ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.: «Ασαφή κινδυνολογία με αναμασημένα επιχειρήματα» στην αναπομπή για εκποιήσεις

«Οι Δανειολήπτες δεν επαιτούν αλλά απαιτούν να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα»

Η αιτιολογία της αναπομπής του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 δεν αντέχει σοβαρής κριτικής αφού επαναλαμβάνει την «συνηθισμένη ασαφή κινδυνολογία με αναμασημένα επιχειρήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.). «Ξεκάθαρα έγινε κατάχρηση της εξουσίας του Προέδρου για αναπομπή» προσθέτει.

Σημειώνει παράλληλα ότι τώρα θα ήταν ίσως χρυσή ευκαιρία να αναλογισθούν οι δύο πλευρές Βουλή και Κυβέρνηση τις θέσεις τους και να αρχίσουν ένα πραγματικό διάλογο στοχεύοντας σε ένα συμβιβασμό, που θα επιλύει το κύριο πρόβλημα, που είναι η προστασία των Δανειοληπτών και η  μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ( ΜΕΔ ), χωρίς να διακινδυνεύεται η οικονομία και η σταθερότητα του τόπου.

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. σημειώνει ότι λόγω της πρωτόγνωρης ακρίβειας, υπάρχει πραγματική δυσκολία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν, με άμεσο πλέον τον κίνδυνο να εκποιηθούν οι περιουσίες τους, αφού οι Τράπεζες δεν υποχωρούν.Κάνει επίσης λόγο για ανάγκη ενός διαλόγου μεταξύ ίσων, αφού όπως αναφέρει χωρίς την αντίληψη αυτή της ισότητας, η κατάληξη θα είναι η υποταγή στον ισχυρότερο.

«Αυτό θα είναι τεράστιο λάθος. Υποταγή και των δύο πλευρών πρέπει να είναι μόνο στην νομιμότητα και στην ηθική. Οι Δανειολήπτες δεν επαιτούν αλλά απαιτούν να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα ΑΠΙ θα πρέπει να αναστείλουν οικειοθελώς τις εκποιήσεις προσωρινά. Δεν θα πάθουν καμία ζημιά αν στο μεσοδιάστημα αυτό επιδοθούν συστηματικά με τις αναδιαρθρώσεις (αφαιρώντας τις υπερχρεώσεις) αφού παραδεδεγμένα μόνο έτσι επιλύεται το πρόβλημα της μείωσης των ΜΕΔ. Οι εκποιήσεις πρέπει να είναι το τελευταίο όπλο εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με τη νομιμότητα, δηλαδή με την Οδηγία και τον Κώδικα της ΚΤΚ, αλλά και τη διαδικασία του Νόμου για τις ιδιωτικές εκποιήσεις. Παράλληλα καλεί όλους τους δανειολήπτες να αναλάβουν δυναμικά αυτή την πρωτοβουλία και αναφέρει ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ είναι έτοιμος να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Εκφράζει τέλος τη θέση ότι με τις πιο πάνω ενέργειες θα αποκατασταθεί η καλύτερη δυνατή σχέση ΑΠΙ - Δανειοληπτών, που θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην σταθερότητα του τόπου.

Διαβάστε επίσης: Στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στον κατασκευαστικό τομέα

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ