ΗΒ: Πράσινο φως στη Huawei για τα 5G

Παρά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει ρόλο στην κινεζική τεχνολογική εταιρεία Huawei στην ανάπτυξη του εθνικού δικτύου 5G παρά τις έντονες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ περί υπονόμευσης της βρετανικής εθνικής ασφάλειας και περί δυνητικών επιπτώσεων στη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου-Ουάσινγκτον.

Σε πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποφασίστηκε ότι η Huawei θα έχει έναν «περιορισμένο» ρόλο στην «περιφέρεια» του βρετανικού δικτύου 5G.

Αυτό σημαίνει πως η κινεζική εταιρεία θα αποκλειστεί από περιοχές του δικτύου που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τις κρίσιμες υποδομές, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές μονάδες.

Θα της επιτραπεί να εμπλακεί στην ανάπτυξη μέρους του περιφερειακού δικτύου, συγκεκριμένα έως και στο 35% του δικτύου.

Η απόφαση θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πιο δύσκολες που είχε να λάβει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Από τη μία πλευρά οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου έδιναν το πράσινο φως για την ανάμιξη των Κινέζων στο βρετανικό δίκτυο 5G, εκτιμώντας ότι η περιορισμένη συμμετοχή της Huawei είναι μεν ρίσκο ασφαλείας, αλλά ελεγχόμενο. Επίσης, η κυβέρνηση βρισκόταν ενώπιον μιας καθυστέρησης δύο ή τριών τελών στην ανάπτυξη του προηγμένου δικτύου τηλεπικοινωνιών εφόσον απέρριπτε την κινεζική εμπλοκή.

Από την άλλη, οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας προειδοποιούσαν ότι στο μέλλον οι τηλεπικοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτεθειμένες σε επιθέσεις και κατασκοπεία από την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ως εντεινόμενη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. 

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αφήσει μάλιστα να εννοηθεί ότι η συνεργάτιδα του Λονδίνου με τη Huawei θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του εύρους της διατλαντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που επιδιώκει το Λονδίνο μετά από το Brexit.

Επίσης, πολλές ήταν οι προειδοποιήσεις κατά της συνεργασίας με τη Huawei από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, κυρίως στη βάση των αμερικανικών ανησυχιών. Ο προβεβλημένος βουλευτής Τομ Τούγκεντχατ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σχολίασε ότι η εμπλοκή της Huawei είναι σαν να βάζει η βρετανική κυβέρνηση «την αλεπού μες στο κοτέτσι».

Ανακοινώνοντας την απόφαση, η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού βαρόνη Νίκι Μόργκαν, θέλοντας να κατευνάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις, είπε ότι «πρόκειται για μια λύση που αφορά συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους που άπτονται αποκλειστικά του Ηνωμένου Βασιλείου και μια απόφαση που απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε η Υπουργός ότι «όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για ασφαλή και ανθεκτικά δίκτυα, με την κυριαρχία μας επί των δεδομένων προστατευμένη, αλλά χτίζει επίσης επί της στρατηγικής μας για ανάπτυξη μιας ποικιλίας παρόχων. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να αδράξουμε τις τεράστιες ευκαιρίες της τεχνολογίας του 21ου αιώνα».

Με πρόσθετο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επίσκεψη στο Λονδίνο του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Τζόνσον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ