Έκρηξη σε διαστημικό σκάφος της SpaceX (vid)

Το πρωτότυπο Mk1 ήταν να αρχίσει δοκιμαστικές πτήσεις σε ύψος 20 χλμ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ατύχημα με έκρηξη στο άνω τμήμα του σκάφους σημειώθηκε σε δοκιμή του πρώτου πλήρους μεγέθους πρωτοτύπου του διαστημοπλοίου Starship της SpaceX την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το Space.com, υπήρξε μια «ανωμαλία» κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής συμπίεσης στο Starship Mk1 την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της SpaceX κοντά στη Μπόκα Τσίκα, στο Νότιο Τέξας. Σημειώνεται πως οι δοκιμές του Mk1 άρχισαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, όταν το σκάφος «ανέπνευσε» κατά την πρώτη του δοκιμή πίεσης.

Όπως έγραψε ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Έλον Μασκ, στο Twitter, η εταιρεία πλέον θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη πιο προηγμένων πρωτοτύπων αντί να επισκευάσει και να δοκιμάσει ξανά το Mk1.

«Σίγουρα...μα θα περάσουμε στο σχέδιο Mk3. Αυτό είχε κάποια αξία από κατασκευαστικής άποψης, αλλά το σχέδιο για πτήση είναι αρκετά διαφορετικό» έγραψε ο Μασκ, απαντώντας σε tweet που εξέφραζε την άποψη πως η SpaceX ίσως να κατέληγε να περάσει κατευθείαν στο Mk2 ή το Mk3.

Όπως σημειώνει το Space.com, εκπρόσωποι της SpaceX ενίσχυσαν αυτή την άποψη με δήλωσή τους μέσω email την Τετάρτη: «Σκοπός της δοκιμής ήταν να πάμε την πίεση στα συστήματα στο μέγιστο δυνατό, οπότε το αποτέλεσμα δεν ήταν εντελώς απρόσμενο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε πρόκειται για κάποια σοβαρή οπισθοδρόμηση» έγραψαν.

«Όπως έγραψε ο Έλον, το Mk1 αποτέλεσε έναν πολύτιμο πρόδρομο από κατασκευαστικής άποψης, αλλά το σχέδιο για πτήση είναι αρκετά διαφορετικό. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί να μην πετάξει...και η ομάδα επικεντρώνεται στα Mk3, που είναι σχεδιασμένα για τροχιά».

Το Μk1, ύψους 50 μέτρων, είχε παρουσιαστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Συνολικά το Starship της εταιρείας αποτελείται από το ίδιο το διαστημόπλοιο (επίσης με το όνομα Starship) και έναν γιγαντιαίο πύραυλο Super Heavy- επαναχρησιμοποιούμενα και τα δύο τμήματα. Ο Super Heavy θα εκτοξεύει το Starship σε τροχιά και μετά θα επιστρέφει πίσω για κάθετη προσγείωση, όπως κάνουν ήδη οι πύραυλοι Falcon 9 και Falcon Heavy της εταιρείας. Από πλευράς του, το Starship (για το οποίο ο Μασκ έχει πει ότι θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 επιβαίνοντες- θα ταξιδεύει στη Σελήνη, στον Άρη ή σε άλλους προορισμούς.

Το Starship Mk2 είναι ήδη υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Space Coast της Φλόριντα. Όπως και το Mk1, διαθέτει τρεις πυραυλοκινητήρες Raptor. Η τελική έκδοση του Starship θα έχει έξι, και o πύραυλος Super Heavy θα διαθέτει 37.

Όπως αναφέρει το BBC, το πρωτότυπο Mk1 ήταν να αρχίσει δοκιμαστικές πτήσεις σε ύψος 20 χλμ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, όπως προκύπτει από όσα ανέφεραν ο Μασκ και η SpaceX, αυτό δεν φαίνεται πως θα συμβεί τελικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ