Προειδοποίηση Κυναιγείρου: Καμία ανοχή σε κτηματομεσίτες δούρειους ίππους παρανόμων

Στον πόλεμο με τους παράνομους δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτούς, που ενδεχομένως τους υποθάλπουν, σημειώνει

Μηδενική ανοχή προτίθεται να επιδείξει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εάν παρ’ ελπίδα εντοπίσει αδειούχους κτηματομεσίτες, να συνεργάζονται, να εξυπηρετούν ή να κάνουν πλάτες σε παράνομους. Εάν στο πλαίσιο της διεκπεραίωσης των εργασιών και καθηκόντων του ή από καταγγελίες πολιτών λάβει τέτοιες καταγγελίες και διαπιστώσει παρανομίες και πρακτικές που λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι, το Συμβούλιο θα τις τερματίσει άμεσα.   

Οι αδειούχοι κτηματομεσίτες έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τόσο τους υπαλλήλους, όσο και τη λειτουργία του κτηματομεσιτικού τους γραφείου. Επιπλέον είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τον αγοραστή/ενοικιαστή για τα φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.   

Σε εγκύκλιό του, η οποία έχει αποσταλεί στους αδειούχους κτηματομεσίτες, το Συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει τον ρόλο των βοηθών κτηματομεσιτών και των υπαλλήλων κτηματομεσιτικών γραφείων. Καθιστά παράλληλα σαφές ότι δεν πρόκειται να παρακολουθεί με απάθεια τέτοια φαινόμενα. 

Τονίζει με σαφήνεια ότι οποιοσδήποτε παρέχει συνδρομή ή βοήθεια σε οποιοδήποτε μη εγγεγραμμένο και αδειούχο κτηματομεσίτη, ή βοηθό κτηματομεσίτη ή υπάλληλο κτηματομεσίτη να ενεργεί ως ανεξάρτητος και αδειούχος κτηματομεσίτης, προς ίδιον όφελος και με σκοπό την είσπραξη κτηματομεσιτικής αμοιβής, διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα ως και ποινικό αδίκημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στην διαγραφή του μέλους από το μητρώο κτηματομεσιτών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, ανέφερε: «Στον πόλεμο με τους παράνομους δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτούς, που ενδεχομένως τους υποθάλπουν. Εδώ και χρόνια καλούμε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές/ενοικιαστές να είναι προσεκτικοί ποιους εμπιστεύονται, να μας καταγγέλλουν τους παράνομους και τους ενημερώνουμε για όσα μπορούν να κάνουν για να προφυλαχθούν. Είναι σημαντικό ως εκ τούτου να γνωρίζει ο κόσμος ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος για να ξεριζώσουμε το πρόβλημα και από το κτηματομεσιτικό επάγγελμα εκεί και όπου εντοπίζεται».          
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προχωρεί με έφεση η Κεντρική στην απόφαση Επ. Δικαστηρίου Λεμεσού για κουρεμένο καταθέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ