Έτοιμοι για φιλοξενία φοιτητές του ΤΕΠΑΚ-Ζητούνται οικοδεσπότες

«Αυτό το μοντέλο είναι μια διέξοδος, ένας εναλλακτικός τρόπος στέγασης, ο οποίος υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες»

Της Χάρις Βωβού

Ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να δείχνουν οι φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας τους από οικοδεσπότες στη Λεμεσό.  

Μέχρι σήμερα πάνω από δέκα φοιτητές από Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν το 99% των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, υπέβαλαν την αίτησή τους για να βρουν ένα φιλικό και αξιοπρεπές σπίτι, για τη διαμονή τους στην πόλη των φοιτητικών τους χρόνων, κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο, με δυνατότητα ανανέωσης, αναφέρει στο Economy Today ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλης Πρωτοπαπάς.  

Τα βασικά μηνιαία έξοδα των φοιτητών θα καλύπτονται από το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές στους ιδιοκτήτες, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά, συμβουλεύει ο κ. Πρωτοπαπάς. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι το Πανεπιστήμιο παρέχει σε κάποιους φοιτητές επίδομα ενοικίου 150 ευρώ τον μήνα, από το οποίο θα μπορούσαν να βοηθηθούν.  

Όπως διευκρινίζει στα 200 ευρώ μηνιαίως περιλαμβάνονται ιδιωτικό υπνοδωμάτιο, στο οποίο θα μένει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια και το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλο κρεβάτι, στρώμα, γραφείο, ερμάρι, κλιματισμό, θέρμανση, ενώ ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να έχει πρόσβαση και σε κοινόχρηστους χώρους για να χρησιμοποιεί συσκευές όπως είναι η κουζίνα, το πλυντήριο, το ψυγείο.  

Ερωτηθείς γιατί δεν μερίμνησαν για μεγαλύτερο ενοίκιο απαντά ότι τα 200 ευρώ είναι αρκετά για την φιλοξενία, καθώς η κατανάλωση ρεύματος ενός δεύτερου ατόμου στο σπίτι ανέρχεται σε 50 ευρώ τον μήνα, αλλά και για να μην υπάρξει περίπτωση εκμετάλλευσης του προγράμματος από ενοικιαστές «να βγάλουν χρήματα». «Το βάλαμε τόσο για να μην μοιάζει με ενοίκιο αυτόνομου σπιτιού. Δεν περιλαμβάνει γεύματα, γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες και γιατί υπάρχει η Λέσχη του Πανεπιστημίου».  

«Περιμένουμε τους οικοδεσπότες» 

Όπως αναφέρει μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οικοδεσπότες. «Περιμένουμε τους οικοδεσπότες. Υπάρχουν πολλοί Λεμεσιανοί με χώρο. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκινάνε τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο».  

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, οι οικοδεσπότες δεν είναι απαραίτητο να είναι οικογένεια, αρκεί «να θέλουν». Μπορεί να είναι είτε ηλικιωμένοι είτε ένα άτομο, με την προϋπόθεση ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, κατάλληλο σωστά εξοπλισμένο χώρο για ιδιωτική χρήση και να μπορούν να συνυπάρξουν. Για τον λόγο αυτό και οι δύο πλευρές συμπληρώνουν στην αίτηση στοιχεία όπως τα χόμπι τους, αν έχουν κατοικίδια ή αν καπνίζουν.  

Όπως τονίζει, η φιλοξενία «ανά πάσα στιγμή μπορεί να τερματιστεί», καθώς το πρόγραμμα είναι ευέλικτο, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία για κώδικα συμπεριφοράς, γίνεται έλεγχος του σπιτιού και υπάρχει γραμμή άμεσης ανταπόκρισης για ό,τι προκύψει.  

Οι φοιτητές δεν χρειάζεται να αποδείξουν κάτι για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αρκεί να είναι ενεργοί φοιτητές, διευκρινίζει.  

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη καταλυμάτων από το ΤΕΠΑΚ για να στεγάσει τους φοιτητές του, απαντά ότι «είναι ανέφικτο να εξασφαλίσουμε αυτή τη στιγμή 1.200 κλίνες για όλους τους φοιτητές μας. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Αυτό το μοντέλο είναι μια διέξοδος, ένας εναλλακτικός τρόπος στέγασης που υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κουλτούρα ακόμη εδώ, γιατί είναι αρχή», καταλήγει.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΤΕΠΑΚ, για τυχόν απορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στο housing@cut.ac.cy ή και να τηλεφωνήσουν στο 25002526.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν από οικογένειες της Λεμεσού να φιλοξενήσουν φοιτητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ