Εστίες ή διαμέρισμα; Πού κυμαίνονται οι τιμές για τη φοιτητική στέγη στην Κύπρο (vid)

Ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, ο Πρόεδρος  του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων παρουσιάζει το τι ισχύει ανά περιοχή - Πού εντοπίζονται τα χαμηλότερα και πού τα υψηλότερα ενοίκια   

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ωστόσο, ο χρόνος για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα, με τα περιθώρια μάλιστα, να στενεύουν σιγά σιγά για τους πρωτοετείς φοιτητές -και φυσικά για τους γονείς τους- που καλούνται να διευθετήσουν το ζήτημα της στέγασης μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται με αισθητά γρήγορους ρυθμούς, η εξεύρεση μιας συμφέρουσας επιλογής μοιάζει πολλές φορές με γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες. 

Πού κυμαίνονται λοιπόν σήμερα οι τιμές σε κάθε πόλη και ποια η απάντηση στο δίλημμα «φοιτητική εστία ή διαμέρισμα»; Για αυτά και πολλά ακόμη μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, ο οποίος σε παρέμβασή του χθες στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, έδωσε μια γεύση ως προς την εικόνα που επικρατεί σε σχέση με τις τιμές των διαμερισμάτων στις περιοχές που συνήθως επιλέγουν να νοικιάζουν φοιτητές λόγω της εγγύτητας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ακριβά θα «πληρώσουν».. το πτυχίο 

Υποδεικνύοντας αρχικά, πως σε γενικές γραμμές το ύψος των ενοικίων παρουσιάζεται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό, ο κ. Κουρουσίδης παρέθεσε στοιχεία ως προς το τι ακριβώς ισχύει σε κάθε πόλη. Όπως διαφαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, οι τιμές από πόλη σε πόλη, αν και παρουσιάζουν διακυμάνσεις, βρίσκονται σε αρκετά ψηλά επίπεδα, με τις χαμηλότερες να εντοπίζονται στην Λάρνακα και τις υψηλότερες στη Λεμεσό. Την ίδια ώρα, η επιλογή για φοιτητικές εστίες μοιάζει με... όνειρο θερινής νυκτός στις πλείστες περιπτώσεις, αφού για την ώρα, μόνο στη Λευκωσία φαίνεται να υπάρχουν δωμάτια αυτής της κατηγορίας. 

Πιο αναλυτικά, οι τιμές για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε Στρόβολο και Έγκωμη, κυμαίνονται γύρω στα  €750. Από την άλλη, παρουσιάζονται ελαφρώς μειωμένες στην περιοχή της Αγλαντζιάς όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουσίδης αυτό συμβαίνει λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς που υπάρχει σε διαμερίσματα, με τα αντίστοιχα του ενός υπνοδωματίου να κυμαίνονται γύρω στα €600 - €650. 

 

Ραγδαία αύξηση στη Λάρνακα, «χρυσά» τα διαμερίσματα στη Λεμεσό

Στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, τα τελευταία χρόνια, τα ενοίκια έχουν στην ουσία εκτοξευθεί, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση. Ειδικότερα, οι τιμές για ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου αγγίζουν τα €600, ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια κυμαίνονταν στα €400. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, το ενοίκιο βρίσκεται σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα. 

Παράλληλα, στη Λεμεσό, όπου τα ενοίκια είναι πιο αυξημένα από κάθε άλλη επαρχία, οι μέσες τιμές εντοπίζονται στα €1.100 με €1.200. Ο λόγος όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουσίδης έγκειται στο γεγονός πως η Λεμεσός δεν είναι καθαρά μία πόλη «φοιτητική».  Αντιθέτως, σημειώνει, εκεί υπάρχουν πολλοί ξένοι εργαζόμενοι, και ως εκ τούτου αυξάνονται τα ενοίκια, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει και έλλειψη εστιών. 

«Δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό για να καλύψουν τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ», εξηγεί, προσθέτοντας πως στη Λευκωσία υπάρχουν οι φοιτητικές εστίες στις περιοχές της Έγκωμης και του Στροβόλου, με το ενοίκιο να συμπεριλαμβάνει και τους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρεώσεις είναι με την εβδομάδα και κυμαίνονται γύρω στα €100 με €150, δηλαδή στα €650 με €700 μηνιαίως, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρισμού, νερού και διαδικτύου (utilities) «Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο φοιτητής και εν προκειμένω οι γονείς του, γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο είναι το κόστος τους για τη στέγαση των φοιτητών», συμπληρώνει. 

Ο οικοδομικός οργασμός συγκρατεί τις τιμές στην Αγλαντζιά 

Αναφερόμενος δε, στην περίπτωση της Αγλαντζιάς, ο κ. Κουρουσίδης έκανε λόγο για «οικοδομικό οργασμό», με φόντο το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όπως περιέγραψε, τα επόμενα χρόνια αναμένεται πως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα φοιτούν πολύ περισσότεροι φοιτητές. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η ανάπτυξη για να συγκρατηθούν οι τιμές”, είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπρόσθετα, εστιάζοντας στην περίπτωση της Έγκωμης ανέφερε πως επίσης,παρουσιάζεται ανάπτυξη και συγκεκριμένα, φοιτητικών εστιών, κάτι που, όπως διευκρίνισε, δεν παρατηρείται σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, τόνισε, καθότι εκεί στεγάζονται γύρω στις 2.000 φοιτητές σε φοιτητικές εστίες, οι οποίο είναι κατά κύριο λόγο πρωτοετείς φοιτητές.  

Κλειδί η ανέγερση εστιών 

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κουρουσίδης υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα από πλευράς Πολιτείας, που θα καταστήσουν ελκυστική την ανέγερση φοιτητικών εστιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε συγκράτηση των ενοικίων.  

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας και τους σχεδιασμούς που γίνονται για την ανέγερση εστιών που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής, υπέδειξε πως είναι πολύ δύσκολο για έναν επενδυτή να χτίσει ή να ανακαινίσει στην εντός των τειχών Λευκωσία καθώς οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και το κόστος της ανακαίνισης, αλλά και της συντήρησης των διατηρητέων οικοδομών είναι πολύ υψηλό. 

Εξέφρασε, εντούτοις, την εκτίμηση πως η ανάπτυξη στην παλιά πόλη της Λευκωσίας θα κινηθεί με πολύ αργούς ρυθμούς, όχι μόνο λόγω των  δυσκολιών που προανέρφερε, αλλά και της γκετοποίησης που παρατηρείται. «Πολλοί δεν θέλουν να επενδύσουν γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει με το θέμα των μεταναστών. Δυστυχώς, επηρεάζει», σημείωσε. Σε σχόλιο πως ενδεχομένως, αυτό θα αλλάξει εάν υπάρξει η πολυπόθητη ανάπτυξη, ο κ. Κουρουσίδης απάντησε πως μπορεί η εμπειρία να έχει δείξει αυτό στο παρελθόν, ωστόσο, οι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να μην μένουν στην παλιά πόλη λόγω αυτού του προβλήματος και να επιλέγουν να μέουν εκτός του κέντρου. 

Φοιτητική εστία vs διαμέρισμα 

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα στο δίλημμα φοιτητική εστία ή διαμέρισμα, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε πως η φοιτητική εστία συμφέρει με την έννοια ότι γνωρίζεις εκ των προτέρων το κόστος. Από την άλλη όμως, τόνισε πως πρόκειται για μικρά δωμάτια 20 τ.μ. - 25 τ.μ. Που συνήθως προορίζονται για πρωτοετείς και ξένους φοιτητές. Εξέφρασε ακόμη, την άποψη ότι οι δευτεροετείς και ο τριτοετείς φοιτητές δεν προτιμούν τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών αφού εκεί υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί, όπως τακτικοί έλεγχοι και  ώρες ησυχίας. 

Η παραδοξότητα της Λευκωσίας

Αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα που υπάρχει σήμερα στον κλάδο των ακινήτων, ο κ. Κουρουσίδης είπε πως οι τιμές δεν παρουσιάζουν κάμψη, αλλά αντιθέτως, υπάρχουν περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν μικρές αυξήσεις. 

Εκείνο που παρατηρήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες είναι κάποιες μειώσεις στις πωλήσεις και συγκεκριμένα, στον αριθμό των ακινήτων που έχουν πωληθεί κατά το πρώτο μισό του 2024, ανέφερε, περιγράφοντας πως η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Παράλληλα, έκανε λόγο για αύξηση στη Λάρνακα γύρω στο 10%, την ώρα που στη Λευκωσία οι πωλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.  

Βλέπουμε τη Λευκωσία όπου συνεχίζει να έχει αυξημένες πωλήσεις γύρω στο 40% σε σχέση με το 2023, επεσήμανε, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ ψηλός αριθμό, ο οποίος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.  «Το παράξενο είναι ότι η Λευκωσία είναι αθαρά κυπριακή αγορά, όπου οι Κύπριοι δανείζονται ως επί το πλείστον για να αγοράσουν», με τα υψηλά επιτόκια να μην φαίνονται ικανά να ανατρέψουν αυτή την τάση. 

«Βλέπουμε τη Λευκωσία που είναι μία καθαρά κυπριακή αγορά και γίνονται αγορές με δανεισμό να καταγράφει αύξηση», σχολίασε, λέγοντας πως στις άλλες πόλεις επειδή βασίζονται σε ξένους αγοραστές και γίνονται χωρίς δανεισμό οι περισσότερες αγορές έχουν επηρεαστεί κυρίως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι δανείζονταν για να χτίσουν ή να ανακαινίσουν μεγάλες οικοδομές. Σε αυτή την περίπτωση, περιέγραψε, επειδή ο δανεισμός είναι υψηλός ίσως κάποια έργα να μην προχωρήσουν άμεσα στο επόμενο διάστημα. 

Αξίζει να επενδύσω σε ακίνητο;

Στο ερώτημα για το εάν είναι καλή περίοδος για κάποιον να επενδύσει στην αγορά ακινήτου, ο κ. Κουρουσίδης απάντησε πως «η καλύτερη στιγμή να επενδύσεις ήταν χθες». Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο αναμένεται αύξηση στο κατασκευστικό κόστος επομένως, τα καινούρια ακίητα θα έιναι πολύ πιο ακριβά. 

«Αξίζει να επενδύσεις στα ακίνητα αλλά πρέπει να έχεις πάντα ένα μακροχρόνιο ορίζοντα γιατί μπορεί σε 1 ή 2 χρόνια να δούμε μία κάμψη στις τιμές, αλλά μακροχρόνια πάντα κερδίζει», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Διαβάστε επίσης: Να αγοράσω ή να νοικιάσω; Η μαθηματική πράξη που δίνει την απάντηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ