Μπήκαν τα θεμέλια για το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου 

Το μεγαλεπήβολο έργο θα αποτελείται από τέσσερις πύργους. 

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τους πύργους RIVA και KAIA, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τους πύργους AMIA και UNA, θα ολοκληρωθεί το 2025.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερεις συνολικά πύργους περιλαμβάνει το έργο Limassol Neo, το οποίο προτίθεται να κατασκευάσει η Pafilia στη Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα στην παραλιακή Λεωφόρο, απέναντι από τον ζωολογικό κήπο της πόλης. Το έργο περιλαμβάνει τέσσερεις οικιστικούς πύργους 39, 33, 33 και 28 ορόφων αντίστοιχα, με μέση απόσταση μεταξύ των κτηρίων τα 26 μέτρα.

Διαβάστε ακόμα: Η Λάρνακα αποκτά πύργο ύψους 30 ορόφων (PICS)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των τεσσάρων πύργων ξεπερνά σε ύψος το μέχρι στιγμής ψηλότερο κτήριο της Λεμεσού, το 37 ορόφων Limassol One, ιδιοκτησίας της ίδιας εταιρείας, το οποίο τελεί υπό ανέγερση. Το ύψος του Limassol One ανέρχεται στα 170 μέτρα, ενώ ο 43 ορόφων πύργος του Limassol Neo θα φτάνει τα 173 μέτρα. Σε ό,τι αφορά τους άλλους τρεις πύργους του έργου, το ύψος υπολογίζεται στα 148, 121 και 96 μέτρα αντίστοιχα.

Τοποθετημένο σε προνομιούχα θέση, δίπλα από τον δημόσιο κήπο και τη δημοτική πινακοθήκη, το «Νeo», το οποίο αποτελεί δημιούργημα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων και μηχανικών, θα κοσμεί το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Προπωλήθηκε το 10% των διαμερισμάτων

Η Pafilia, μετά το εμβληματικό κτήριο «One», το οποίο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και παρουσιάζει πωλήσεις που ξεπερνούν το 90% της διαθεσιμότητας του έργου, ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του «Νeo», μιας από τις μεγαλύτερες οικιστικές αναπτύξεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο, η οποία αποτελεί δημιούργημα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του έργου, στην οποία παρευρέθη η «Σημερινή», η Εκτελεστική Διευθύντρια της Pafilia Property Developers, Ευαγγελία Ηλιάδου, τόνισε πως το όραμα της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός οικιστικού έργου, όπου η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, ο προηγμένος σχεδιασμός και η κορυφαία ποιότητα συναντώνται και δημιουργούν συναρπαστικές εμπειρίες και έναν νέο κοσμοπολίτικο προορισμό. Η πρώτη φάση προώθησης του έργου στις διεθνείς αγορές, σημείωσε η κα Ηλιάδου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης με το οποίο περιβάλλουν την εταιρεία οι ξένοι επενδυτές. Για το έργο, να σημειωθεί ότι με βάση τα roadshows, που έγιναν στο εξωτερικό, προπωλήθηκαν ήδη το 10% των διαθέσιμων διαμερισμάτων.

Διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα συνεργατών

Το «Neo», που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, εμπνεύστηκε μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα συνεργατών, που συμμερίζεται το όραμα της Pafilia και αποτελείται από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Woods Bagot, το οποίο ανέλαβε τόσο τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό σχεδιασμό, το πρωτοπόρο γραφείο μηχανικών BuroHappold, τους ειδικούς σε εξωτερικά κελύφη κτηρίων Meinhardt και το καινοτόμο γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Andy Sturgeon.

Τους εξωτερικούς συνεργάτες ενισχύει μια εξαιρετική ομάδα τοπικών συνεργατών και συμβούλων με άρτια τεχνογνωσία, όπως το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ηρακλής Παπαχρίστου, οι Σύμβουλοι Μηχανικοί Πανίκος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Γεωργίου, Ζεμπύλας και Συνεργάτες και το γραφείο επιμέτρησης ποσοτήτων Μαρίνος Ν. Παναγιωτίδης.

Τεχνολογικές καινοτομίες

Το «Νeo» απεικονίζει την πρόοδο και την εξέλιξη της οικιστικής ανάπτυξης στον τόπο μας, τόνισε ο Σύμβουλος Μηχανικός Πανίκος Παπαδόπουλος και, αναφερόμενος στη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε κατά το στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού, εξήγησε ότι έργα της εμβέλειας του «Νeo» απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία και σημαντικό αριθμό μελετών, ενώ παράλληλα εισάγουν σημαντικές μηχανικές και τεχνολογικές καινοτομίες αλλά και πρωτοποριακές τεχνικές για τα κυπριακά δεδομένα.

1.750 θέσεις εργασίας

Η Pafilia έχει εξασφαλίσει την αναγκαία πολεοδομική άδεια και οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 1.500 θέσεις εργασίας και με την αποπεράτωση του έργου άλλες 250 μόνιμες θέσεις. Η ομάδα κατασκευής του έργου συναποτελείται από αξιόλογους επαγγελματίες με χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή σύνθετων αναπτύξεων.

Ολοκλήρωση του έργου το 2025

Ο Διευθυντής του έργου Γιώργος Χρίστου αναφέρθηκε στις κατασκευαστικές καινοτομίες που εισάγει το έργο και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Η πρώτη φάση του έργου, υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, περιλαμβάνει τους πύργους RIVA και KAIA και τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τους πύργους AMIA και UNA, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Η συνεισφορά της Pafilia

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, η εταιρεία θα συνεισφέρει το ποσό των €400.000 για αναβάθμιση της δημοτικής πινακοθήκης και το ποσό των €150.000 για αναβάθμιση του οδικού δικτύου και του συστήματος φωτοεπισήμανσης της περιοχής. Περαιτέρω, θα παραχωρεί επί ετήσιας βάσης προς το Δήμο Λεμεσού, το 50% των ετήσιων εσόδων από τον δημόσιο χώρο στάθμευσης που θα ανεγερθεί. Επίσης, θα δημιουργηθεί δημόσιος χώρος πρασίνου έκτασης 4.000 τετραγωνικών μέτρων και τοπιοτεχνημένη πλατεία 5.000 τετραγωνικών μέτρων με υπηρεσίες εστίασης, στις οποίες θα έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία έχει εισαγάγει στην αγορά τις οικιστικές μονάδες των πύργων RIVA και ΚΑΙΑ, οι οποίοι χωροθετούνται κοντύτερα στο παραλιακό μέτωπο. Οι δύο πύργοι περιλαμβάνουν 219 πολυτελή διαμερίσματα και 2 υπερπολυτελή ρετιρέ με ιδιωτική πισίνα που δημιουργούν το αίσθημα πως τίποτα δεν χωρίζει τον ουρανό από τη θάλασσα.

Εγκαταστάσεις έξι αστέρων

Το «Νeo» συνιστά εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου οικιστικού θερέτρου, η κατασκευή του οποίου θα αποτελέσει ορόσημο για την πόλη της Λεμεσού. Αυτό επισήμανε, μιλώντας στη «Σ», ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Παπαχρίστου. Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του έργου, ο κ. Παπαχρίστου πρόσθεσε ότι τα τέσσερα κτήρια του «Νeo», τα οποία θα φτάνουν τους 39, 33, 33 και 28 ορόφους αντίστοιχα, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις έξι αστέρων σχεδιασμένες για να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και ευεξίας.

Στην καρδιά του έργου θα βρίσκεται μια πολυμορφική πλατεία με επώνυμα καταστήματα και εστιατόρια, που θα δένει αρμονικά με τον δημόσιο κήπο και το υπαίθριο θέατρο, προσφέροντας στην πόλη και στους κατοίκους της έναν νέο σύγχρονο και μοντέρνο προορισμό. Επιπλέον το μεγαλεπήβολο έργο θα διαθέτει τρεις υπαίθριες πισίνες με θέα τη θάλασσα, πρωτοποριακό κέντρο ευεξίας, σάουνα, υδρομασάζ, θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα 25 μέτρων, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, γήπεδα τένις υψηλών προδιαγραφών, ιδιωτικό χώρο κινηματογράφου και δημόσιο χώρο στάθμευσης 825 οχημάτων.

Ο μοναδικός σχεδιασμός των πολυτελών διαμερισμάτων προσφέρει μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία απόλαυσης, καθώς δημιουργεί μια αισθητική ισορροπία και αρμονία των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μια μαγευτική απρόσκοπτη θέα που συνδυάζει τη θάλασσα, το βουνό και την πόλη. Ταυτόχρονα διασφαλίζει τον ξεχωριστό τρόπο ζωής του «Νeo», που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία την ηρεμία και την ιδιωτικότητα.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ