Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε η αγορά ακινήτων (vid)

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τα αστικά κέντρα της Λευκωσίας και της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά το θετικό πρόσημο στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο.

Μιλώντας στο οικονομικό ένθετο και τον Σωκράτη Ιωακείμ της εκπομπής «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης ανέφερε ότι το 2018 καταγράφηκαν πέραν των 9.000 πωλήσεων, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιτευχθεί από το 2008, με την αύξηση σε σχέση με πέρσι να ανέρχεται στο 17%.

Στην παρατήρηση ότι η αύξηση προέρχεται από τις αγορές ξένων υπηκόων, απάντησε ότι οι ξένοι αγοραστές ήταν το 1/3 του συνόλου, ήτοι περίπου στις 3.000 πωλήσεις, ωστόσο σε αξία κρατούν τα σκήπτρα.

«Οι ξένοι αγοράζουν κατά κύριο λόγο ακριβά ακίνητα με σκοπό την πολιτογράφηση και την άδεια μόνιμης παραμονής», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 15%-20%, αποτελούν και οι πωλήσεις λόγω αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων.

«Οι καθαρά κυπριακές πωλήσεις “στο παζάρι” ήταν γύρω στις 6.000, αριθμό ο οποίος αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τάση της περσινής χρονιάς θα διατηρηθεί και για το 2019, ο κος Κουρουσίδης απάντησε ότι η αύξηση των πωλήσεων που παρατηρείται είναι συνεχόμενη για τα τελευταία πέντε χρόνια, ήτοι από το 2013 μέχρι το 2018, θεωρώντας πως και η νέα χρονιά θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, κυρίως σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων και όχι τιμών.

«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι αν θα σπάσει το φράγμα των 10.000 πωλήσεων, το οποίο εξαρτάται κυρίως από την εξωγενή ζήτηση. Αν αυτή συνεχιστεί καλύπτοντας το 30%-35%, θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τις 10.000 πωλήσεις. Από την άλλη θα πρέπει να πούμε ότι οι τιμές δε ανεβαίνουν σε όλα τα είδη ακινήτων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, υπήρξε αύξηση στις τιμές των ακινήτων στα αστικά κέντρα, κυρίως της Λευκωσίας η οποία για πρώτη φορά είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μαζί με την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Από την πλευρά τους, πλήγμα στις τιμές έχουν υποστεί τα γεωργικά ακίνητα, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.