Κτηματομεσίτες: Ζητούν κρατική παρέμβαση για επιτόκια

Ο Μαρίνος Κυναιγείρου σημειώνει ότι η αγορά επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων και το κράτος θα πρέπει να παρέμβει προς τις τράπεζες

Την ανάγκη παρέμβασης του κράτους προς την κατεύθυνση των τραπεζών ζητούν οι κτηματομεσίτες. Ήδη, όπως επισημαίνουν,  έχει κτυπήσει καμπανάκι όσον αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων και θα πρέπει οι αρμόδιοι να παρέμβουν και να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου σημείωσε κατ’ αρχήν ότι ο τομέας των ακινήτων απέδειξε τις αντοχές του τα τελευταία χρόνια με όλα αυτά τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, πρόσθεσε, το θέμα της αύξησης των επιτοκίων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το κράτος, καθώς πέραν όλων των άλλων, επηρεάζει σημαντικά και τον κλάδο των ακινήτων. Από τη μια όσοι έχουν ήδη εξασφαλίσει δάνεια, θα βρεθούν ενώπιον αυξημένων δόσεων και υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Από την άλλη, όσοι θέλουν να πιάσουν τώρα δάνειο, θα κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις με την αύξηση των επιτοκίων, επομένως ενδεχομένως να μην προχωρήσουν με την αγορά ακινήτου. Αυτό έχει άλλη μια επίπτωση καθώς όσοι δεν προχωρήσουν τελικά σε αγορά, ενδεχομένως να στραφούν στο ενοίκιο. Εκεί όπου οι τιμές είναι ήδη στα ύψη και με τη μειωμένη προσφορά ενδεχομένως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η μείωση στα οικιστικά δάνεια, συμπλήρωσε ο κ. Κυναιγείρου πρέπει να ηχήσει σαν καμπανάκι στα αυτιά των αρμοδίων αφού καταδεικνύει μια τάση που δείχνει ότι ο κόσμος σκέφτεται δυο και τρεις φορές να συνάψει δάνειο για να αγοράσει σπίτι εξαιτίας της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων. 

Πέραν των πιο πάνω, ερωτηθείς ο κ. Κυναιγείρου κατά πόσο ακόμα και σε αυτή τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά, σημείωσε ότι υπάρχουν καλές τιμές, αλλά χρειάζεται έρευνα, η οποία μπορεί να γίνει μέσω ενός αδειούχου κτηματομεσίτη και ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε ενδιαφερόμενου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλεόνασμα €425,7 εκ. στα δημόσια ταμεία μέχρι στιγμής για το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ