Elon Musk: Ο άνθρωπος που δεν βολεύεται στη Γη

O ιδρυτής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει ηλεκτρικά οχήματα.

Της Άννας Κριθαρίδου

O Elon Musk γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής στις 28 Ιουνίου 1971. Μεγάλωσε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του και τη μικρότερη αδελφή του. Οι γονείς του χώρισαν το 1980 και έκτοτε ο Musk ζούσε περισσότερο με τον πατέρα του στη Νότια Αφρική.

Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να πειραματίζεται με έναν υπολογιστή Commodore VIC-20 και κατόπιν, στην ηλικία των 12, έμαθε μόνος του προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πώλησε τον κώδικα που έγραψε για ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει σε γλώσσα BASIC σε ένα περιοδικό υπολογιστών για περίπου 500 δολάρια Αμερικής.

Με την αποφοίτησή του από το λύκειο στη Νότια Αφρική, μετακόμισε στον Καναδά το 1989, όπου και απέκτησε την καναδική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του. Εκεί γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Queen’s University στο Οντάριο και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, ενώ αργότερα απέκτησε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Wharton School of Economics του ίδιου πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Musk μαζί με έναν άλλο συμφοιτητή του αγόρασαν ένα κτίριο 10 δωματίων, το οποίο και προσάρμοσαν ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης για άλλους φοιτητές. 

Το 1995, μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ξεκινήσει το διδακτορικό του στην Εφαρμοσμένη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο πολύ σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, που σχετίζονταν με το διαδίκτυο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διάστημα. Το 2002, μάλιστα, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Η απαρχή της τεχνολογικής ανάπτυξης

Σε ηλικία 24 ετών, το 1995, ο Musk μαζί με τον αδελφό του, χρησιμοποιώντας $28.000 που τους είχε δώσει ο πατέρας τους, ίδρυσαν την εταιρεία Zip2. Επρόκειτο για μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και εύρεσης εμπορικών επιχειρήσεων. Ο Musk κατάφερε να εξασφαλίσει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών με τους TIMES της Νέας Υόρκης καθώς και με τη Chicago Tribune, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Η Compaq εξαγόρασε τη Zip2 για $307 εκατ. σε μετρητά και $34 εκατ. σε μετοχές το 1999, με τον Musk να λαμβάνει το 7% του ποσού ($22 εκατ.).

Tέσσερα χρόνια αργότερα, ο Musk χρησιμοποίησε $10 εκατ. από το ποσό που κέρδισε με την πώληση της Zip2 για να ιδρύσει τον διαδικτυακό τόπο X.com, ο οποίος ειδικευόταν σε οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Η συγχώνευση με το PayPal

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία αυτή συγχωνεύτηκε με μια άλλη, η οποία διέθετε μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων με την ονομασία PayPal. Η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο επικεντρώθηκε στην υπηρεσία του PayPal και ονομάστηκε και η ίδια έτσι. Η ανάπτυξη της εταιρείας γνώρισε άνθηση, με το PayPal να εγγράφει στο σύστημά του όχι μόνο αυτούς που έκαναν πληρωμές αλλά και αυτούς που τις λάμβαναν. Μετά από κάποιο καιρό, το διοικητικό συμβούλιο έπαυσε τον Musk από γενικό διευθυντή λόγω διαφωνίας που ο ίδιος είχε ως προς την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του PayPal στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Το 2002, το PayPal εξαγοράστηκε από το eBay για το ποσό του $1,5 δισ. σε μετοχές. Ο Musk καρπώθηκε $165 εκατ., καθώς πριν από την πώληση κατείχε το 11,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η SpaceX και το όνειρο της διαστημικής εξερεύνησης

Στα 30 του χρόνια, ο Musk ξεκίνησε να ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την εξερεύνηση του διαστήματος και συγκεκριμένα με την εξερεύνηση του Άρη.

Έτσι, άρχισε να ταξιδεύει. Προορισμός ήταν η Ρωσία, όπου σκόπευε να αγοράσει παροπλισμένους και ανακαινισμένους διηπειρωτικούς πυραύλους (Dnepr-1), ώστε να τους μετατρέψει σε οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού στο διάστημα. Εκεί προσπάθησε να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες που ασχολούνταν με το διάστημα, εντούτοις δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και έτσι επέστρεψε, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, στις ΗΠΑ.

Λίγο καιρό αργότερα, επέστρεψε στη Ρωσία, έχοντας αυτή τη φορά μαζί του έμπειρα άτομα, καθώς και καλά διασυνδεδεμένους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες και εντάσεις ως προς το κόστος της προμήθειας των πυραύλων, κάτι που έκανε τον Musk να θεωρήσει πως θα του ήταν πιο σύμφορο να ιδρύσει μια δική του εταιρεία, η οποία θα κατασκεύαζε τους πυραύλους που χρειαζόταν. 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Musk, το κόστος των πρώτων υλών για την κατασκευή ενός πυραύλου θα ήταν μόλις το 3% του κέρδους από την πώλησή του, κάτι που θα απέφερε μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Βάζοντας $100 εκατ. από την προσωπική περιουσία που είχε έως τότε σχηματίσει, ο Musk ίδρυσε τη SpaceX τον Ιούνιο του 2002, με τον μακροπρόθεσμο στόχο του –όπως δήλωσε– να είναι η δημιουργία ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού. 

Κατά τα επτά πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η SpaceX σχεδίασε και κατασκεύασε τα διαστημικά οχήματα Falcon (απογείωσης) και Dragon (πολλαπλών χρήσεων), ενώ το 2009 το Falcon 1 έγινε το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα το οποίο τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της Γης. Στη βιογραφία του αναφέρεται ότι επιθυμεί να ιδρύσει μια αποικία στον Άρη έως το 2040, με πληθυσμό που θα φτάνει τις 80.000. O Μusk θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρχουν πρωτόγονες μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το αν υπάρχουν άλλες νοήμονες μορφές ζωής.

Πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό;

Την τελική έγκριση για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας έρευνας και παραγωγής για το πρόγραμμα Deep Space Starship εξασφάλισε η SpaceX. 

Η εν λόγω εταιρεία, σε συνεργασία με τη Space Adventures, η οποία εξειδικεύεται στον διαστημικό τουρισμό, σχεδίασαν μαζί να στείλουν μια ομάδα τουριστών στο διάστημα, σε μια πτήση που προγραμματίζουν για το 2021.

Το διαστημικό σκάφος Dragon της SpaceX μπορεί να στείλει μέχρι και επτά επιβάτες στο διάστημα. Ωστόσο, τέσσερις από αυτούς θα είναι οι υπερτυχεροί τουρίστες που θα καταφέρουν να κάνουν κράτηση για το συγκεκριμένο διαστημικό ταξίδι, το οποίο αναμένεται να έχει διάρκεια πέντε ημερών, κατά τις οποίες το διαστημικό σκάφος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Tesla

Εκτός από τις άλλες εταιρείες-κολοσσούς, ο Musk ίδρυσε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει ηλεκτρικά οχήματα. Η εταιρεία απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου στην ιστορία πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Η Tesla έχει πάρει το όνομά της από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και φυσικό Nikola Tesla.

Φιλανθρωπικό έργο

Ο ίδιος έχει ιδρύσει το ίδρυμα με την επωνυμία Musk Foundation. Το εν λόγω ίδρυμα επικεντρώνεται στην παροχή συστημάτων ανανεώσιμων και ελεύθερων πηγών ενέργειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές. Άλλωστε, ο Musk βοήθησε στην επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων παιδιών στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, προσφέροντας ένα μίνι υποβρύχιο που είχε δώσει εντολή να κατασκευαστεί σε χρόνο-ρεκόρ μόνο και μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μάλιστα, ο ίδιος βρισκόταν και σε συνομιλίες/συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.

Τεχνητή νοημοσύνη

O εκκεντρικός επιχειρηματίας έχει αναφερθεί αρκετές φορές στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνοντας πως πρόκειται για την πιο σοβαρή υπαρξιακή απειλή του ανθρώπινου είδους. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μια ρυθμιστική αρχή, η οποία να θέτει κανόνες και διαδικασίες που θα αποτρέψουν το ανθρώπινο είδος από το να κάνει κάτι που θα είναι απρόσεκτο και επικίνδυνο. O Musk έχει αποκαλέσει την τεχνητή νοημοσύνη «τη σοβαρότερη απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας».

Η δράση στα χρόνια του COVID-19

Πριν ακόμη ξεσπασει για τα καλά το «κύμα» του κορωνοϊού, ο επιχειρηματίας είχε χαρακτηρίσει τον πανικό αναφορικά με την επιδημία «βλακώδη». Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν, διότι δώρισε πάνω από 1.200 αναπνευστήρες σε αξιωματούχους του Λος Άντζελες για να καλυφθεί η ζήτηση για τον σχετικό εξοπλισμό, σε μια περίοδο που η πανδημία γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή.

Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι προμηθεύτηκε 1.255 αναπνευστήρες από την Κίνα και κανόνισε να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Λος Άντζελες.

Προσωπική ζωή

Η προσωπική του ζωή δεν είχε την ίδια τύχη με την επαγγελματική του. Αρχικά, ο Musk παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Justine Musk, το 2000. Ο γάμος τους κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια, καθώς το 2008 χώρισαν. Από τον γάμο τους, απέκτησαν έξι γιους. 
Έπειτα, ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να βγαίνει με την Talulah Riley. Το 2010 παντρεύτηκαν και το 2012 χώρισαν. Το 2013 παντρεύτηκαν ξανά, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζαν και έτσι το 2014 ο ίδιος ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου αλλά την απέσυρε και τον Μάρτιο του 2016 η Riley ήταν αυτή που κατέθεσε, εν τέλει, την αίτηση για να τερματίσουν τον γάμο τους.

Αυτή την περίοδο, ο Musk διατηρεί δεσμό με τη στιχουργό και τραγουδίστρια Grimes. Μάλιστα, η εκκεντρική τραγουδίστρια στις 4 Μαΐου έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον Musk. Το όνομα του μωρού ανακοίνωσε ο ίδιος ο CEO της Tesla, αποκαλύπτοντας ότι θα ονομαστεί «X Æ A-12 Musk». To παράξενο αυτό διαστημικό όνομα, σύμφωνα με την Grimes, πηγάζει από τα παρακάτω:
Χ: Η άγνωστη μεταβλητή που χρησιμοποιείται στα μαθηματικά.
Æ: Ο «ξωτικίσιος» τρόπος με τον οποίο η Grimes προφέρει το AI (δηλαδή την αγάπη και/ή την τεχνητή νοημοσύνη).
A-12: Ο «πρόδρομος» του SR-17, δηλαδή το αγαπημένο αεροσκάφος του ζευγαριού. Χωρίς όπλα, χωρίς αμυντικούς μηχανισμούς, μόνο με ταχύτητα. Καταπληκτικό στη μάχη, χωρίς να είναι βίαιο.
Το Α, μάλιστα, ενδέχεται να παραπέμπει και στο αγαπημένο της τραγούδι «Archangel». Όσον αφορά την προφορά του ονόματος, ο Musk ανέφερε ότι το Æ προφέρεται ως «ash».
Παρ’ όλα αυτά, ο Musk πιθανώς να πρέπει να αλλάξει το όνομα του νεογέννητου παιδιού του, καθώς ο νόμος στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι τα ονόματα πρέπει να προέρχονται μόνο από τα γράμματα του αλφαβήτου για να είναι έγκυρα στο πιστοποιητικό γεννήσεως.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ