Τον Ιούνιο η νέα εκτίμηση της αξίας 2 εκ. ακινήτων στην Κύπρο

Αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμαστικά στο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου και παράλληλα τροφοδοτούμε το σύστημα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες των ακινήτων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας η διαδικασία επανεκτίμησης της αξίας των περίπου 2.000.000 ακινήτων, παγκύπρια, με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη για να δημοσιοποιηθεί εντός του ερχόμενου Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος, Ανδρέας Σωκράτους.
 
«Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στους σχεδιασμούς μας, πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο θα δημοσιοποιηθεί η νέα γενική εκτίμηση των ακινήτων και μάλιστα με πολύ πιο καλά δεδομένα από την προηγούμενη εκτίμηση, που ήταν η 1η Ιανουαρίου του 2013», είπε ο κ. Σωκράτους.
 
Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου τόνισε πως κάποιες ελλείψεις που υπήρξαν στην εκτίμηση του 2013 έχουν αποφευχθεί στη νέα εκτίμηση, ενώ αυτή τη φορά, όπως σημείωσε, έχει εμπλακεί στην ανάλυση των αξιών και ο ιδιωτικός τομέας μέσω ιδιωτών εκτιμητών.
 
Ανέφερε πως αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμαστικά στο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου και παράλληλα τροφοδοτούμε το σύστημα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες των ακινήτων.
 
Το σύστημα για να δουλέψει, όπως εξήγησε, χρειάζεται εκτιμητικά δεδομένα των ακινήτων (τοποθεσία ακινήτου, μέγεθος, ηλικία, με θέα, χωρίς θέα κ.α.), ενώ παράλληλα τοποθετούνται και κάποιες τιμές μονάδας (αριθμός τετραγωνικών κ.α.).  
 
Κληθείς να εξηγήσει γιατί θα δημοσιοποιηθεί η νέα εκτίμηση ακινήτων μέσα του 2019, τη στιγμή που η ημερομηνία αναφοράς της εκτίμησης είναι η 1η Ιανουαρίου του 2018, ο κ. Σωκράτους είπε στο ΚΥΠΕ ότι μια γενική εκτίμηση καταγράφει την αγορά ακινήτων η οποία δεν μπορεί να είναι στιγμιαία.
 
«Για να μπορέσεις να αναλύσεις σωστά την τάση της αγοράς ακινήτων πρέπει να έχεις στοιχεία τόσο για ένα χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία αναφοράς, όσο και για χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αναφοράς», υπογράμμισε.
 
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γενική εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είχε γίνει σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013 και οι τιμές είχαν δημοσιευτεί στις 25 Ιουλίου 2014.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον θα αποσταλεί ταχυδρομικώς η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων στους ιδιοκτήτες τους, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό να γίνει, προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ