Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα και η αντοχή του τομέα των Aκινήτων

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα νέο περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Του Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου*

Κοιτάζοντας πίσω στο 2023, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο τομέας των Ακινήτων διατήρησε και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του, ως ένας σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και αλλαγές, ο κλάδος της Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αντοχή. Απόδειξη τούτου, τα θετικά αποτελέσματα του 2023: συνεισφορά στο ΑΕΠ σε ποσοστό πέραν του 15%, 19% αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων σε σχέση με το 2022, με το 46% να προέρχεται από ξένους αγοραστές. Αποτελέσματα που οφείλονται από τη μια στις γερές βάσεις του κλάδου και από την άλλη στην ευελιξία και τα αντανακλαστικά των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Τα κίνητρα που παραχωρήθηκαν από πλευράς του κράτους για την προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Κύπρο και τη μεταφορά της έδρας τους, γνωστό ως headquartering, αποδίδουν καρπούς με εμφανή πλέον αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, το νέο προφίλ της Κύπρου, που συνθέτουν τα σύγχρονα και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες και οι μοντέρνοι γραφειακοί χώροι, έχουν δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον, με προοπτικές ευημερίας για τους ντόπιους, τους επισκέπτες και τους επενδυτές. Προοπτικές οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, εάν καταφέρουμε να επιλύσουμε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Το 2023 καταγράφηκαν ορισμένα μικρά βήματα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για αντιμετώπιση ανοικτών ζητημάτων. Νομοσχέδια που για χρόνια βρίσκονταν στο συρτάρι προωθήθηκαν στη Βουλή για συζήτηση. Όπως αυτό για τις κοινόκτητες οικοδομές, το οποίο αναμένεται να εκσυγχρονίσει πτυχές της νομοθεσίας και να επιλύσει προβλήματα που χρονίζουν. Σημαντική είναι επίσης και η εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Εσωτερικών νέας στεγαστικής πολιτικής, που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μια πολιτική ωστόσο, που θα κριθεί στην εφαρμογή της. Την ίδια ώρα, προς αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν. Ανάμεσα σε αυτά, η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς και η αναθεώρηση των περιορισμών που ισχύουν για τα ελάχιστα εμβαδά και την αναλογία μονάδων.

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας, ότι μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα το 2024. Ο στόχος μας άλλωστε είναι κοινός: Η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο και κατ’ επέκταση η ευημερία για την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε όμως και σοβαρά προβλήματα και παθογένειες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το χρονοβόρο σύστημα αδειοδοτήσεων και τιτλοποίησης ακινήτων χρήζει αλλαγής χθες, αφού αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η εισαγωγή νέων, σύγχρονων, γρήγορων και ψηφιακών διαδικασιών πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το σοβαρότατο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, με την κατάρτιση μίας νέας στρατηγικής για εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Παράλληλα, χρειάζεται να ενισχύσουμε τη στροφή προς τις πράσινες κατασκευές, καθώς και την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του Fit for 55.

Με το 2024 να πλησιάζει, πιστεύουμε πως, από τη μία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και από την άλλη με τα εφόδια που διαθέτουμε οι επιχειρηματίες του κλάδου, μπορούμε να οδηγήσουμε την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο: να καταστεί ικανή να διαδραματίσει ένα νέο περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ο κλάδος Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών δηλώνει «παρών» για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ανάπτυξη, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, να προσελκύουμε επενδύσεις. Να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Κύπρο. Να οικοδομούμε το μέλλον.

*Προέδρου Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών/ CEO Cybarco Development Ltd

Διαβάστε επίσης: Το κράτος έδωσε .. εκ παραδρομής €13,8 εκατ. σε επιχειρηματίες στην πανδημία

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ