Η πληροφορική ανάμεσα στα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές

Υπάρχει τεράστια έλλειψη στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΙT).

Με μια ανάλυση για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις, που βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης παγκοσμίως, απάντησε -ερωτηθείς για τις τάσεις αλλά και τους εργασιακούς τομείς που αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη άνοδο το 2020- ο Μάρκος Κορβέσης, Career Consultant (σύμβουλος καριέρας), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αφορά τις εξελίξεις κυρίως στο κλάδο της τεχνολογίας, εξελίξεις όπως machine learning (μηχανική μάθηση), data science (επιστήμη των δεδομένων), Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ο.κ, εξελίξεις που ως αποτέλεσμα θα έχουν να αντικατασταθούν κάποια επαγγέλματα με καινούργια και πολλές θέσεις να απαιτούν πλέον ψηφιακές δεξιότητες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κορβέσης, που τόνισε πως η πληροφορική και οι εφαρμογές της είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει στις αναζητήσεις των εργοδοτών ως δεξιότητα.

"Σίγουρα ό,τι έχει να κάνει με προγραμματισμό και ανάπτυξη των εφαρμογών ξεχωρίζει. Υπάρχει τεράστια έλλειψη στον τομέα των ΙΤ (Τεχνολογιών Πληροφορικής), οι εταιρίες αυξάνονται συνεχώς, χρειάζονται καινούργια πράγματα, υπάρχουν διαρκώς νέες εξελίξεις, η Ελλάδα και η Κύπρος  έχουν άλλωστε μείνει και λίγο πίσω στον τομέα αυτό και υπάρχουν ανάγκες για προγραμματιστές. Είναι άλλωστε και ένα επάγγελμα, το οποίο μπορεί άλλωστε κάποιος να το ακολουθήσει και πιο εύκολα, αφού ακόμη και με σεμιναριακή, σχετικά σύντομη, εκπαίδευση, ξεκινά κανείς να γίνει προγραμματιστής και να χτίζει σιγά-σιγά τις γνώσεις, το portfolio και την εμπειρία του", τόνισε ο κ.Κορβέσης.

Την ίδια ώρα όσο ανεβαίνει η ζήτηση, επί παραδείγματι στην ευρωπαϊκή αγορά, για τεχνολογικά ικανούς εργαζόμενους, τόσο στον αντίποδα υπάρχουν ειδικότητες που οδεύουν προς εξαφάνιση. "Ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και είναι κάτι που συναντούμε και εμείς ως carrier consultants- πολλά επαγγέλματα που είναι πιο χειρωνακτικά, επαγγέλματα σε junior θέσεις (θέσεις χαμηλότερων συγκριτικά δεξιοτήτων) όπως είναι πωλητές καταστημάτων λιανικής, οδηγοί και άλλα τέτοιου επιπέδου,έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται σιγά-σιγά. 

Πηγή: skai.gr
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ