Στον αναπνευστήρα η ανάπτυξη της Πάφου 

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει στην Ανάπτυξη της Πάφου, η ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου από το διοικητικό δικαστήριο.

Του Μάριου Ιγνατίου

Στον αναπνευστήρα βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες η Ανάπτυξη στην Πάφο λόγω της ακύρωσης από το Διοικητικό Δικαστήριο του Τοπικού Σχεδίου Πάφου 2011-2013 με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για οποιαδήποτε ανάπτυξη να εξετάζονται σήμερα από το προγενέστερο τοπικό σχέδιο του 2006.

Το πρόβλημα όμως μέχρι εκεί αφού λόγω της διαδικασίας χορήγησης πολιτογραφήσεων, βραχυκυκλώνεται η διαδικασία και για επιχειρηματίες Ανάπτυξης γης ενώ ο Δήμος Πάφου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αν δεν επιλυθεί αμέσως το πρόβλημα, να στραφεί το ενδιαφέρον για ανάπτυξη σε άλλες περιοχές του νησιού.   

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκος Κούνδουρος επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος.

Προσπάθεια του κράτους, αναφέρει, είναι μετά και από απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου να επανεξεταστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας το Τοπικό Σχέδιο Πάφου πράγμα που γίνεται με εντατικούς ρυθμούς.  

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούνδουρο, Αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ''Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επανεξέτασης αφού τα δύο τοπικά σχέδια Πάφου 2011/13 και 2006 έχουν διαφορετικές πρόνοιες που αντικειμενικά δημιουργούν όντως ουσιαστικά προβλήματα. Μεταξύ των αναπτύξεων που έχουν επηρεαστεί βρίσκονται και τουριστικές. Τόσο η διαφοροποίηση του ποσοστού αναπτυξιακών δικαιωμάτων όσο και η ένταξη νέων περιοχών ανάπτυξης μας δημιουργούν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Την ανησυχία του για την ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, 2011/13 εξέφρασε και ο Δήμαρχος Πάφου.

Η ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, πέραν από την κωλυσιεργία στην Ανάπτυξη δημιουργεί και πρόβλημα στα θέματα Πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το πρόβλημα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται εντός ενός χρονικού πλαισίου, το πολύ τριών μηνών να επιλυθεί .        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ