Η αγορά ακινήτων, ο ΦΠΑ και η αύξηση των επιτοκίων

Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς ακινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα και η ξεχωριστή περίπτωση της κάθε επαρχίας σε σχέση με τη ζήτηση αλλά και τις τιμές

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Ως μια συνέχεια του 2022 κινείται μέχρι σήμερα το 2023, όσον αφορά την αγορά ακινήτων. Οι πωλήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση στις περισσότερες επαρχίες, ενώ και οι τιμές συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Ωστόσο αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσον θα συνεχίσει και στο άμεσο μέλλον να υφίσταται η συγκεκριμένη κατάσταση στην αγορά, δεδομένου ότι σειρά παραγόντων αναμένεται να επιδράσουν σε αυτή.

Η αύξηση των επιτοκίων κυρίως όσον αφορά τα δανειστικά επιτόκια δεν έχει επιδράσει μέχρι στιγμής στην αγορά ακινήτων, εντούτοις επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό, κυρίως όσον αφορά το επενδυτικό κομμάτι, δηλαδή στα ακίνητα που αγοράζονται για σκοπούς επένδυσης. Επίδραση ενδεχομένως να έχει και στις αναπτύξεις που προγραμματίζουν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (developers), δεδομένου ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αγορά, σε μακροπρόθεσμο πάντως ορίζοντα, αφορά στην περίπτωση που αυξηθούν και τα καταθετικά επιτόκια και καταστήσουν ελκυστικές τις καταθέσεις, οπόταν όσοι προγραμμάτιζαν να επενδύσουν σε ακίνητα για να έχουν αποδόσεις, ίσως κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ο παράγοντας ΦΠΑ

Σημαντική παράμετρο στην παραπέρα πορεία των ακινήτων αποτελεί το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Όπως είναι γνωστό, συζητείται εδώ και καιρό στη Βουλή το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία. Μετά και από πιέσεις της Κομισιόν ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στο 19% σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κατοικίες ή διαμερίσματα έχουν αξία και εμβαδόν από ένα συγκεκριμένο ποσό και άνω. Στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19% σε κατοικίες πέραν των 200.000 ευρώ, για παράδειγμα, τότε ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων θα ενταχθούν στην κατηγορία του ΦΠΑ 19%, αφού οι τιμές έχουν αυξηθεί σε τέτοια ύψη, που δύσκολα πλέον βρίσκει κανείς καινούργιο ακίνητο κάτω των 200.000, εκτός αν πρόκειται για διαμερίσματα ενός ή δύο υπνοδωματίων. Ως εκ τούτου η όποια απόφαση ληφθεί από τη Βουλή για τον ΦΠΑ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή 

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Γεωργίας: Η Κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ