Η Κύπρος ποντάρει σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογική πρόοδο

Το στοίχημα δεν είναι απλά η αύξηση της επένδυσης αλλά η μετατροπή των κονδυλίων σε αξία για την πραγματική οικονομία.

Η σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου ως κινητήριες δυνάμεις για οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της Κύπρου αναδείχθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Επιστήμη και τεχνολογία στην Κύπρο του 2030: ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην οικονομική και κοινωνική μας αναβάθμιση».

Η συζήτηση έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη και σε αυτήν συμμετείχαν οι Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ από το Υφυπουργείο και το ΙδΕΚ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκαν θέματα, όπως η σημασία της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και η ανάγκη διασύνδεσης της ερευνητικής δραστηριότητας με την επιχειρηματική καινοτομία, ούτως ώστε να διευκολύνεται η μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με προστιθέμενη αξία για την οικονομία αλλά και για την ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη. Αναλύθηκαν επίσης οι σχεδιασμοί του Υφυπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, με έμφαση στα πολυδιάστατα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και ειδικότερα σε μία εποχή όπου η οικονομία και η κοινωνία έχουν δεχθεί σημαντικά πλήγματα λόγω πανδημίας, ο ρόλος της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιακής πολιτικής κρίνεται καταλυτικός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους, και μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας. 

Σε ερώτηση για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς, ο Υφυπουργός απάντησε πως η αδειοδότηση για εμπορική λειτουργία δικτύων 5G θα γίνει εντός του 2020, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αρνητικές επιπτώσεις του 5G στην υγεία των πολιτών, αντίθετα, η ανάπτυξη δικτύων 5G αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη σε όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών, πέραν της χρήσης αξιόπιστων συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων και χωρητικότητας.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για ψηφιοποίηση πέραν των 160 υπηρεσιών καθώς και την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και για τα πλάνα προώθησης των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των δημοσίων υπαλλήλων, για σκοπούς ενίσχυσης της ατομικής και συλλογικής δυνατότητας αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, και ειδικότερα οι νέες τεχνολογίες, όπως blockchain και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο δρ. Μαστρογιαννόπουλος είπε ότι η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας επιστημονικό ανθρώπινο κεφάλαιο, διεθνώς αναγνωρισμένο και κατατάσσεται πρώτη πανευρωπαϊκά ανάμεσα στις χώρες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση για τη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence» (μέρος του «Ορίζοντας 2020»). Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν απορρόφηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 στην Ευρώπη.

Το στοίχημα δεν είναι απλά η αύξηση της επένδυσης, υπογράμμισε ο δρ. Μαστρογιαννόπουλος, αλλά η μετατροπή των κονδυλίων σε αξία για την πραγματική οικονομία. Ειδικότερα σήμερα, όπου η πανδημία έχει καταδείξει περίτρανα την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, η οποία βασίζεται σε τεράστιο βαθμό από παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί έντονα από την κρίση.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το σημαντικό είναι η γνώση που παράγεται να ρέει και να διαχέεται επιτυχώς, με τρόπο που να καταλήγει σε ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Επί τούτου, συμπλήρωσε, το ΙδΕΚ έχει προχωρήσει στη δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης, για υποστήριξη της διασύνδεσης μεταξύ της ερευνητικής και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ αναφέρθηκε και στον 2ο κύκλο προγραμμάτων του ΙδΕΚ για προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, μέσα από τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά περίπου €24 εκατ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ