Οι Κύπριοι επιστρέφουν δυναμικά στην Ελλάδα για real estate

Ανάλογη τάση με κυπριακές εταιρείες ακινήτων και κατασκευών να «εισβάλλουν» στην Ελλάδα, είχε καταγραφεί και κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον κυπριακών κατασκευαστικών εταιρειών έχει προσελκύσει εκ νέου η ελληνική αγορά κατασκευών, αλλά και ακινήτων, απόρροια της ανάκαμψης που καταγράφεται στο εγχώριο real estate.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του economistas.gr, την τελευταία διετία, μία από τις εταιρείες που έχει εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα είναι η Cyfield, η οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και στον διαγωνισμό για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος (χωρίς να καταφέρει πάντως να αναλάβει κάποια από τις εργολαβίες), ενώ αυτήν την περίοδο κατασκευάζει σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή της Παιανίας, στην Ανατολική Αττική.

Παράλληλα, η Cyfield έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία και στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός οκταώροφου οικιστικού συγκροτήματος στους Αμπελόκηπους, στην οδό Χατζηκωνσταντή, πολύ κοντά στη στάση  του Μετρό στην Πανόρμου. 

Το εν λόγω συγκρότημα έχει συγκεκριμένη στόχευση προς τη φοιτητική αγορά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς όλα τα προσφερόμενα διαμερίσματα είναι του ενός υπνοδωματίου.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει πάνω από 45 κατοικίες, αλλά και κτίρια γραφείων σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η Cyfield, συμφερόντων του κ. Γιώργου Χρυσοχού έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, ήδη από το 1997, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, είχε περιοριστεί στην αγορά της Κύπρου, εστιάζοντας εκεί την προσοχή της.

Μόλις πριν λίγους μήνες, η εταιρεία απέκτησε ακίνητο στην Λευκωσία από την Τράπεζα Κύπρου, αντί συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα, στο σημείο αυτό αναπτύσσεται το ψηλότερο κτίριο της κυπριακής πρωτεύουσας, με την ονομασία «360» και συνολικά 34 ορόφους. Θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και διαμερίσματα. Επίσης, η Cyfield κατασκευάζει, μέσω της θυγατρικής Power Energy Cyprus, τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, στην περιοχή του Βασιλικού.

Εκτός από την Cyfield όμως, επενδυτικές κινήσεις στην ελληνική αγορά πραγματοποιούν κι άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα, η Poltex Enterprises, η οποία, μέσω της ελληνικής θυγατρικής Vasasco Α.Ε. Κατασκευών κι Εκμετάλλευσης, αναμένεται να λειτουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα, συνολικά εννιά ορόφων, στο Κουκάκι, την πλέον δημοφιλή περιοχή για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όπως αποκάλυψε το economistas, η εταιρεία έλαβε την απαιτούμενη προέγκριση της οικοδομικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων κι ετοιμάζεται για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου. 

Ανάλογη τάση με κυπριακές εταιρείες ακινήτων και κατασκευών να «εισβάλλουν» στην Ελλάδα, είχε καταγραφεί και κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όταν κυπριακοί όμιλοι, όπως η Cybarco και η Aristo Developers, είχαν προχωρήσει σε κινήσεις επέκτασης στην ελληνική αγορά, επενδύοντας κεφάλαια, τόσο για την ανάπτυξη ακινήτων, κυρίως οικιστικού χαρακτήρα, όσο και διεκδικώντας δημόσια έργα, όπου όμως οι εγχώριοι όμιλοι αποδείχθηκαν δυσκολότεροι αντίπαλοι κι έτσι δεν υπήρξε ανάλογη επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ