Ολοένα και περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό εισρέουν στην ελληνική κτηματαγορά, ενώ τα ακίνητα πολυτελείας είναι επίσης ιδιαιτέρως περιζήτητα.
«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν πέρυσι σε 1,97 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 68% σε σχέση με το 2021 και 37% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος ρεκόρ, το 2019», δημοσιεύει η Handelsblatt.
«Η ζήτηση αυξάνεται, ιδίως στην ανώτερη κατηγορία τιμών για ακίνητα όπως οι προνομιούχες βίλες με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και μοναδική θέα. […] Οι τιμές των ελληνικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 12% το τελευταίο έτος. Ωστόσο, το επίπεδο των τιμών είναι μέτριο σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες». Η οικονομική εφημερίδα εξηγεί επιπλέον πως «από τα χρόνια της κρίσης, μόνο το 50% των απωλειών έχει καλυφθεί και ως εκ τούτου, οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν περαιτέρω αύξηση της αξίας».
Οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Μύκονος, συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον. «Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι αγοραστές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Λευκάδα, η Σύρος, η Μήλος ή το Γαλαξίδι, οι οποίες συνήθως δεν βρίσκονται στο διεθνές ραντάρ».
Η HB αναφέρει τέλος πως «το γεγονός ότι η Αθήνα μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγοραστών ακινήτων είναι αισθητό και στην εταιρεία Lamda Development που έχει αναλάβει την οικοδόμηση του Ελληνικού. Δεν είναι μόνο τα διαμερίσματα του Riviera Tower που έχουν ζήτηση, αλλά επιπλέον 27 παραθαλάσσιες βίλες και πολλές από τις κατοικίες στο πάρκο έχουν ήδη πωληθεί πριν ξεκινήσει η κατασκευή τους. Η Lamda ανταποκρίνεται τώρα στην αυξανόμενη ζήτηση και σχεδιάζει 1.000 επιπλέον κατοικίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Θετική η θέση των τραπεζών για όλα τα θέματα