Διεργασίες για συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας σε τομείς έρευνας και συνεργασίας

Εξαιρετικά σημαντική η οικοδόμηση σχέσεων έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, είπε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος, σε δηλώσεις του μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με κρατικούς αξιωματούχους για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στην έρευνα και την καινοτομία.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποίησε σειρά επίσημων συναντήσεων με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης στοχεύοντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
 
Ο κ. Κόκκινος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.
 
Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των συνεργιών μεταξύ του ελλαδικού και κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, πιθανά πεδία συνεργασίας και η διεξαγωγή κοινών πρωτοβουλιών.
 
Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική.
 
«Υπάρχουν δυνατότητες για ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας», σημείωσε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας πως «Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και να καταστούν περιφερειακοί αλλά και διεθνείς κόμβοι επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα».
 
Decentralized 2019

Εξάλλου, τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και το πώς αυτές επηρεάζουν την Κύπρο και την νοτιοανατολική Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Decentralized 2019, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, στο πάνελ, με θέμα «Blockchain Regulation & Policy in South East Europe» συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας της Μάλτας Silvio Schembri, η Πρόδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος Βασιλική Λαζαράκου.
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κόκκινος.
 
Όπως αναφέρεται, διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά θέματα πολιτικής και κανονισμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που συνδέονται με την προσπάθειά τους να καταστούν «πρωτοπόροι» στα αχαρτογράφητα νερά της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology - DLT).
 
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα διάφορα εμπόδια και ζητήματα που προκύπτουν ως προς τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνολογία blockchain, τις συνέπειες της επιβολής υπέρμετρων ρυθμίσεων όπως επίσης, και το κόστος του να είσαι πρωτοπόρος έναντι του να είσαι ο επόμενος που ακολουθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ