Πρόωρη «εξεταστική» για τους φοιτητές: Διαμέρισμα Vs Εστία

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων, πράγμα το οποίο αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης, την ώρα που οι φοιτητικές εστίες προσελκύουν όλο και περισσότερους φοιτητές, λόγω της κοντινής απόστασης από τα Πανεπιστήμια

Του Πέτρου Αυξεντίου 

Σε περίοδο αναζήτησης στέγης εισέρχονται οι πρωτοετείς φοιτητές. Η επιλογή ενός χώρου που θα στεγάσει τη φοιτητική ζωή ενός νέου ανθρώπου είναι καθοριστική για την εξέλιξη και πορεία του στις πανεπιστημιακές σπουδές. Αποτελεί τον χώρο μελέτης, διαβίωσης και χαλάρωσης του φοιτητή. Τον χώρο όπου θα σχεδιάσει τα επόμενά του βήματα, όνειρα, το δωμάτιο όπου ίσως θα περάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.

Οι γονείς των φοιτητών θέλουν να βρουν τον κατάλληλο χώρο που θα προσφέρει ασφάλεια, παροχές και ένα υγιές περιβάλλον στα παιδιά τους. Όμως, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αύξηση στις τιμές των ενοικίων, πράγμα το οποίο αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης.

Οι φοιτητικές εστίες προσελκύουν όλο και περισσότερους φοιτητές, λόγω της κοντινής απόστασης από τα Πανεπιστήμια. Επίσης, συμπεριλαμβάνουν στο μηνιαίο ενοίκιο ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ίντερνετ, ενώ κάποιες άλλες εστίες παρέχουν ακόμη γυμναστήριο και security. Από την άλλη, τα διαμερίσματα αποτελούν παραδοσιακή επιλογή στέγασης φοιτητών, καθώς είναι πιο ευρύχωρα, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, ενώ είναι πιο ήσυχα και χωρίς πολυκοσμία.

Η «Σημερινή» παρουσιάζει τις επιλογές των φοιτητικών εστιών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τις τιμές των ενοικίων ανά επαρχία.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην περιοχή Αθαλάσσας. Αποτελείται από 12 κτήρια, συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων και 2 κοινόχρηστα κτήρια, στα οποία στεγάζονται το κέντρο εξυπηρέτησης ενοίκων, το κέντρο εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο χώρος πλυντηρίων. Η διαμονή ισχύει για ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο-Μάιο). Οι ένοικοι μπορούν να παραμείνουν στις εστίες και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Τα δωμάτια στις εστίες αποτελούνται από τέσσερεις τύπους: Ο Α’ τύπος αποτελείται από 48 δωμάτια με δικό τους χώρο υγιεινής και κλιματισμό. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα στον όροφο. Το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται στα €160. Ο Β’ τύπος αποτελείται από 144 δωμάτια, που έχουν νιπτήρα και κλιματισμό. Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής και κουζίνα στον όροφο. Τα συγκεκριμένα δωμάτια διατίθενται στους πρωτοετείς φοιτητές, εκτός περιπτώσεων σοβαρής αναπηρίας. Το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται στα €120. Ο Γ’ τύπος δωματίου αποτελείται από 12 δωμάτια. Κάθε ομάδα των δύο δωματίων αποτελεί ένα διαμέρισμα με κοινόχρηστο χώρο υγιεινής και κουζίνα. Στα δωμάτια υπάρχει κλιματισμός. Το μηνιαίο κόστος διαμονής ανέρχεται στα €160. Ο Δ’ τύπος δωματίων αποτελείται από τέσσερα δωμάτια και είναι όπως τα δωμάτια του Γ’ τύπου, με τη διαφορά ότι είναι προσαρμοσμένα για άτομα με σοβαρές αναπηρίες. Το μηναίο ενοίκιο ανέρχεται στα €160.​

Για την ενοικίαση των εν λόγω δωματίων υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 1 Να έχει υποβάλει την αίτηση διαμονής στη φοιτητική εστία μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εντός των καθορισμένων προθεσμιών υποβολής αιτήσεων. 2. Να έχει την ιδιότητα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης (εξαιρούνται οι υποψήφιοι για εισδοχή στο ΠΚ με ειδικά κριτήρια). 3. Να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες από τη διαμονή στην εστία (σε περίπτωση που διέμενε παλαιότερα). 4. Το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τις €12.000.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων διαμονής γίνεται με βάση την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του αιτητή/τριας, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της οικογένειας αιτητή/τριας, και την απόσταση μόνιμης κατοικίας της οικογένειας του αιτητή/τριας από την πόλη της Λευκωσίας.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) δεν διαθέτει ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες. Ωστόσο, έχει ενοικιάσει αριθμό κτηρίων στο κέντρο της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, διαχειρίζεται τέσσερα κτήρια εστιών. Πρόκειται για το Αστήρ, Α/φοί Κωνσταντίνου, Ανέλ και Ρούσος Πλάζα. Περιλαμβάνουν 62 διαμερίσματα δυναμικότητας 83 κλινών. Συγκεκριμένα, 26 στούντιο, 18 μονάρια, 15 δυάρια και 3 τριάρια.

Όσον αφορά τις τιμές μηνιαίως: Το δωμάτιο με κοινόχρηστη κουζίνα στοιχίζει €180, το στούντιο €200, το διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου €220, το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων €150 ανά άτομο και το διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων €130 ανά άτομο.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο έχει συνάψει συνεργασία με τη φοιτητική εστία Απολλώνια, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που περιλαμβάνει τη διάθεση μέχρι 220 δωματίων για τις ανάγκες φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Τα 200 δωμάτια θα διατίθενται σε επιδοτούμενη τιμή στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, ενώ τα 20 δωμάτια θα διατίθενται χωρίς επιδότηση σε άλλους φοιτητές, κατά προτεραιότητα ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Κάθε δικαιούχος φοιτητής συνάπτει συμβόλαιο με τον διαχειριστή του κτηρίου, με διάρκεια 10 μήνες και μηνιαίο ενοίκιο €250 (περιλαμβάνεται ρεύμα, νερό, διαδίκτυο, κοινόχρηστα, στάθμευση). Η τιμή χωρίς επιδότηση είναι €350 το μήνα.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών, τα SIX, U και TRIANGLE.

Το συγκρότημα εστιών SIX Student Residence είναι χωρισμένο ανάμεσα σε 6 χαρακτηριστικούς πύργους με 307 πολυτελείς φοιτητικές κατοικίες. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για στούντιο με διαφορετικές τιμές. Η κάθε επιλογή έχει επιπλέον προδιαγραφές και ανέσεις. Οι τιμές κυμαίνονται από €170 μέχρι €210 την εβδομάδα.

Το συγκρότημα εστιών U διαθέτει 399 δωμάτια σε 7 ορόφους. Τα στούντιο παρέχουν όλες τις ανέσεις, από ιδιωτικό μπάνιο μέχρι μικρή κουζίνα και ιδιωτικό μπαλκόνι. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα κοινής χρήσης ενός διαμερίσματος 2 υπνοδωματίων για όσους αναζητούν συγκάτοικο. Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από €162 μέχρι €200 την εβδομάδα.

Το Triangle Residence συμπληρώνει το SIX με επιπλέον 147 δωμάτια. Προσφέρει στέγαση στους φοιτητές, με πολυτελείς ανέσεις. Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από €137 μέχρι €210 την εβδομάδα.

Πανεπιστήμιο European

Το Πανεπιστήμιο European διαθέτει πλειάδα επιλογών για διαμονή σε φοιτητικές εστίες, ενώ παράλληλα διαθέτει κατάλογο με διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση.

Οι φοιτητικές οικιστικές μονάδες Unihalls Trinity περιλαμβάνουν 228 μοντέρνα στούντιο και διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου. Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €132 μέχρι €160, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Έξοδα ηλεκτρισμού και νερού περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

Το Cyprialife Residence απέχει μόνο λίγα λεπτά από την Πανεπιστημιούπολη και βρίσκεται απέναντι από το κτήριο Unihalls Trinity. Στεγάζει 44 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών. Η τιμή ανέρχεται στα €460 τον μήνα.

Το κτήριο U-CITY Residence διαθέτει 78 επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 28-35 τετραγωνικά μέτρα. Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €158 μέχρι €165, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών.

Tο Med–Boutique Residence αποτελείται από δύο οικιστικές μονάδες που βρίσκονται σε ιδανική τοποθεσία, σε απόσταση αναπνοής από την πανεπιστημιούπολη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από πολλές ανέσεις και υπηρεσίες της περιοχής. Το Vyzantiou Residents, το οποίο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, διαθέτει 66 πολυτελή πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 35-37 τετραγωνικά μέτρα. Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €194 μέχρι €214, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Όλα τα στούντιο έχουν σταθερή σύμβαση διάρκειας 12 μηνών. Το Pouliou Residents διαθέτει 35 επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 35-49 τετραγωνικά μέτρα. Το εβδομαδιαίο ενοίκιο κυμαίνεται από €179 μέχρι €214, ανάλογα με την επιλογή διαμερίσματος. Το Unihome Boutique Halls διαθέτει 146 επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο διαμερίσματα από 37-71 τετραγωνικά μέτρα. Οι τιμές κυμαίνονται από 485-800 ευρώ τον μήνα. Το Unihalls Premier διαθέτει 289 επιπλωμένα και εξοπλισμένα στούντιο και διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων. Το ενοίκιο ξεκινά από 113-188 ευρώ την εβδομάδα.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο διαθέτει κατάλογο με διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση που βρίσκονται πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη. Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου συνήθως κυμαίνεται μεταξύ €400 και €500 μηνιαίως, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων μεταξύ €500 και €600 τον μήνα, ενώ για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, το ενοίκιο κυμαίνεται μεταξύ €650 και €700 τον μήνα.

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Φοιτητικές εστίες διαθέτει και το πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο. Το κόστος διαμονής ανέρχεται στις €3.600 για την περίοδο από 26 Σεπτέμβριου 2022 μέχρι 4 Ιουνίου 2023. Ακόμη διαθέτει τα δωμάτια και την καλοκαιρινή περίοδο (06/06/2023 - 24/09/2023) με κόστος €1.800.

Τα ευρύχωρα διαμερίσματα απέναντι στις συμφέρουσες εστίες

Η «Σημερινή» συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εκτιμητών Κύπρου, Πόλυ Κουρουσίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τιμές των ενοικίων σε κάθε πόλη, στις αυξήσεις των τιμών, αλλά και στην επιλογή των φοιτητικών εστιών.

Αρχικά ανέφερε ότι τη δεδομένη περίοδο καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση ενοικίασης κατοικίας, όχι μόνο από φοιτητές, αλλά κυρίως από ξένους εργαζόμενους που έφθασαν στην Κύπρο. «Αυτό ώθησε στην ελαφρά αύξηση των ενοικίων σε όλες τις πόλεις».

Πρόσθεσε ότι τα ενοίκια στη Λεμεσό είναι αρκετά υψηλά. «Η τιμή για ένα διαμέρισμα επιπλωμένο ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται από €850 μέχρι €1.000, ανάλογα με την ποιότητα και αν είναι κοντά στη θάλασσα». Συμπλήρωσε ότι στην περιοχή του ΤΕΠΑΚ το ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι από €750 μέχρι €800. «Ένα δυάρι κοντά στο ΤΕΠΑΚ έχει ως ενοίκιο €1.000».

Όσον αφορά τη Λευκωσία, τόνισε ότι οι φοιτητές διαμένουν κυρίως στην Αγλαντζιά με ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου μέχρι €550, ενώ για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων το ενοίκιο φτάνει μέχρι €800. «Στην Έγκωμη είναι λίγο πιο υψηλά τα ενοίκια και φτάνουν μέχρι €650 για μονάρι, ενώ για δυάρι διαμέρισμα είναι μέχρι €900».

Φοιτητές υπάρχουν και στις άλλες πόλεις της χώρας. Όπως ανέφερε, τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου σε Λάρνακα και Πάφο κυμαίνονται γύρω στα €350-€400, ενώ για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων είναι περίπου €650. «Αυτές οι τιμές αφορούν διαμερίσματα εντός της πόλης και όχι παραθαλάσσια. Τα διαμερίσματα κοντά σε θάλασσα πλέον ενοικιάζονται ως Airbnb με ενοίκιο €100 τη νύχτα».

Ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι καταγράφεται μία μικρή αύξηση στις τιμές των ενοικίων, συγκριτικά με πέρσι. Πρόσθεσε ότι λόγω του πολέμου ήρθαν πολλές ξένες εταιρείες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. «Στη Λεμεσό έχουμε αύξηση 10%, ενώ στις άλλες πόλεις είναι περίπου 5%». Διευκρίνισε ότι η προσφορά δεν είναι ικανή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. «Οι φοιτητές δεν διαδραματίζουν ρόλο στη ζήτηση γιατί φεύγουν οι τεταρτοετείς και έρχονται οι πρωτοετείς. Απλώς υπάρχει ανταγωνισμός για την επιλογή των διαμερισμάτων».

Μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες, ανέφερε ότι είναι δωμάτια 23 τ.μ.. «Από άποψη τιμής οι εστίες είναι πιο φτηνές και συμπεριλαμβάνουν ρεύμα, νερό, ίντερνετ και είναι κοντά στα Πανεπιστήμια». Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρά δωμάτια και τα προτιμούν οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς και οι γονείς ξέρουν ακριβώς το κόστος διαβίωσης των παιδιών τους. Όπως είπε, οι εστίες είναι θεωρητικά πιο ασφαλείς χώροι, καθώς διαθέτουν security, όμως οι φοιτητές μετά το δεύτερο έτος ζητούν δικό τους διαμέρισμα. «Δεν υπάρχουν πολλές εστίες, έτσι είναι αδύνατον να μένουν όλοι οι φοιτητές σ’ αυτές», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο προβληματικός τομέας ακινήτων απειλεί την οικονομία

Πηγή: Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ