Γιατί ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των ενοικίων;

Έλλειψη προσφοράς λόγω Airbnb παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες.

Την αντίδραση της αγοράς στην οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών φαίνεται ότι αποτελεί η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ενοικίων. 

Μιλώντας στο οικονομικό ένθετο με τον Σωκράτη Ιωακείμ της εκπομπής “Μεσημέρι και κάτι” του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κυριάκος Ταλαττίνης ανέφερε ότι σε μια οικονομία οι τιμές των ενοικίων είναι οι πρώτες που “αντιδρούν” είτε σε συνθήκες ύφεσης, είτε σε συνθήκες ανόδου. 

“Όπως έγινε και το 2013 μετά από τα γνωστά γεγονότα και είχαμε πτώση στις τιμές, έτσι και τώρα που έχουμε μια πολύ πιο ανθούσα οικονομική κατάσταση, έχουμε την άνοδο των ενοικίων”, είπε. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών, η απόσυρση πολλών υποστατικών και η ένταξή τους στην πλατφόρμα εξεύρεσης και παροχής καταλυμάτων Airbnb και στο Booking, η εισαγωγή νέου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό και η αύξηση της ανάγκης για στέγη, αλλά και η ανάγκη των κατοίκων της Κύπρου για στέγη, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν μπορούν να προβούν σε αγορά και καταφεύγουν στο ενοίκιο. 

Σημείωσε δε ότι εκείνο που παρατηρείται είναι έλλειψη προσφοράς, ιδιαιτέρως στις παραλιακές ζώνες. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει διεξάγει ο Σύνδεσμος, οι τιμές στις τρεις βασικές επαρχίες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται κατά μέσο όρο ως εξής:

Λευκωσία

Μονάρι: €450-€650

Δυάρι: €550-€1.000

Τριάρι: €850-€1.200

Ημιανεξάρτητη κατοικία (άνω των τριών υπνοδωματίων: 800-1.300

Ανεξάρτητη κατοικία: €1.500+

Λεμεσός (εξαιρούνται τα παραλιακά ακίνητα) 

Μονάρι: €500-€800

Δυάρι: €600-€1.000

Τριάρι: €900-€1.400

Ανεξάρτητη κατοικία: €2.000+

Λάρνακα (εξαιρούνται τα παραλιακά ακίνητα)

Μονάρι: €300-€500

Δυάρι: €450-€600

Τριάρι: €500-€750

Ημιανεξάρτητη κατοικία (άνω των τριών υπνοδωματίων): €700-€1.000

Ανεξάρτητη κατοικία: €1.200+

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κου Ταλαττίνη, η αυξητική τάση που παρατηρείται στα ενοίκια αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και για το 2019.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ενοικιαστές οι οποίοι έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να πληρώνουν το ενοίκιό τους χωρίς προβλήματα, απάντησε θετικά. 

Όσον αφορά στο γιατί κάποιος να παραμείνει στο ενοίκιο και να μην καταφύγει στην αγορά ακινήτου με δάνειο, δεδομένου ότι η δόση του δανείου ενδεχομένως να αποδειχτεί μικρότερη, σημείωσε ότι η αγορά είναι δύσκολη. 

“Καταρχάς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει την προκαταβολή του δανείου, δηλαδή το 25% της αξίας. Μετά, θα πρέπει να ικανοποιείς τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες”, είπε και πρόσθεσε ότι για τον Σύνδεσμο το 2018 κλείνει πολύ θετικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ