Βύθιση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Σε τριμηνιαίους όρους, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,5%. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών υποχώρησαν ξανά τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας πλέον τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την οικονομική κρίση πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της στεγαστικής τράπεζας Halifax.

Η μέση τιμή κατοικίας υποχώρησε 1,5% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, μετά από πτώση 2,4% τον Νοέμβριο και σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση, με βάση αυτά τα στοιχεία, επισημαίνει το Reuters. 

Σε τριμηνιαίους όρους, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,5% - η μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι αυξήσεις του κόστους ζωής θα επηρεάσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε συνολική επιβράδυνση της αγοράς», δήλωσε ο διευθυντής της Halifax, Kim Kinnaird.

Η Halifax αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 8% το 2023 - αν και ο Kinnaird σημείωσε ότι αυτό θα σήμαινε μόνο μια επιστροφή στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2021.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν μεγαλύτερα σπίτια με κήπους, στηριζόμενοι σε προσωρινά φορολογικά κίνητρα.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2023, η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και, καθώς αγοραστές και πωλητές παραμένουν προσεκτικοί, αναμένουμε ότι θα υπάρξει μείωση τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση συνολικά», δήλωσε ο Kinnaird.

Euro2day

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε στέγαση, νερό και ενέργεια το 17% των δαπανών νοικοκυριών στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ