Πώς ο γίγαντας πολυτελείας LVMH έχτισε μια αυτοκρατορία ανθεκτική στην ύφεση

Η δυναμική της εταιρείας και ο καλός ο... καπετάνιος

Ο γίγαντας πολυτελείας Moët Hennessy Louis Vuitton, ευρύτερα γνωστός ως LVMH, έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 75 διακεκριμένες μάρκες ή «maisons», που έχουν τις ρίζες τους σε έξι διαφορετικούς τομείς. Και δεν υπάρχουν επί του παρόντος εκτιμήσεις για… επιβράδυνση.

Η εταιρεία ενέγραψε έσοδα 79,2 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 23% από τα έσοδα του 2021. Ο αριθμός των καταστημάτων της έχει υπερπενταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τοποθεσίες σε 81 χώρες και περισσότερους από 196.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Η μετοχή της έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Απρίλιο, πάνω από 199 δολάρια ανά μετοχή, καθιστώντας την εταιρεία με έδρα το Παρίσι την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει εδώ και καιρό την εταιρεία ως «αδιάβροχη», ικανή να συντηρηθεί μέσω της οικονομικής ύφεσης και να υπερηφανεύεται για προϊόντα που εκτιμώνται ως  μοναδικά με την πάροδο του χρόνου.

Ο «καπετάνιος»
Όπως γράφει το CNBC, στο τιμόνι του τεράστιου  αυτού «πλοίου» βρίσκεται ο CEO της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων σε πραγματικό χρόνο του Forbes .

Κάποιοι λένε ότι η δύναμη του Αρνό έγκειται στον εντοπισμό εταιρειών με μακροζωία. Η πιο πρόσφατη απόκτησή του ήταν η Tiffany & Co. για 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

«Όταν μιλά για πιθανές εξαγορές, δεν ψάχνει για το εμπορικό σήμα που είναι καυτό αυτή τη στιγμή. Ψάχνει για ένα εμπορικό σήμα που πιστεύει ότι μπορεί να είναι εδώ σε 100 χρόνια από τώρα», δήλωσε ο Anish Melwani, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH για τη Βόρεια Αμερική.

Μέσω του Αρνό, η LVMH παίζει «το μακροπρόθεσμο παιχνίδι», δήλωσε ο Oliver Chen, διευθύνων σύμβουλος της TD Cowen. Αυτό διατηρεί τις μάρκες της εταιρείας σε καλή κατάσταση όσον αφορά την ακεραιότητα, την αντίληψη και τη συνάφεια, υπογράμμισε.

Αν και διοικείται από την LVMH, κάθε maison έχει δημιουργικό έλεγχο στη δική του επωνυμία, με τα δικά του στελέχη και αποστολή C-suite.

Αυτό αντανακλάται στην ικανότητα της LVMH να παρέχει με συνέπεια προϊόντα που βασίζονται στην κληρονομιά των επωνυμιών της, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες τάσεις και τον πολιτισμό. Η LVMH συνεργάζεται σταθερά με διασημότητες, fashion icons και influencers, προκειμένου να παραμείνει κοντά στο νεότερο κοινό «πολυτελείας».

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολές και παρέλαση ονομάτων - Στο κόκκινο η αγωνία για τις κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ