Η ώρα της Λάρνακας: Εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά ακινήτων

Ποιοι λόγοι έχουν μετατρέψει την πόλη από φτωχό συγγενή σε προορισμό πρώτης γραμμής όσον αφορά τις αγορές και επενδύσεις σε ακίνητα

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Για χρόνια η Λάρνακα αποτελούσε τον φτωχό συγγενή όσον αφορά την ευρύτερη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αλλά και την προσέλκυση επενδυτών. Η Λεμεσός κρατούσε και εξακολουθεί να κρατεί τα σκήπτρα των ξένων επενδύσεων, ωστόσο οι τιμές έχουν ανεβεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να κοιτούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Η Λάρνακα έχει βάλει μπρος τις μηχανές της και έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Τόσο από πλευράς εμπλουτισμού του προϊόντος της, με αρκετά νέα ξενοδοχεία να δημιουργούνται είτε στο κέντρο της πόλης είτε και παραλιακά, ενώ μετά το αεροδρόμιο, ετοιμάζεται και το άλλο μεγαλεπήβολο project που αφορά στο λιμάνι και τη μαρίνα και το οποίο θα δώσει νέα δυναμική στην πόλη και επαρχία.

Όσον αφορά ειδικότερα την αγορά ακινήτων, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα για την απόκτηση γης ή και κατοικιών, με αποτέλεσμα οι τιμές, οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες επαρχίες, να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, ανέφερε ότι την τελευταία τριετία η Λάρνακα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις τιμές, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, όπως είπε, η αύξηση φτάνει μέχρι και το 50% στο διάστημα της τριετίας. Αυτό, είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει προκύψει από επενδυτές για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη Λάρνακα. Όπως είπε ο κ. Κουρουσίδης, η μεγάλη αυτή κινητικότητα οφείλεται κυρίως σε ξένους επενδυτές και πιο συγκεκριμένα σε Ισραηλινούς, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα στη Λάρνακα.

Θέλουν plan B

Ερωτηθείς για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να έχουν ένα plan b όσον αφορά την κατοικία και την επιχείρησή τους και γι’ αυτό φαίνεται να επιλέγουν την Κύπρο ως βάση τους. Τώρα η Λάρνακα προκύπτει καθώς οι τιμές παρέμειναν για χρόνια χαμηλά και αποτελούσαν ελκυστικές περιπτώσεις για επενδύσεις σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τη Λεμεσό. Την ίδια ώρα, τα έργα και οι αναπτύξεις που προγραμματίζονται στην πόλη, την καθιστούν ακόμα πιο ελκυστική και με αρκετές προοπτικές για το μέλλον.

Τιμές και περιοχές

Κληθείς να μας αναφέρει ορισμένες ενδεικτικές τιμές για την αξία των ακινήτων στη Λάρνακα, ο κ. Κουρουσίδης επισήμανε ότι ένα μονάρι διαμέρισμα πριν από 3 χρόνια κόστιζε περίπου 100 χιλιάδες, τώρα έχει ανέλθει στις 140 χιλιάδες περίπου. Ένα δυάρι διαμέρισμα που κόστιζε πριν από μια τριετία 150 χιλιάδες, τώρα η τιμή του φτάνει στις 210 χιλιάδες. Σημαντική αύξηση καταγράφει και η γη. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια κόστιζε 100 ευρώ το μέτρο, ενώ σήμερα η τιμή φτάνει στα 150-170 ευρώ το μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα. Από 200 ευρώ το μέτρο, σήμερα η τιμή έχει αγγίξει τα 300 ευρώ το μέτρο.

Όσον αφορά το ποιες περιοχές προτιμώνται, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι μεγαλύτερη προτίμηση φαίνεται να υπάρχει για την ανατολική πλευρά της πόλης, δηλαδή Λιβάδια, περιοχή διυλιστηρίων, Ορόκλινη και Πύλα, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τη δυτική περιοχή, δηλαδή Περβόλια και Μαζωτό, αλλά όχι σε τόσο βαθμό.

Νέα δυναμική

Ζητήσαμε το σχόλιο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια και, όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχει μια ιδιαίτερη δυναμική στην πόλη. Σε δήλωσή του, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Χρίστος Πετσίδης ανέφερε στη «Σημερινή»: «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τόπο μας σε αναπτυξιακά έργα παρουσιάζεται αυξημένο, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Κύπρου, αλλά και στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον τόπο μας έναν αξιόλογο επενδυτικό προορισμό.

»Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στην επαρχία Λάρνακας με την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο εντός της πόλης με μικρά Boutique Hotels αλλά και με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, καθώς και την επέκταση υφιστάμενων, που θα δώσει μια νέα δυναμική στην πόλη και επαρχία σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

»Η ανάπτυξη νέων χώρων εντός της πόλης με τη δημιουργία νέων πλατειών και πεζόδρομων δίνει μια νέα διάσταση στην πόλη, αυξάνοντας την κυκλοφοριακή ασφάλεια των πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ. Η υλοποίηση του έργου Λάρνακα Land of tomorrow, που αποτελεί μια μεικτή ανάπτυξη, θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην οικονομία της Λάρνακας καθώς και της Κύπρου γενικότερα».

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές παραμένει αυξημένο από Ισραηλινούς επενδυτές, που, παρά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, συνεχίζουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Λάρνακα τράβηξε το κουπί

Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση για την κυπριακή αγορά ακινήτων, που παρουσίασε η PwC Κύπρου για τις επιδόσεις του τομέα κατά το 2023, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κυπριακή αγορά ακινήτων επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ευελιξία κατά το 2023, με τη συνολική αξία των συναλλαγών να φτάνει τα €5,5 δισεκατομμύρια. Κινήθηκε, δηλαδή, στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, οι συναλλαγές στην επαρχία Λάρνακας κατέγραψαν αύξηση 22% στον όγκο συναλλαγών και η επαρχία Πάφου κατέγραψε αύξηση 4% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη που παρατηρείται σε αυτές τις δύο επαρχίες φαίνεται να αντιστάθμισε τη μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρείται στην επαρχία Λεμεσού.

Αυξήθηκαν οι αγορές από ξένους

Συνολικά 6.900 ακίνητα παγκυπρίως αποκτήθηκαν από ξένους αγοραστές το 2023, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 16% (2022: 5.928). Η αύξηση αυτή συνάδει με τη συνεχιζόμενη έλευση ξένων εταιρειών που επιλέγουν να μετεγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία και το προσωπικό τους στην Κύπρο. «Είναι προφανές ότι ο αριθμός των ακινήτων που αποκτήθηκαν από ξένους ήταν μεγαλύτερος από κάθε αντίστοιχο μήνα του 2022, με εξαίρεση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, που παρουσίασαν μείωση 16% και 18% αντίστοιχα, γεγονός που φαίνεται να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου», επισημαίνεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SRB: Σε καλό δρόμο οι κυπριακές τράπεζες για συμμόρφωση με στόχους MREL

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ