Βιοτεχνολογία: Αυτές είναι οι 20 εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν το 2020

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοτεχνολογίας κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Eίκοσι βιοτεχνολογικές εταιρείες αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2020. Όπως αναφέρει το iatronet.gr, οι περισσότερες εταιρείες και συγκεκριμένα έξι δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, τρεις είναι στην Αγγλία, δύο στην Ελβετία, δύο στην Ολλανδία, δύο στο Βέλγιο και από μία στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ισπανία.

Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Labiotech.eu, το τελευταίο τρίμηνο του 2019, τα οικονομικά της βιοτεχνολογίας, σημείωσαν ένα σημαντικό άλμα που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοτεχνολογίας κερδίζει δυναμική και έδαφος και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο τη νέα δεκαετία.

Ποιες όμως είναι αυτές οι εταιρείες:

Avantium
Ιδρύθηκε: 2000
Τοποθεσία: Άμστερνταμ, Ολλανδία
Η Avantium αναπτύσσει φυτικά ανανεώσιμα βιοπλαστικά που προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στις πετροχημικές πηγές. Το 2019, η εταιρεία δημιούργησε ένα εργοστάσιο επίδειξης 10 τόνων για την παραγωγή μονοαιθυλενογλυκόλης, μιας ένωσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών φιαλών μεταξύ άλλων προϊόντων. Το 2020, η Avantium σχεδιάζει να αυξήσει περίπου τα κονδύλια της κατά 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός νέου εργοστασίου για την παραγωγή άλλων ενώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων.

BioNTech
Ιδρύθηκε: 2008
Τοποθεσία: Mainz, Γερμανία
Η BioNTech ειδικεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών ανοσο-ογκολογίας σε μια σειρά διαφορετικών τεχνολογιών. Μετά από μια δημόσια εγγραφή ύψους 140 εκατ. δολαρίων στο Nasdaq τον Οκτώβριο του 2019, η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έξι κλινικές δοκιμές καθώς και πρόσθετες δοκιμές αργότερα. Το επόμενο έτος, η BioNTech θα αναφέρει επίσης δεδομένα από κλινικές δοκιμές που δοκιμάζουν την τεχνολογία αγγελιοφόρων RNA σε ασθενείς με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, μελάνωμα και συμπαγείς όγκους.

Carbios
Ιδρύθηκε: 2011
Τοποθεσία: St-Beauzire, Γαλλία
Η Carbios αναπτύσσει μια ενζυματική τεχνολογία για να είναι σε θέση να αποικοδομήσει και να ανακυκλώσει πλήρως τα πλαστικά. Το 2019, η εταιρεία συνεργάζεται με τον παραγωγό ενζύμων Novozymes για την παραγωγή βιοαποδομήσιμων πλαστικών που κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Το 2020, οι εταίροι αναμένουν τη δρομολόγηση μιας σειράς πλαστικών προϊόντων πλήρως βιοαποικοδομήσιμων ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, μετά και την επιβολή της πρόσφατα εγκριθείσας απαγόρευσης της ΕΕ για πλαστικά μιας χρήσεως.

Celyad
Ιδρύθηκε: 2004
Τοποθεσία: Mont-Saint-Guibert, Βέλγιο
Η Celyad εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπείας κυττάρων CAR-T που μπορούν να ληφθούν από τους δότες αντί να παρασκευάζονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Τον Νοέμβριο του 2019, η εταιρεία κυκλοφόρησε τα πρώτα κλινικά δεδομένα που εξέτασαν αυτή την προσέγγιση εκτός των ραδιοσυχνοτήτων σε συμπαγείς όγκους, παρέχοντας μερικές ενδιάμεσες γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Το 2020, η Celyad αναμένει να έχει πιο λεπτομερή δεδομένα από αυτή τη δοκιμή και να ξεκινήσει μια νέα δοκιμή φάσης Ι με μια άλλη θεραπεία CAR-T στον αγωγό της. Η εταιρεία μπορεί επίσης να αναζητήσει χρηματοδότηση για να διατηρήσει τα κλινικά της προγράμματα μέχρι το τέλος του έτους.

CRISPR Therapeutics
Ιδρύθηκε: 2013
Τοποθεσία: Zug, Ελβετία
Η CRISPR Therapeutics, πρωτοπορεί στην επεξεργασία CRISPR / Cas9 γονιδίων και κυκλοφόρησε τα πρώτα προκαταρκτικά δεδομένα σε ανθρώπους που δοκιμάζουν αυτή την τεχνολογία και εμφανίζουν γενετικές διαταραχές στα τέλη του 2019, ενώ αναμένονται πλήρη αποτελέσματα το επόμενο έτος. Το 2020, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει παράλληλα τουλάχιστον πέντε κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, στις αρχές του επόμενου έτους, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα διεξάγει ακρόαση σχετικά με τα περίφημα αμφισβητούμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των αμερικανών ανταγωνιστών της CRISPR Therapeutics, γεγονός που θα καθορίσει την κατάσταση πνευματικής ιδιοκτησίας της τεχνολογίας CRISPR στην Ευρώπη.

F2G
Ιδρύθηκε: 1998
Τοποθεσία: Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Είναι μια βρετανική-αυστριακή εταιρεία που αναπτύσσει αντιμυκητιασικά φάρμακα. Επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πρόκλησης της αντιμικροβιακής αντοχής. Η F2G αναμένει αποτελέσματα το 2020 από μια δοκιμή φάσης ΙΙβ όπου δοκιμάζει τον υποψήφιο φάρμακό της σε ασθενείς με μυκητιασικές λοιμώξεις που δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.

Follicum
Ιδρύθηκε το; 2011
Τοποθεσία: Lund, Σουηδία
Η εταιρεία αναπτύσσει πεπτιδικά φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης και του διαβήτη. Το 2020, σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης Ι με ένα φάρμακο που έχει δείξει ότι μπορεί να διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1. Προετοιμάζεται επίσης για την έναρξη μιας δοκιμής φάσης ΙΙ που εξετάζει τη θεραπεία τριχόπτωσης.

Genfit
Ιδρύθηκε: 1999
Τοποθεσία: Loos, Γαλλία
Το Genfit αναπτύσσει θεραπείες για μεταβολικές και ηπατικές καταστάσεις. Μετά τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 120 εκατ. ευρώ το 2019, η εταιρεία αναμένει αποτελέσματα από μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η δοκιμή αφορά το υποψήφιο φάρμακο, elafibranor, σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) . Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, το φάρμακο μπορεί να γίνει μια από τις πρώτες θεραπείες που θα εγκριθούν ποτέ για αυτή την πάθηση, γεγονός που θα έδινε πρόσβαση στη Genfit σε μια τεράστια αγορά.

GenSight Biologics
Ιδρύθηκε: 2012
Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
Η GenSight Biologics αναπτύσσει γονιδιακές θεραπείες για τη θεραπεία γενετικών μορφών τύφλωσης. Το 2019, η εταιρεία ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής για την επικεφαλής υποψήφια θεραπεία της, παρά το γεγονός ότι απέτυχε να αποδείξει ότι ήταν ανώτερη από τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο σε πρόσφατη δοκιμή φάσης ΙΙ. Σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα έγκριση στον ΕΜΑ στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Hookipa Biotech
Ιδρύθηκε: 2011
Τοποθεσία: Βιέννη, Αυστρία
Η Hookipa Biotech αναπτύσσει ανοσοθεραπείες για μολυσματικές ασθένειες και καρκίνο. Το 2019, η εταιρεία κέρδισε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το 2020, η εταιρεία αναμένει αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙ που εξετάζει κατά πόσο ο εμβόλιο μολύβδου είναι σε θέση να αποτρέψει λοιμώξεις και επιπλοκές σε ασθενείς που λαμβάνουν μεταμοσχεύσεις οργάνων από δότες μολυσμένους με κυτταρομεγαλοϊό. Η εταιρεία θα ξεκινήσει επίσης μια δοκιμή φάσης Ι / ΙΙ με μια θεραπεία για καρκίνους που προκαλείται από τον ανθρώπινο θηλωματοϊό.

MaaT Pharma
Ιδρύθηκε: 2014
Τοποθεσία: Λυών, Γαλλία
Η MaaT Pharma αναπτύσσει θεραπείες από ζωντανά βακτήρια που επιδιώκουν τη βελτίωση του αποτελέσματος των θεραπειών του καρκίνου, εμποδίζοντας την καταστροφή του μικροβιακού εντέρου. Το 2020, η εταιρεία αναμένει αποτελέσματα από δύο κλινικές δοκιμές, μια φάση Ι σε ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία και μια φάση ΙΙ σε ασθενείς που υποφέρουν από επιπλοκές μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Meatable
Ιδρύθηκε: 2018
Τοποθεσία: Ντελφτ, Ολλανδία
Αναπτύσσει μια τεχνολογία για την κλιμάκωση της παραγωγής κρέατος που παρασκευάζεται στα εργαστήρια. Ενώ άλλοι παίκτες στον τομέα με πιο προηγμένα προγράμματα επικεντρώνονται κυρίως στην παραγωγή εναλλακτικών επιλογών για το βόειο κρέας, η Meatable έθεσε το Δεκέμβριο γραμμή παραγωγής επενδύοντας 9 εκατ. ευρώ που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει το πρώτο εργαστήριο χοιρινού κρέατος το καλοκαίρι του 2020.

Orphazyme
Ιδρύθηκε: 2009
Τοποθεσία: Κοπεγχάγη, Δανία
Αναπτύσσει θεραπείες για σπάνιες ασθένειες που εμποδίζουν τη σωστή αναδίπλωση πρωτεϊνών και συνεπώς τη λειτουργία τους. Το 2020, η εταιρεία θα καταθέσει για πρώτη άδεια κυκλοφορίας, σχετικά με θεραπεία για τη νόσο Niemann-Pick, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η Orphazyme αναμένει επίσης να αναφέρει τα αποτελέσματα μιας δοκιμής φάσης ΙΙ στη νόσο Gaucher.

Oryzon Genomics
Ιδρύθηκε: 2000
Τοποθεσία: Βαρκελώνη, Ισπανία
Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη επιγενετικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια του 2019, η εταιρεία εξέδωσε θετικά κλινικά δεδομένα από μελέτες σε ασθενείς με λευχαιμία και καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και στη νόσο Alzheimer. Το 2020, η εταιρεία θα περιμένει πρόσθετα αποτελέσματα φάσης ΙΙα από συνεχιζόμενες δοκιμές σε όλες αυτές τις ενδείξεις.

Promethera
Ιδρύθηκε: 2009
Τοποθεσία: Mont-Saint-Guibert, Βέλγιο
Αναπτύσσει κυτταρικές θεραπείες που βασίζονται σε ηπατικά κύτταρα του ανθρώπου και αύξησε πέρυσι κατά 47 εκατ. ευρώ το 2019 τα κονδύλια της για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εταιρεία θα αναμένει τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙα, δοκιμάζοντας την τεχνολογία της για τη θεραπεία της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH), μιας κατάστασης του ήπατος για την οποία δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένη θεραπεία.

Targedys
Ιδρύθηκε: 2011
Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
Η Targedys αναπτύσσει θεραπείες για τη ρύθμιση της όρεξης. Στις αρχές του 2020, η εταιρεία αναμένει αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που εξετάζει την επίδραση μιας ζωντανής βακτηριδιακής θεραπείας στο βάρος των υπέρβαρων ανθρώπων.

Ynsect
Ιδρύθηκε: 2011
Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
Η Ynsect επιδιώκει να προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών από έντομα. Το 2019 συγκέντρωσε 110 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της μεγαλύτερης αυτοματοποιημένης μονάδας εντομοκτόνων παγκοσμίως. Το 2020 αναμένει να λάβει έγκριση στην ΕΕ για χρήση εντόμων σε ζωοτροφές κοτόπουλου και σε λιπάσματα, καθώς και για ορισμένα είδη που θα χρησιμοποιηθούν για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ