Η Γαλλία σκέφτεται να πουλήσει ακίνητα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα

Το ποσοστό γραφειακού εμβαδού ανά δημόσιο υπάλληλο είναι 24 τ.μ. και η κυβέρνηση θέλει να το μειώσει στα 16 τετραγωνικά. "Μπορεί να εξετάσουμε ακόμα και πώληση ακινήτων", ανέφερε ο Υπουργός Προϋπολογισμού Thomas Cazenave

Η Γαλλία θέλει να μειώσει τα κυβερνητικά έξοδα σε γραφειακούς χώρους και πιθανώς να εξετάσει την πώληση ακινήτων σε μια προσπάθεια να μειώσει το κρατικό έλλειμμα, είπαν σε συνέντευξη την Κυριακή οι Υπουργοί Προϋπολογισμού και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να αναθεωρήσει τα επιδόματα ανεργίας για τους ηλικιωμένους, είπε.

Ο Υπουργός Προϋπολογισμού Thomas Cazenave είπε στη La Tribune ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ποσό που ξοδεύεται σε γραφεία για τη διοίκηση κατά 25%.

"Υπάρχει πραγματικό περιθώριο για εξοικονόμηση εκεί, συγκεκριμένα δεδομένων των νέων τρόπων εργασίας", είπε, αναφερόμενος στην αυξανόμενη τηλεργασία μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Είπε ότι το ποσοστό γραφειακού εμβαδού ανά δημόσιο υπάλληλο είναι 24 τετραγωνικά μέτρα, πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και η κυβέρνηση θέλει να το μειώσει στα 16 τετραγωνικά.

"Μπορεί να εξετάσουμε ακόμα και πώληση ακινήτων", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ποσοστού ανεργίας από το 7% στο 5% μέχρι το 2027, ο Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι αυτό θα απαιτούσε αναθεώρηση κοινωνικών πολιτικών, και συγκεκριμένα των ανεργιακών επιδομάτων.

"Δουλέψαμε σκληρά για να μετακινηθεί (η ανεργία) από το 9% στο 7%, αλλά για να πάει στο 5% χρειάζεται να γίνουν θαρραλέες επιλογές... Όλα τα σχέδια που τροφοδοτούν την ανεργία των ηλικιωμένων πρέπει να αναθεωρηθούν", είπε ο Le Maire.

Ο Cazenave επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει επιπλέον 12 δισ. ευρώ περικοπών στον προϋπολογισμό του 2025, όπως συζητήθηκε με την Πρωθυπουργό Elisabeth Borne την Πέμπτη.

"Επιβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι περικοπών είναι 16 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2024 και προετοιμαζόμαστε ήδη για εξοικονομήσεις 12 δισ. για τον προϋπολογισμό του 2025", είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,4% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,7% το 2025.

ΚΥΠΕ-Reuters
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Γερμανία αναζητεί επειγόντως 60 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ