Ενοίκιο ή αγορά ακινήτου; Τι είναι προτιμότερο για τα νέα ζευγάρια

Ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης απαντά στο αιώνιο ερώτημα όσον αφορά στις επιλογές ενός νέου ζευγαριού

Θα ήταν προτιμότερο για ένα νέο ζευγάρι που ξεκινά τώρα τη ζωή του να επιλέξει τη λύση του ενοικίου σε αρχικό στάδιο, προτού αποφασίσει να δεσμευτεί σε ένα μακροχρόνιο δάνειο για αγορά ακινήτου, σημειώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε πως αν δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι για τα εισοδήματα μας και για τη δουλειά μας καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε σε μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις. Επίσης, πρόσθεσε, στην πορεία ένα ζευγάρι θα αποκτήσει παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα έξοδα του. Επομένως η απόφαση να συνάψει δάνειο για την αγορά κατοικίας θα πρέπει να τύχει λεπτομερούς σκέψης και ανάλυσης.

Από την άλλη, ο κ. Κουρουσίδης διαχώρισε το ενδεχόμενο κάποιος να διαθέτει ένα σεβαστό ποσό και να θέλει να το επενδύσει σε ένα ακίνητο με στόχο να έχει κάποια απόδοση από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ιδιοκατοίκησης, ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης. Παλαιότερα σημείωσε, η απόκτηση κατοικίας για τον Κύπριο ήταν στόχος ζωής ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν, όπως και οι συνθήκες ζωής. Ωστόσο, ακόμα και έτσι το ποσοστό της Κύπρου σε αυτό το δείκτη είναι αρκετά ψηλό και παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια στο 65-70%.

Όσον αφορά στο θέμα της ιδιοκατοίκησης, ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών υπογράμμισε δυο ακόμα σημεία. Πρώτο ότι το ποσοστό στην Κύπρο δεν έχει μειωθεί εξαιτίας των εκποιήσεων, πράγμα που είναι θετικό, αφού σε άλλες χώρες το ποσοστό μειώθηκε εξαιτίας του συγκεκριμένου παράγοντα. Δεύτερο, στο ποσοστό που παρουσιάζει η Κύπρος, περιλαμβάνονται και οι φοιτητές και οι ξένοι που έρχονται να εργαστούν στην Κύπρο. Αυτές οι δυο ομάδες είναι ξεκάθαρο ότι προτιμούν το ενοίκιο, κάτι που μειώνει το συνολικό ποσοστό της χώρας. Αν λάβουμε υπόψη μόνο τους Κυπρίους, τότε ενδεχομένως το ποσοστό να ήταν μεγαλύτερο, επισήμανε. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ