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες σημειώθηκε άνοδος στις πωλήσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Μέσα από τον τομέα των ακινήτων, κινούνται και άλλοι παρεμφερείς τομείς, που με τη σειρά τους δίνουν θέσεις εργασίας και αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι διαχρονικά έχει συμβάλει ο τομέας αυτός στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το μούδιασμα που παρατηρήθηκε μετά τον τερματισμό του Επενδυτικού Προγράμματος και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι παροδικό. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι «να ξαναδούμε το Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπως και τις φορολογίες που επηρεάζουν τα ακίνητα».

Σημείωσε, πάντως, την ανησυχία του ΚΕΒΕ για την άνοδο στις τιμές των οικοδομικών υλικών, που επηρεάζει τη στέγαση ιδίως των νέων ζευγαριών, αν και πρόσθεσε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υψηλό για όλα τα είδη ακινήτων στην Κύπρο, κάτι που, όπως, είπε, δείχνει πως ο τομέας έχει και μέλλον και προοπτικές. «Δική μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να ενισχύσουμε τον τομέα των ακινήτων, να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά του και να αυξήσουμε την ποιότητα των προσφερομένων ακινήτων», κατέληξε.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς του Συνέδρους, ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του τομέα των ακινήτων, «ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο, όπου τα κτίρια αποκτήθηκαν με αγώνες, προσπάθεια, οικονομία, ξενιτιά», όπως είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σημαντικό που και πολίτες από πολλές άλλες χώρες βρίσκουν εμπιστοσύνη για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. «Οι αρχές κάθε χώρας οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη ότι τα ακίνητα αποτελούν αποταμίευση των πολιτών», πρόσθεσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, δε, στο γεγονός ότι μπροστά στις επικείμενες αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οι πολίτες θα πρέπει και να ενημερωθούν, αλλά και να βοηθηθούν, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW, Ιωσήφ Ιωσήφ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην τέταρτη διοργάνωση του Συνεδρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σύνεδροι θα «αποκομίσουν μία έγκυρη και τεκμηριωμένη εικόνα για τα ακίνητα, τις τάσεις τους, τις τιμές, τις επενδύσεις σε ακίνητα, τα νέα έργα που υπάρχουν στην αγορά». Αναφερόμενος στις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι πρόσφατες εξελίξεις, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο κ. Ιωσήφ επεσήμανε ότι ο τομέας των ακινήτων παρουσιάζει σημαντικές αντιστάσεις «με τις πωλήσεις να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση κατά 33% τον περασμένο Μάρτιο και κατά 52% για το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Υπογράμμισε, όμως, ότι «το ζητούμενο δεν είναι η προσωρινή καλή πορεία του τομέα των ακινήτων, αλλά η διαχρονική θετική ανάπτυξη του», υπενθυμίζοντας ότι στις κρίσεις που πέρασε η Κύπρος, ο τομέας των ακινήτων μαζί με τον τουρισμό αποδείχθηκαν την ατμομηχανή της οικονομίας μας. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, οι τοποθετήσεις των συνέδρων θα μπορούσαν να συμβάλουν με εισηγήσεις για μέτρα ενίσχυσης του τομέα των ακινήτων, ώστε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ