Στεγαστική κρίση: Οι πολυκατοικίες στις ΗΠΑ μεγαλώνουν και ψηλώνουν

Η αύξηση του κόστους κατασκευής σημαίνει ότι οι κατασκευαστές προσθέτουν περισσότερες μονάδες για να είναι κερδοφόροι

Περισσότερα νέα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μπαίνουν στην αμερικανική αγορά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1980 και ο σημαντικότερος λόγος είναι τα πολύ μεγάλα κτίρια.

Οι κατασκευαστές διαμερισμάτων δημιουργούν πανύψηλα κτήρια με περισσότερα διαμερίσματα. Έχουν εκμεταλλευτεί την προθυμία ορισμένων τοπικών αξιωματούχων να χαλαρώσουν τον καθορισμό των ζωνών και άλλους νόμους και τους θεσμικούς επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μικρότερες πόλεις, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να χτίζουν περισσότερο από ποτέ, αναφέρει η Wall Street Journal.

Τα αστικά κέντρα των ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερα από 2.900 κτίρια με περισσότερες από 200 μονάδες διαμερισμάτων μεταξύ των ετών 2021 και 2023. Αυτό είναι 17% περισσότερο από ό,τι χτίστηκε από το 2018 έως το 2020. Επίσης, ξεπέρασε την αύξηση του αριθμού των μικρότερων ακινήτων που διαθέτουν τουλάχιστον 50 διαμερίσματα, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχείων ιδιοκτησίας Yardi.

Ουρανοξύστες κατοικιών
Ενώ οι πύργοι γραφείων έχουν διαμορφώσει το τοπίο αμερικανικών μεγαλουπόλεων, οι ουρανοξύστες κατοικιών φέρνουν τώρα τα διαμερίσματα πιο κοντά στα σύννεφα. Οι πολυκατοικίες ήταν μόλις το 2% της προσφοράς νέων διαμερισμάτων τη δεκαετία του 1990, αλλά αυξήθηκαν στο 14% το 2022.

Ο ψηλότερος ενοικιαζόμενος πύργος του Μιλγουόκι θα ανοίξει τον επόμενο μήνα με ύψος 170 μέτρα περίπου. Στην Ατλάντα, ένα κτίριο ενοικιαζόμενων γραφείων και διαμερισμάτων 60 ορόφων ονομαζόμενο Couture θα γίνει ο ψηλότερος πύργος που χτίστηκε σε αυτήν την πόλη εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Η μεγαλύτερη προσέγγιση για την ανάπτυξη πολύ μεγάλων κτηρίων αντανακλά την εξελισσόμενη δυναμική της τρέχουσας αγοράς στέγης.

Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και άλλων δαπανών σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει συχνά να κατασκευάζουν περισσότερες μονάδες για να είναι κερδοφόροι. Εδώ και χρόνια, σχεδιάζουν μικρότερα διαμερίσματα, επιτρέποντάς τους να χωρέσουν περισσότερα σε κάθε κτίριο. Η μέση τετραγωνική έκταση μιας νέας μονάδας διαμερισμάτων μειώθηκε κατά 6% από το 2013 έως το 2022, είπε η Yardi. 

Έλλειψη διαθέσιμης γης
Η έλλειψη διαθέσιμης γης προκαλεί επίσης την ανάπτυξη ψηλότερων κτιρίων. Στο Ντάλας, η σπανιότητα οικοπέδων 4 στρεμμάτων, που συνήθως απαιτούνται για την κατασκευή πολυκατοικιών που καταλαμβάνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γνωστών ως ντόνατς του Τέξας, έχει οδηγήσει περισσότερους κατασκευαστές να χτίσουν προς τα πάνω σε μικρότερα οικόπεδα.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πολυκατοικίες που ανεβαίνουν τώρα σχεδιάστηκαν τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια, όταν τα ενοίκια αυξάνονταν γρήγορα. Έκτοτε, η αύξηση των ενοικίων έχει επιβραδυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά η σταθερή ζήτηση καθιστά ακόμα ελκυστική την ανάπτυξη πολυκατοικιών. Οι τιμές ρεκόρ των κατοικιών, το περιορισμένο απόθεμα κατοικιών προς πώληση και τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων κρατούν τους σχετικά εύπορους πολίτες στο νοίκι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα ποσοστά πληρότητας των αστικών διαμερισμάτων έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν σε επίπεδα που θεωρούνται υψηλά στις περισσότερες πόλεις. Ορισμένα αστικά κέντρα έχουν προσθέσει εταιρικές θέσεις εργασίας και νέους κατοίκους, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις αγορές γραφείων και την απομακρυσμένη εργασία.

Ο κατασκευαστής Ρικ Μπάρετ είναι οικοδόμος που στοιχηματίζει στη συνεχιζόμενη ζήτηση για ενοίκια στο κέντρο της πόλης. Ο νέος ουρανοξύστης της εταιρείας του στο Μιλγουόκι, The Couture, αριθμεί 322 μονάδες και ξεπερνά τις 46 ορόφους. Μεταξύ των υποστηρικτών του έργου είναι μεγάλοι επενδυτές από την Ανατολική Ακτή, συμπεριλαμβανομένης της WhiteStar Advisors. Το κτίριο θα ανοίξει τον Απρίλιο και τα ενοίκια κυμαίνονται από περίπου $2.000  το μήνα για τα μικρότερα διαμερίσματα έως σχεδόν $12.000 για ένα ρετιρέ. 

Μεγαλύτερη κλίμακα σημαίνει περισσότερες ανέσεις
«Όταν έχετε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, μπορείτε να έχετε περισσότερες ανέσεις», είπε. «Και όταν έχεις περισσότερες ανέσεις, κερδίζεις τον πόλεμο των παροχών».

Όπως πολλοί κατασκευαστές, ο Μπάρετ χρειαζόταν αλλαγή χρήσης από την πόλη για να χτίσει το The Couture, και αλλού άλλα μεγάλα έργα διαμερισμάτων εξαρτώνται επίσης πό την τοπική κυβέρνηση.

Ορισμένες πόλεις τροποποιούν τις οικιστικές ζώνες και άλλους οικοδομικούς κώδικες για να καταστήσουν πιο εφικτή κατασκευές μεγαλύτερης κλίμακας. Πέρυσι, το Όστιν του Τέξας έγινε η μεγαλύτερη πόλη της χώρας που έριξε τα ελάχιστα όρια στάθμευσης για νέα κατασκευαστικά έργα. Το Πόρτλαντ, το Όρε., η Μινεάπολη και το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, έχουν κάνει παρόμοιες αλλαγές.

Τα προηγούμενα χρόνια, μια άνθηση των αστικών διαμερισμάτων μπορεί να κυριαρχούνταν από ιδιόκτητα διαμερίσματα και όχι από ενοικιαζόμενα. Ωστόσο, τα ιδιόκτητα θεωρούνται πλέον από πολλούς κατασκευαστές ως πιο επικίνδυνες προτάσεις και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθούν, είπαν στο WSJ οι κατασκευαστές. Τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν επίσης ότι ένας μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν διαμερίσματα, αυξάνοντας τη ζήτηση για ενοικιαζόμενες μονάδες.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για αποφυγή παράλυσης κρατικού μηχανισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ