Οι Ευρωπαίοι φοβούνται παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους στο ίντερνετ

Οι αριθμοί δείχνουν ανησυχητικές ενδείξεις.

Το 2019, 44% των πολιτών της ΕΕ ηλικίας 16 έως 74 ετών ανέφεραν ότι έχουν περιορίσει τις ιδιωτικές τους δραστηριότητες στο διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Η δραστηριότητα την οποία οι περισσότεροι αποφεύγουν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια αφορά προσωπικές πληροφορίες σε κοινωνικές ή επαγγελματικές υπηρεσίες δικτύωσης (25% του πληθυσμού).

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια περιόρισαν ή εμπόδισαν το 19% των χρηστών από τη χρήση δημόσιου WiFi και 17% από τη λήψη λογισμικού, εφαρμογών, μουσικής, αρχείων βίντεο, παιχνιδιών ή άλλων αρχείων, ενώ το 16% ανέφερε ότι απέφυγε τις ηλεκτρονικές αγορές, το  13% τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και το 8% την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες ή τη διοίκηση.

 

Το 1% του πληθυσμού της ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 2% αυτών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες, αντιμετώπισε οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από κλοπή ταυτότητας, δόλια μηνύματα ή ανακατεύθυνση σε ψεύτικες ιστοσελίδες.

Επιπλέον, το 2019, το 34% των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια μέσω της χρήσης του διαδικτύου για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες.

Το 26% του πληθυσμού της ΕΕ ανέφερε ότι έλαβε ψευδή μηνύματα προσπαθώντας να αποκτήσει πληροφορίες όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με ιστότοπους ηλεκτρονικής τραπεζικής (phishing), ενώ το 13% ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming).

Το 3% των ατόμων που υπέστησαν δόλια χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, το 3% από την απώλεια εγγράφων, εικόνων ή άλλων δεδομένων που οφείλονται σε ιό ή άλλη μόλυνση από υπολογιστή, όπως σκουλήκι ή "trojans", ενώ το 2% ανέφερε ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διακόπηκε και το περιεχόμενο δημοσιεύτηκε ή χωρίς γνώση του χρήστη του διαδικτύου.

Επιπλέον, κλοπή ταυτότητας μέσω διαδικτύου και κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα π.χ. διακρίσεις, παρενόχληση ή εκφοβισμός, αναφέρθηκαν από το 1% του πληθυσμού της κάθε χώρας.

Στην Κύπρο οι δραστηριότητες στο διαδίκτυο που περιορίστηκαν ή αποφεύχθηκαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους τελευταίους 12 μήνες (ως% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, το 2019) περιελάμβαναν:

- Παραγγελία ή αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, για το 17% των χρηστών,

- Τραπεζικές διαδικτυακές συναλλαγές, 11%

- Παροχή προσωπικών πληροφοριών σε υπηρεσίες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης, για το 28%

- Επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες ή διοικήσεις, 2%

- Λήψη λογισμικού, εφαρμογών, μουσικής, αρχείων βίντεο, παιχνιδιών ή άλλων αρχείων δεδομένων 10% και

- Χρήση του διαδικτύου μέσω δημόσιου WiFi 4%.

Επιπλέον, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια που αντιμετωπίστηκαν μέσω της ιδιωτικής χρήσης του Διαδικτύου τους τελευταίους 12 μήνες στην Κύπρο, ως ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών το 2019 περιελάμβαναν:

- δόλια χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, 1%

- Ηλεκτρονική κλοπή ταυτότητας 1%

- Phishing, για το 19%

- Pharming, 8%

- Λογαριασμός κοινωνικού δικτύου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταστραφεί, 1% 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ