Μ. Κυριάκου: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση των τιμών στα ακίνητα στην Λεμεσό

Ωστόσο, ώθηση παρατηρείται στην αγορά ακινήτων από τα χαμηλά επιτόκια.

Της Μόνικας Κουρουφέξη 

Στο στούντιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι και στο οικονομικό ένθετο του Economy Today βρέθηκε ο Μανώλης Κυριάκου, Σύμβουλος Ακινήτων και μίλησε για τις προοπτικές αγοράς ακινήτων το 2019 καθώς και για το αν είναι σήμερα η κατάλληλη περίοδος για να επενδύσει κάποιος σε ακίνητα. 

Το 2018 σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων στον κλάδο με πέραν των εννέα χιλιάδων πωλήσεων στην κτηματαγορά, κλείνοντας έτσι την χρονιά με θετικό πρόσημο. 

Ερωτηθείς εάν το 2019 είναι εφικτό να σπάσει το φράγμα των 10 χιλιάδων πωλητηρίων ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως ναι αυτό είναι εφικτό αφού όπως είπε τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά είναι πάρα πολύ θετικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά την κυπριακή αγορά το 60% των πωλήσεων του 2018 ήταν από Κύπριους πολίτες, κυρίως από νεαρά ζευγάρια και αφορούσε αγορά κύριας κατοικίας. 

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου δικαιολογείται από την άνοδο της κυπριακής οικονομίας, χωρίς να σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση στους μισθούς. Η διαφορά ανέφερε, είναι ότι από την άνοδο της κυπριακής οικονομίας, το κάθε σπίτι πλέων έχει δυο μισθούς και όχι ένα. 

Επίσης, τα πολύ χαμηλά επιτόκια εξήγησε ο κ. Κυριάκου που δίνουν σήμερα οι τράπεζες καθώς και τα στεγαστικά δάνεια τα οποία είναι αρκετά ελκυστικά παρόλα τα αυστηρά κριτήρια, έχουν δώσει ώθηση στην ντόπια αγορά.

Ξένοι επενδυτές

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, αύξηση παρατηρείται και στις πωλήσεις των ξένων επενδυτών οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και το Σχέδιο Πολιτογράφησης. 

"Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή ως χώρα ανεβαίνει στα μάτια του ξένου επενδυτή λόγω των υδρογονανθράκων, των καζίνων και άλλων δεδομένων".

Η ώρα των επενδυτών

Ερωτηθείς, εάν σήμερα είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για κάποιον να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, ο Σύμβουλος Ακινήτων κ. Μανώλης Κυριάκου είπε ότι είναι πολύ καλή στιγμή για τον επενδυτή. 

«Αν είσαι επενδυτής και θέλεις να αγοράσεις ακίνητο σήμερα, ειδικά στα παραλιακά μέτωπα, η απόδοση είναι πάρα πολύ ψηλή. Αυτό σημαίνει ότι από το ενοίκιο όχι μόνο θα μπορεί ο επενδυτής να πληρώνει την δόση του αλλά θα του μένει και ένα σεβαστό κέρδος».

Η ακριβή Λεμεσός

Το πρόβλημα με τις τιμές στην Λεμεσό είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου έχει επηρεάσει τους κατασκευαστές στο να πουλούν σε πολύ ψηλές τιμές νομίζοντας ότι εξαιτίας του Σχεδίου Πολιτογράφησης μπορούν να πουλήσουν μέχρι και με 20 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

"Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και επηρεάζει και την αγορά και τους κατασκευαστές που χτίζουν για τους Κύπριους".

Όπως επισήμανε, στο Σχέδιο Πολιτογράφησης οι εκτιμήσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές.

Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσουμε έναν έλεγχο στις τιμές των ακινήτων καθώς κατέληξε, δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση, ειδικά στην Λεμεσό. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ