Επένδυσε €5 εκατ. και πήρε ευχαριστήριο...πρόστιμο από το Δημαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Π. Κουρουσίδης: "Περιμένει δύο χρόνια και ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει άδεια" - Πώς η γραφειοκρατία "στοιχίζει" στο κράτος περίπου €4 δισεκατομμύρια

Σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προέβη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου, Πόλυς Κουρουσίδης κατά τη σημερινή φιλοξενία του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ “Μεσημερι και Κάτι”, όπου κλήθηκε για να δώσει τη δική του εξήγηση για τους λόγους που η γραφειοκρατία "διαβρώνει" την προσέλκυση επενδύσεων.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουσίδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη λίγο πριν ο ίδιος έρθει στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΙΓΜΑ. 

Όπως περιέγραψε, σε συνάντηση που είχε με ξένο επενδυτή, ο οποίος προέβη πριν από δύο χρόνια σε αγορά εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο κέντρο της Λευκωσίας, ύψους περίπου €5 εκατομμυρίων, του έδειξε μία κλήση που παρέλαβε από το Δημαρχείο Λευκωσίας. 

"Ο εν λόγω επιχειρηματίας θέλει να επενδύσει €3 επιπλέον εκατομμύρια προκειμένου να το ανακαινίσει και να προσφέρει χώρους εργασίας και διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Περιμένει δύο χρόνια και ενώ ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια το Δημαρχείο Λευκωσίας του απέστειλε ευχαριστήριο….κλητήριο για ποινικό αδίκημα”, είπε ο κ. Κουρουσίδης. 

“Αυτό είναι το ευχαριστώ που θέλει να επενδύσει ένας ξένος επιχειρηματίας €7 - €10 εκατομμύρια στην Κύπρο”.

Εξηγώντας τι συνέβη, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε πως στο χώρο όπου βρίσκεται η οικοδομή έχουν κλαπεί διάφορα υλικά, όπως χαλκός. Ο επιχειρηματίας είχε περιφράξει την οικοδομή, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποτρέψει την παραβίαση της, τοποθετώντας παράλληλα, στο σημείο και το τηλέφωνο της εταιρείας του. 

Τότε το Δημαρχείο του έβαλε €400 πρόστιμο γιατί "διαφημίζει", όπως είπε, "την εταιρεία του και το ότι θα προσφέρει προς ενοικίαση κάποια γραφεία και διαμερίσματα, την ώρα που περιμένει δύο χρόνια να πάρει την πολεοδομική άδεια και την άδεια οικοδομής". 

Ο κ. Κουρουσίδης πρόσθεσε πως ο επενδυτής, ο οποίος διατηρεί και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, τον ρώτησε “τι είναι αυτό το χαρτί που πήρα;” Με τον ίδιο να του απαντά σαρκαστικά πως πρόκειται για “το ευχαριστώ από την Κυπριακή Δημοκρατία”. 

Δείτε το βίντεο εδώ: 

Ο κ. Κουρουσίδης πάντως, ανέλαβε να πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για να μην γίνει "ρεζίλι", όπως είπε, το Δημαρχείο. 

Εκκρεμεί η εξέταση 8-10 χιλιάδων πολεοδομικών αδειών 

Θέμα της συζήτησης ήταν η γραφειοκρατία, η οποία όπως λέχθηκε έχει μετατραπεί σε "γάγγραινα" για τις επενδύσεις. 

Ο κ. Κουρουσίδης εξήγησε πως το Τμήμα Πολεοδομίας είναι υποστελεχωμένο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, αφού το προσωπικό που διαθέτει δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πολλές πολεοδομικές άδειες. 

"Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 8-10 χιλιάδες πολεοδομικές άδειες οι οποίες είναι υπό εξέταση μόνο από τα επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας συν τα Δημαρχεία". 

"Δίκοπο" μαχαίρι

Όπως επισήμανε, "μόνο από 4 μονάδες να έχει κατά μέσο όρο η κάθε πολεοδομική αίτηση, υπάρχουν 30.000 μονάδες που μπορούν να μπουν στην αγορά, τα οποία έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να είναι αξίας 3 - 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομία μας και δεν μπαίνουν στην αγορά".

Ως επακόλουθο δημιουργείται καθυστέρηση με αποτέλεσμα αφενός να δυσαρεστούνται οι επενδυτές και κατ' επέκταση να πλήττεται η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και αφετέρου να αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων λόγω του ότι η προσφορά μονάδων δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση,

Ο κ. Κουρουσίδης τόνισε πως είναι απαράδεκτο ένας οργανισμός να προσελκύει επενδύσεις στην Κύπρο και οι πολεοδομικές αρχές να καθυστερούν 1-2 χρόνια να εκδώσουν τις απαιτούμενες άδειες. 

Για τις τιμές των ακινήτων, σημείωσε πως οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο τα ενοίκια παραμένουν σε ψηλά επίπεδα. Καταλυτική λύση σε αυτό το ζήτημα θα δοθεί μόνο εάν αυξηθεί η προσφορά, εκτιμά ο κ. Κουρουσίδης και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πάταξη της γραφειοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης: Τρομάζουν τα 2 ευρώ το λίτρο στα καύσιμα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ