Έρχεται νέο Σχέδιο 4,5 εκ. για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση στο πλευρό των επιχειρηματιών της Λάρνακας, είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών της Λάρνακας, στηρίζοντας και κατά το δυνατόν διευκολύνοντας το έργο που επιτελούν, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας, που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, ο Υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους «Λαρνακείς επιχειρηματίες – μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου για τη συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίσαμε στην προστασία των υπερπολύτιμων εμπορικών μας σημάτων για το χαλούμι».
 
Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις και τα έργα που έχουν καταγραφεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπογράφηκε με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου το 2018. Στο Μνημόνιο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019».
 
Είπε επίσης ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα πρέπει να μετακινηθούν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου και ασφάλτου, με την ευθύνη εποπτείας της μετακίνησης και παρακολούθησης των χρονοδιαγραμμάτων να έχουν οι ειδικές Καθοδηγητικές και Υπουργικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές της Λάρνακας».
 
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα, έχουν συμφωνήσει για τη σύσταση της κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd, για ανέγερση κοινής εγκατάστασης εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου. Οι εταιρείες προχώρησαν ήδη με τον σχεδιασμό τους και τις χωματουργικές εργασίες στο βιομηχανικό οικόπεδο στο Βασιλικό, ενώ συνεργάζονται πλήρως με την Κυβέρνηση για την επίλυση των όποιων θεμάτων αδειοδότησης προκύπτουν».
 
Για την τέταρτη εταιρεία υγραερίου είπε πως «προχωρά με τον σχεδιασμό για αδειοδότηση της νέας της εγκατάστασης, με σκοπό την έναρξη των εργασιών το συντομότερο», ενώ για τα αναγκαία έργα υποδομής στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, είπε πως «έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για επιλογή του εργολάβου από το Τμήμα Δημοσίων Εργων και αναμένεται η έναρξη των εργασιών στις αρχές του 2020».  
 
Αφού ανέφερε ότι «βασική μας προτεραιότητα στον τομέα της ενέργειας είναι να φθάσουμε και να ξεπεράσουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ο Υπουργός είπε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα για να διευκολύνει τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς περί τα τέλη του 2021».
 
Ανάμεσα σ’ άλλα, σημείωσε «το Υπουργείο Εμπορίου εξήγγειλε το πολύ επιτυχημένο Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού. Ενώ η αρχική συνολική δυναμικότητα του Σχεδίου ήταν τα 150 MW, προχωρήσαμε τελικά σε αύξησή της στα 260 MW» υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό «για την επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων, η Κυβέρνηση προχωρά, επίσης, τις διαδικασίες για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, με τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) να έχει ολοκληρώσει, στις 22 Αυγούστου 2019, την αξιολόγηση των προσφορών για το έργο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών. Η κατακύρωση και υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα και οι υποδομές θα ολοκληρωθούν σε 24 μήνες».
 
Είπε ακόμα ότι «έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο στάδιο της ανοικτής διαδικασίας της ΔΕΦΑ για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια στην Κύπρο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Έντονο ενδιαφέρον επέδειξαν συνολικά 25 εταιρείες, οι οποίες αποτελούν και τα πλέον ισχυρά ονόματα της διεθνούς αγοράς LNG, γεγονός που μας αφήνει αισιόδοξους ότι θα εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικές τιμές».
 
Σημείωσε ότι «απώτερος στόχος των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και, συγκεκριμένα, στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι να έχουμε μέχρι το 2022 ένα νέο ενεργειακό μείγμα που να αποτελείται τουλάχιστον κατά 20% από ΑΠΕ και το υπόλοιπο από φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε τόσο τη μετάβαση της χώρας σε καθαρότερη ενέργεια όσο και τη μείωση του τελικού κόστους για τους καταναλωτές».
 
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, συνέχισε «εφαρμόζει Σχέδια Χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας, που για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 αφορούν κονδύλια της τάξης των 98.5 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουμε δεσμεύσει τα 92 εκατομμύρια ευρώ για εγκρίσεις που δόθηκαν σε 1.400 επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 6.5 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για δύο νέα Σχέδια που θα προκηρύξουμε, το πρώτο για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων και, το δεύτερο, για τις Συστάδες Επιχειρήσεων».
 
Ο Υπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι «το νέο Σχέδιο για Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων, με διαθέσιμο κονδύλι τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θα προκηρυχθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου. Σκοπός του, η ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ενώ ετοιμάζουμε τις προτάσεις για νέα Σχέδια Χορηγιών, οι οποίες θα υποβληθούν στα πλαίσια της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027».
 
Όπως εξήγησε τα νέα αυτά Σχέδια, περιλαμβανομένου και του Σχεδίου για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων «θα διεκπεραιώνονται πλέον μέσω μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργούμε ήδη από τα τέλη του 2017, για ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση αιτήσεων. Η πλατφόρμα αυτή αναβαθμίζει τον τρόπο που παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες και μειώνει τη γραφειοκρατία, αφού είναι, επίσης, παράλληλα συνδεδεμένη με τα ηλεκτρονικά συστήματα άλλων Κρατικών Υπηρεσιών για την αυτόματη ανάκτηση και επιβεβαίωση δεδομένων».
 
Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η ευημερία και η πρόοδος της Λάρνακας εξαρτώνται εν πολλοίς στις πρωτοβουλίες και τη σκληρή δουλειά των επιχειρηματιών της επαρχίας» και σημείωσε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, πως «εμείς ως Κυβέρνηση, οφείλουμε και προσπαθούμε να είμαστε πάντα στο πλευρό σας, προσφέροντας σας στήριξη και, κατά το δυνατόν, διευκολύνοντας το έργο που επιτελείτε».
 

Πηγή: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ