Ντουμπάι: 190 σπίτια αξίας 3,2 δισ. δολ. πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός και εμπορικός κόμβος της Μέσης Ανατολής

Ο αριθμός των κατοικιών αξίας 10 εκατ. δολαρίων και άνω που πωλήθηκαν στο Ντουμπάι παρέμεινε σταθερός το α’ εξάμηνο του 2024 παρά την πτώση των καταχωρίσεων, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου, καθώς η ζήτηση από τους διεθνείς υπερπλούσιους παρέμεινε ισχυρή.

Συνολικά 190 σπίτια συνολικής αξίας 3,2 δισ. δολαρίων πωλήθηκαν το εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου, σε σύγκριση με 189 ακίνητα αξίας 3,3 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών διατηρήθηκε, παρότι ο αριθμός των πολυτελών κατοικιών που διατίθενται στην αγορά μειώθηκε κατά 65,5% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνει η έκθεση.

«Αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι του αγοραστικού προφίλ “buy-to-hold” που έχει ριζώσει στην αγορά», ανέφερε ο Faisal Durrani, επικεφαλής έρευνας της Knight Frank για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA).

Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι τα άτομα με υψηλή περιουσία «επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά κατοικιών για προσωπική χρήση, παρά προς εκμετάλλευση, κάτι που αποτελούσε καθοριστικό χαρακτηριστικό των δύο προηγούμενων κύκλων της αγοράς», πρόσθεσε.

Το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου βρίσκεται ο ψηλότερος πύργος του κόσμου, είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός και εμπορικός κόμβος της Μέσης Ανατολής, προσελκύοντας πέρυσι το ρεκόρ των 17,15 εκατομμυρίων διεθνών επισκεπτών με διανυκτέρευση.

Η πόλη – κράτος άνοιξε γρήγορα ξανά μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μαζικές δαπάνες για υποδομές, τις γενναιόδωρες πολιτικές φορολογίας εισοδήματος, τους χαλαρούς κοινωνικούς κανόνες και τα μέτρα που αφορούν τη visa, προσέλκυσε χιλιάδες ξένους, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο ενός 10ετούς σχεδίου γνωστού ως D33, το Ντουμπάι επιδιώκει να αναπτύξει την οικονομία του επενδύοντας στον τουρισμό, μετατρέποντας το τοπικό του χρηματοπιστωτικό κέντρο σε ένα από τα τέσσερα κορυφαία παγκοσμίως και προσελκύοντας ξένα κεφάλαια, μεταξύ άλλων σε ακίνητα, με τις τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων να μην δείχνουν σημάδια εξασθένισης.

Γίνεται επίσης ένας προτιμώμενος κόμβος πλούτου για πολλούς επιχειρηματίες και πλούσιες οικογένειες στην Ασία, εγκαινιάζοντας πέρυσι ένα «κέντρο οικογενειακού πλούτου» για να βοηθήσει πλούσιους ιδιώτες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πολιτιστικά ζητήματα και θέματα διακυβέρνησης.

Η έκθεση της Knight Frank έδειξε ότι το τεχνητό νησί Palm Jumeirah σε σχήμα φοίνικα ήταν η πιο περιζήτητη περιοχή, καταγράφοντας 21 πωλήσεις κατοικιών αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω το δεύτερο τρίμηνο, που αντιστοιχούν στο 26% των πωλήσεων της περιόδου.

Ακολουθούσε το Emirates Hills με 10% και η περιοχή District One με το 7,8% τέτοιων συμφωνιών.
Οι πωλήσεις ακινήτων αξίας 25 εκατ. δολαρίων και άνω σημείωσαν άλμα 25% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και ανήλθαν συνολικά σε 15 κατοικίες.

Πέρυσι το Ντουμπάι κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των πωλήσεων κατοικιών άνω των 10 εκατ. δολαρίων, πουλώντας σχεδόν 80% περισσότερα τέτοια ακίνητα από το Λονδίνο.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Κατασκευάζει τα 2/3 αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ