Πως θα είναι η Google σε μια δεκαετία;

Tι εκτιμούν επιστημονικοί ερευνητές και βετεράνοι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Φανταστείτε πως ήταν τα πράγματα όταν χρησιμοποιούσαμε τη μηχανή αναζήτησης της Google δέκα χρόνια πριν, το 2009.

Το πιο πιθανόν, όταν θέλαμε να κάνουμε χρήση της μηχανής, να ανάβαμε τον υπολογιστή, να μπαίναμε στο www.google.com και να πληκτρολογούσαμε κάποιες λέξεις-κλειδιά στο πεδίο "αναζήτηση".

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται και πολύ διαφορετικό από το πως χρησιμοποιούμε την Google σήμερα, και όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, απλά και μόνο με την πληκτρολόγηση του κουμπιού “αναζήτησης”.

Όπως μεταδίδει το BusinessInsider.in, πριν μια δεκαετία, η επιλογή περιλάμβανε απλά μια τυπική λίστα με ορισμένους συνδέσμους (links), ενώ τώρα περιλαμβάνει πλούσιες πηγές πληροφόρησης και όλων των ειδών περιεχόμενα, από το αθλητικό μέχρι και πολιτικά.

Σύμφωνα με βετεράνο εργαζόμενο της εταιρείας, η μεγαλύτερη αλλαγή που θα επέλθει στην Google μετά από δέκα χρόνια, θα αφορά περισσότερο την διαδικασία μέσα από την οποία η εταιρεία κινείται για να παρέχει τις απαντήσεις που ψάχνουν οι χρήστες, και λιγότερο τον τρόπο που παρουσιάζεται μια πληροφορία.

Με άλλα λόγια, η Google θα γίνει πιο αποτελεσματική στο να κατανοήσει τι ψάχνει ο χρήστης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η εκτίμηση του Daniel M. Russel, ανώτερος επιστημονικός ερευνητής της Google, όπου σε ερώτηση κατά πόσον και τι αλλαγές θα γίνουν στην εταιρεία στο μέλλον, δήλωσε ότι “η γενική κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί θα αφορά μια βαθύτερη ανάλυση του γλωσσικού περιεχομένου, καθώς και βελτίωση στην κατανόηση του περιεχομένου διάφορων ανεξάρτητων ιστοσελίδων με σκοπό να δώσουν με όση περισσότερη ακρίβεια γίνεται την σωστή πληροφόρηση σ’ αυτό που ψάχνουν οι χρήστες.

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα που οδηγούν προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως η εισαγωγή της εφαρμογής ‘BERT technology’ και η κατάδειξη των αποτελεσμάτων που πληκτρολογούνται. Συγκεκριμένα, με το ‘BERT technology’, θα γίνεται πιο εύκολη η κατανόηση του περιεχομένου που προέρχεται μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στην μηχανή αναζήτησης.

Με απλά λόγια, η Google θα κατανοεί πιο εύκολα τον λόγο που κρύβεται πίσω από την πληκτρολόγηση λέξεων-κλειδιών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε μερικούς μήνες.

Τέλος, ένας ακόμα μακροπρόθεσμος στόχος της Google είναι να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στο να συνδυάζει τα αποτελέσματα που ψάχνει το κοινό με ένα πιο ευρύ πλαίσιο από ποικιλόμορφες έννοιες, καθώς και να αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια τις προθέσεις των  χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ