Κομισιόν: Nέα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού για ηλεκτρικές συσκευές

Υπολογίζεται εξοικονόμηση της τάξεως των 150 ευρώ το χρόνο.

Nέα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού για προϊόντα όπως τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων και τηλεοράσεις, με  στόχο την ενίσχυση του οικολογικού σχεδιασμού, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν τα μέτρα περιλαμβάνουν απαιτήσεις για δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας μέσω της βελτίωσης της διάρκειας ζωής, της συντήρησης, της επαναχρησιμοποίησης, της αναβάθμισης, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, μαζί με τα σήματα ενέργειας που εγκρίθηκαν στις 11 Μαρτίου, θα αποδώσουν 167 TWh τελικής εξοικονόμησης ενέργειας ετησίως έως το 2030. Αυτό ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Δανίας και αντιστοιχεί σε μείωση άνω των 46 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 και μπορούν να εξοικονομήσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά μέσο όρο € 150 ετησίως.

Οι υφιστάμενοι κανόνες εξοικονομούν ήδη 150 εκατομμύρια τόνων ισοδύναμου πετρελαίου μέχρι το 2020, περίπου όσο η ετήσια πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας της Ιταλίας. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ήδη μια μέση εξοικονόμηση μέχρι € 285 ετησίως στους οικιακούς λογαριασμούς ενεργειακής κατανάλωσης, επισημαίνει η Κομισιόν.

"Είτε πρόκειται για ενίσχυση της επισκευής είτε για βελτίωση της κατανάλωσης νερού, ο ευφυής οικολογικός σχεδιασμός μας κάνει να χρησιμοποιούμε τους πόρους μας πιο αποτελεσματικά, με σαφή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: τα μέτρα αυτά μπορούν να εξοικονομήσουν στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά μέσο όρο 150 ευρώ ετησίως και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που ισούται με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Δανίας έως το 2030. Με συγκεκριμένα βήματα όπως αυτά, η Ευρώπη ως σύνολο ενστερνίζεται την κυκλική οικονομία προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δήλωσε σχετικά ο Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του ο Miguel Arias Cañete, Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια συμπλήρωσε ότι μαζί με τα πιο έξυπνα σήματα ενέργειας, τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού μας μπορούν να εξοικονομήσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές πολλά χρήματα και να βοηθήσουν την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, ο οικολογικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και άμεση συμβολή στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού. Καθώς προχωράμε προς τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για μια πλήρως αποκεντρωμένη ΕΕ έως το 2050, η στρατηγική μας για την ενεργειακή απόδοση και το οικολογικό σχεδιασμό θα αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ