Πώς θα επηρεάσει το twitter η απαγόρευση πολιτικών διαφημίσεων;

Οι αναλυτές δεν φαίνονται να εκτιμούν πως η εν λόγω απαγόρευση θα επηρεάσει σημαντικά το κοινωνικό δίκτυο.

Το Twitter θα απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο διευθύνων του σύμβουλος, σε μια κίνηση η οποία προκάλεσε θετικές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ και αποδοκιμασίες από την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε όλες τις πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter, σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Τζακ Ντόρσεϊ στη σχετική του δήλωση. «Πιστεύουμε πως η εμβέλεια των πολιτικών μηνυμάτων είναι κάτι που θα έπρεπε να κερδίζεται, όχι να αγοράζεται».

Όπως σημειώνει το Reuters, αναλυτές δεν φαίνονται να εκτιμούν πως η εν λόγω απαγόρευση, που θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Νοεμβρίου, θα επηρεάσει σημαντικά το κοινωνικό δίκτυο, όσον αφορά στην επιχειρηματική του δραστηριότητα- με τη μετοχή του να σημειώνει πτώση 1,9%.

Οι εταιρείες του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για να σταματήσουν να εμφανίζουν διαφημίσεις οι οποίες παραπληροφορούν και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές. Το Facebook έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εξαιτίας της ρωσικής προπαγάνδας στην πλατφόρμα του η οποία φάνηκε να επηρεάζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, υπέρ του Τραμπ. Ωστόσο, κατέληξε στην απόφαση να μην κάνει fact checking στις διαφημίσεις των πολιτικών, προκαλώντας την αντίδραση υποψηφίων των Δημοκρατικών που συμμετέχουν στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών του 2020- μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

«Εκτιμούμε το ότι το Twitter αναδιοργανώνεται, έτσι ώστε να μην επιτρέπει σε αναπόδεικτες συκοφαντίες, όπως της καμπάνιας Τραμπ, να εμφανίζονται σε διαφημίσεις στην πλατφόρμα του» είπε ο Μπιλ Ρούσο, αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας της καμπάνιας Τραμπ, σε email. Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν έχει δεχτεί επιθέσεις από τον Τραμπ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ, στο εξωτερικό.

Ο Μπραντ Πάρσκεϊλ, που διαχειρίζεται την καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ, χαρακτήρισε την κίνηση του Twitter ως μια προσπάθεια να καταπνιγούν οι φωνές των συντηρητικών και μια «πολύ ανόητη απόφαση» για τους μετόχους της εταιρείας: «Θα σταματά το Twitter επίσης και διαφημίσεις από προκατειλημμένα ΜΜΕ που θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα, καθώς θα αγοράζουν εμφανές πολιτικό περιεχόμενο που προορίζεται εναντίον των Ρεπουμπλικανών;» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάρσκεϊλ. «Αυτή είναι άλλη μια προσπάθεια να σιγάσουν τους συντηρητικούς, από τη στιγμή του το Twitter ξέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει το πιο εξελιγμένο online πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ».

Ο Ντόρσεϊ εξήγησε την απόφαση σε μια σειρά από tweets: Όπως έγραψε, οι πολιτικές διαφημίσεις φέρνουν «εντελώς νέες προκλήσεις στον δημόσιο διάλογο», μεταξύ των οποίων η βελτιστοποίηση της αποστολής μηνυμάτων μέσω machine learning, το micro-targeting, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση παραπλανητικών πληροφοριών και τα deepfakes. «Δεν είναι αξιόπιστο το να λέμε πως δουλεύουμε σκληρά για να εμποδίσουμε τη χρήση των συστημάτων μας για την εξάπλωση παραπλανητικών πληροφοριών, αλλά αν κάποιος μας πληρώνει να στοχεύσουμε και να αναγκάσουμε ανθρώπους να βλέπουν τις πολιτικές τους διαφημίσεις, τότε μπορούν να λένε ό,τι θέλουν» σημείωσε σχετικά.

Θετικά υποδέχτηκε την εξέλιξη και η αντίπαλος του Τραμπ το 2016, Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζοντας πως «είναι το σωστό για τη δημοκρατία στην Αμερική και στον κόσμο» και προκαλώντας το Facebook να επανεξετάσει τη στάση του.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ