Πόσο χρόνο περνούν τα μικρά παιδιά μπροστά από οθόνες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά έως 18 μηνών να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με ψηφιακές συσκευές.

Η ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση και τις οθόνες γενικότερα ξεκινά πλέον από τη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Όλμπανι – οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics» - ένα παιδί ηλικίας ενός έτους περνάει κατά μέσο όρο σχεδόν μία ώρα (για την ακρίβεια 53 λεπτά) μπροστά από την οθόνη μιας τηλεόρασης, ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, στην ηλικία των τριών ετών, ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε περίπου 2,5 ώρες (150 λεπτά).

Κατά τους ερευνητές, τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και όσα έχουν γονείς χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, περνούν τον περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες ακόμη και έως την ηλικία των οκτώ ετών, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές – οι οποίοι μελέτησαν σχεδόν 4.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 36 μηνών και αργότερα τα ίδια παιδιά όταν είχαν γίνει επτά έως οκτώ ετών – εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη, θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας αν αρχίσουν νωρίς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά έως 18 μηνών να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με ψηφιακές συσκευές, με την εισαγωγή των οθονών να γίνεται αργά και με μέτρο στην ηλικία των 18 έως 24 μηνών. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες δύο έως πέντε ετών, συνιστά η παραμονή μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη να μην ξεπερνά συνολικά τη μία ώρα την ημέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, JAMA Pediatrics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ