Η Κομισιόν επέβαλε πρόσφατα σε δύο αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, πρόστιμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, 500 εκατομμύρια στην Apple και 200 στη Meta, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook.
Αν και τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβίαση του κανονισμού της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), δεν είναι τυχαίο ότι συνέπεσαν με τις απειλές για εμπορικό πόλεμο με την αμερικανική κυβέρνηση, λόγω των απειλών κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο Νοέμβριο επίσης , η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 800 εκατομμυρίων στο Facebook για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά.
Επισήμως βέβαια οι Βρυξέλλες κατηγορούν τους αμερικανικούς κολοσσούς ότι δεν έδωσαν στους χρήστες των υπηρεσιών τους άλλη επιλογή από το να παραδώσουν τα δεδομένα τους ή να πληρώσουν για τη χρήση της πλατφόρμας τους. Αλλά αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα των δασμών, στη διάρκεια της συμφωνηθείσας τρίμηνης αναστολής, είναι σίγουρο ότι τα πρόστιμα δεν θα σταματήσουν.
Για τον λόγο αυτό, η Meta Platforms Ireland Limited, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που συγκεντρώνει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπέργκ, έχει βάλει «στην άκρη» 4,155 δισεκατομμύρια ευρώ, για να πληρώσει -αν χρειαστεί- τα πιθανά, νέα πρόστιμα.
Η εταιρεία εξηγεί στην έκθεση που επισυνάπτεται στους λογαριασμούς της, ότι «οι διατάξεις αναφέρονται σε ποσά για διοικητικά πρόστιμα που προκύπτουν από διάφορες συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων και άλλες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ».
Η εταιρεία «EY», που έλεγξε τους λογαριασμούς της Meta, επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλεψη για πιθανά πρόστιμα, άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ.
Κύκλος εργασιών 70 δισ.
Ισως να ακουστεί περίεργα, αλλά παρά τα πρόστιμα στην Ευρώπη, η ιρλανδική εταιρεία χαρτοφυλακίου Meta Platforms Ireland Limited, που διαχειρίζεται το Facebook και το Instagram, πέτυχε κύκλο εργασιών κοντά στα 70 δισ. ευρώ (69,754), το 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 20% σε σύγκριση με τα 58.056 δισεκατομμύρια ευρώ,ένα χρόνο νωρίτερα. Ομοίως, τα κέρδη της εταιρείας μετά φόρων, που περιλαμβάνουν τις κύριες θυγατρικές του ομίλου παγκοσμίως εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξήθηκαν από 1.214 δισ. ευρώ το 2022 σε 1.562 δισ. ευρώ, μόλις ένα χρόνο αργότερα, σημειώνοντας αύξηση 28%.
Πιθανοί «στόχοι»
Εκτός από την Meta, και η Google που ανήκει στην Alphabet και το Χ του Ελον Μασκ, θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι στόχοι για πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες διατηρούν σκληρή στάση απέναντι στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παρά τους φόβους για αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε τους νέους κανόνες της ΕΕ, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με δασμούς σε αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο, η Τερέζα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, απέρριψε τους φόβους ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει στην πίεση των ΗΠΑ και να αμβλύνει την επιβολή των προστίμων. «Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να σέβονται τους νόμους και τις ευρωπαϊκές αξίες μας», είπε η Ριμπέρα.
Η επιβολή των προστίμων δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα κάνει πίσω, παρά την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε χώρες της ΕΕ που βάζουν πρόστιμα σε αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Για την ιστορία πάντως, το μέγεθος των προστίμων είναι μάλλο χαμηλό, σε σύγκριση με τις υπέρογκες ποινές που είχε επιβάλει η προκάτοχος της Ριμπέρα, Μαργκρέτε Βέσταγκερ, τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγές της Κομισιόν υποστηρίζουν πάντως ότι αυτό οφείλεται στη σύντομη διάρκεια των παραβάσεων, στην εστίαση στη συμμόρφωση και όχι στις κυρώσεις και στο φαινόμενο Τραμπ. Η έρευνα της Επιτροπής για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X έχει ήδη προκαλέσει την οργή του ιδιοκτήτη της Ελον Μασκ. Η απόφαση, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει πρόστιμο, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ερωτήματα
«Υπάρχουν πάντως ερωτήματα, αν η μελλοντική προσέγγιση της Ευρώπης στη ρύθμιση της λεγόμενης Big Tech θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμα από πολιτικούς παράγοντες», λένε οι ίδιες πηγές.
Ο Γερμανός, Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Αντρέας Σβαμπ, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό DMA στο Ευρωκοινοβούλιο, προέτρεψε την Τερέζα Ριμπέρα να παραμείνει σταθερή και να μην καθυστερήσει τις αποφάσεις της για την Google και το X. «Δεν μπορεί να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στην εφαρμογή του νόμου, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη συνάφεια της πολιτικής ανταγωνισμού γενικότερα», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Οι κίνδυνοι παραμένουν στις αγορές – Πότε αναμένεται rebound στις μετοχές