Στη Βουλή οι εκτιμήσεις ακινήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι Βουλευτές δήλωσαν ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρία στην παρουσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.

Το ζήτημα των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα κατά πόσο τίθεται θέμα χαμηλών εκτιμήσεων σε περιπτώσεις όπου ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «έχει προκύψει ένα θέμα κατά πόσο οι τιμές που υπολογίζονται για τα ακίνητα όταν θα γίνει μια αναδιάρθρωση, είναι χαμηλότερες και μπαίνουν χαμηλότερες τιμές από τους εκτιμητές, οι οποίοι απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό».

Αλλά, ανέφερε, «υπάρχει ο ισχυρισμός». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ανέμενε να επιβεβαιωθεί αυτό από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος ωστόσο λόγω ασθένειας σήμερα δεν παρέστη στη συνεδρία.

«Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί όπου οι εκτιμήσεις γίνονται για να πάρει μέσα η Τράπεζα ένα ακίνητο χαμηλώνουν», είπε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι «το αρνούνται αυτό οι εκτιμητές».

Συνέχισε λέγοντας ότι πήγε να το αρνηθεί αυτό και το ΕΤΕΚ, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή ζήτησε από το ΕΤΕΚ εφόσον υπάγονται στο ΕΤΕΚ οι εκτιμητές «να μας πείσει ότι υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να μπορούμε και εμείς να παρακολουθούμε πως γίνονται αυτές οι διεργασίες».

Σε ερώτηση πώς συνάδει αυτό με την αύξηση γενικότερα στις τιμές των ακινήτων απάντησε ότι αυτό που λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι ότι «ο τρόπος που υπολογίζονται οι τιμές των ακινήτων και κατά πόσο παρουσιάζεται αύξηση δεν λαμβάνει υπόψη τους πύργους κτλ».

Το ζήτημα θα συζητηθεί και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην παρουσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ανέφερε ο κ. Βότσης, σημειώνοντας ότι αυτό που επιθυμούν οι Βουλευτές είναι να καταστεί ξεκάθαρο «ότι οι τιμές που μπαίνουν από τους εκτιμητές είναι αντικειμενικές και όχι επειδή πλείστες εργασίες των τραπεζών γίνονται από τους εκτιμητές υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι αυτό επηρεάζει τους εκτιμητές την ώρα που κάνουν την εκτίμηση».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό θέμα.
«Εμείς θέλουμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Βουλευτές, ακριβώς αυτή η δεδομένη αύξηση στις τιμές των ακινήτων να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των ΜΜΕ, μέσα από την εύκολη πλέον με βάση την πιο ψηλή τιμή αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων τους», ανέφερε.

Σκοπός μας, πρόσθεσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, «είναι να διατηρήσουμε εν ζωή τις μικρομεσαίε επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει  θέσεις εργασίες, μείωση της εργασίας, σημαίνει και έσοδα για το κράτος. Σημαίνει μακροπρόθεσμα και έσοδα για τις τράπεζες. Άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των ακινήτων για την κερδοφορία των τραπεζών αλλά μέσα από σωστές εκτιμήσεις να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ότι «έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από πάρα πολλές επιχειρήσεις, από άτομα τα οποία εκφράζουν την δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εκτιμήσεις στα διάφορα ακίνητά τους, στα διάφορα περιουσιακά τους στοιχεία, για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση».

Αναφέρθηκε σε παράπονα ότι σκοπός είναι αντί να γίνονται αναδιαρθρώσεις, να γίνονται εκποιήσεις.

«Αυτά τα έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή και αναμένουμε ότι θα μας δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις».

Είπε ότι έχουν γίνει καταγγελίες και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και ήταν και ο λόγος που εγγράφηκε αυτεπάγγελτα το θέμα στην Επιτροπή οπότε στην επόμενη συνεδρία αναμένεται να δοθούν πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες από τον Χρηματοοικονομικό  Επίτροπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ