Στο κόκκινο η παράνομη κτηματομεσιτεία - Πολίτες πέφτουν θύματα τσαρλατάνων

Στη δικαιοσύνη 167 ποινικές υποθέσεις παράνομης κτηματομεσιτείας το 2023 - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου

Συνολικά 167 ποινικές υποθέσεις για παράνομη κτηματομεσητεία καταχώρησε κατά το 2023, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, με τον αριθμό να αντιστοιχεί σε σχεδόν μία υπόθεση κάθε δύο μέρες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι υποθέσεις στρέφονταν εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που φαίνεται να παραβίαζαν τις πρόνοιες του περί κτηματομεσιτών Νόμου 71(ι) του 2010 έως 2017.

Το 2023, όπως αναφέρεται, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, για παράνομη κτηματομεσιτεία, 15 νομικά και 45 φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονταν σε 35 υποθέσεις, ενώ δεκάδες άλλες υποθέσεις εκκρεμούν. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του, ktimatomesites.com, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ονόματα των καταδικασθέντων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ενισχύονται οι προσπάθειες από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών 

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για να ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση του προβλήματος της παράνομης κτηματομεσιτείας. Ο αριθμός των καταγγελιών από πολίτες και αδειούχους κτηματομεσίτες, αλλά και οι πληροφορίες που συλλέγει και αξιολογεί η ομάδα των επιθεωρητών του Συμβουλίου καταδεικνύουν, όπως τονίζει, το μέγεθος του προβλήματος.

Τον τελευταίο ένα χρόνο το Συμβούλιο έχει ενισχύσει αριθμητικά και ποιοτικά την ομάδα των επιθεωρητών του για εντοπισμό παράνομων και καταχώριση ποινικών υποθέσεων εναντίον τους είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μάρινος Κυναιγείρου ανέφερε ότι «οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας είναι συνεχείς και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα από το νόμο μέσα. Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την γάγγραινα της παρανομίας, που πλήττει καίρια το βιός των αδειούχων κτηματομεσιτών».

«Οι αριθμοί των υποθέσεων που οδηγούνται στο δικαστήριο», συμπληρώνει, «αποδεικνύουν για άλλη μια χρονιά ότι δεν μένουμε στα λόγια. Στόχος και σκοπός μας είναι πέραν από την διασφάλιση του επαγγέλματός μας και η προστασία των ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα τσαρλατάνων και να χάσουν λεφτά και οικονομίες μιας ζωής όπως δυστυχώς έχουμε δει αρκετές φορές να συμβαίνει. Καλούμε ως εκ τούτου ξανά τους πολίτες να είναι υποψιασμένοι και να μην διστάζουν να ζητούν από άτομα, τα οποία τους συστήνονται ως κτηματομεσίτες, τα απαραίτητα αποδεικτικά (ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα για το τρέχον έτος) ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για αδειούχους κτηματομεσίτες».

Πώς να προφυλαχθείτε

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως η επιβεβαίωση των στοιχείων μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα με τους εξής τρόπους:

  1.  Μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.
  2. Επικοινωνία με λειτουργό του Συμβουλίου στο τηλέφωνο 22666377, με φαξ στο 22518490 ή στο email info@ktimatomesites.com

Για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων προτρέπεται το κοινό να χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινήτων του Συμβουλίου, «ktimatomesites.com». Η πλατφόρμα αποτελεί σημείο αναφοράς για αξιόπιστες πράξεις και ευκαιρίες, καθώς οι αγοραστές μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν ακίνητα μόνο από αδειοδοτημένους Κτηματομεσίτες, προστίθεται.

Διαβάστε επίσης: Θα επαναπροκηρύξει το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» η Κυβέρνηση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ